Scamone la grătar, marinadă cu vin roșu, chimichurri » Bucătăria familiei mele
Scamone la grătar, marinadă cu vin roșu, chimichurri

Scamone la grătar, marinadă cu vin roșu, chimichurri

0 Comments  /  Jump to Recipe

Steak marinat la grill - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Vă place sa mâncați la restaurant pentru că doar acolo găsiți steak-ul perfect?

Regulile sunt doar câteva și dacă le respectați veți putea obține acasă ceea ce costă enorm în restaurantele de lux. 

În primul rând alegeți o carne de calitate. Dacă investiți într-o carne de calitate este imposibil să nu obțineți ceva fraged și suculent. E bine să fie marmorată. Păi da. Asta înseamnă grăsime și grăsimea e bună mai ales atunci când începe să se topească, deoarece acesta dă frăgezime și aromă cărnii.

În al doilea rând temperatura. Bucata de carne se scoate din vid sau marinada și se lasă până ajunge la o temperatura cât mai apropiată de cea a mediului ambiant.

Altă regulă de aur ar fi odihna. Atunci când este gata se scoate pe o farfurie ușor încălzită sau un tocător din lemn și se lasă să se odihnească 5-10 minute, apoi se taie perpendicular pe direcția fibrelor cărnii.

Dar să lăsăm poveștile și să trecem la partea frumoasă a lucrurilor.

 

Perfect steak -Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro


Scamone la grătar

  • Scamone de la Karpaten Angus  (Rumpsteak)
  • 1 pahar vin roșu sec ( bun)
  • 1 lingură sos de soia
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri usturoi trecut prin presă
  • sare și piper proaspăt râșnit

Chimichurri

  • 2-3 legături sănătoase de pătrunjel verde
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1/2 ardei iute
  • 3-4 căței de usturoi
  • ulei de măsline ( aprox 150 ml )
  • sucul de la 1 lime

Scamone -Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Într-un bol mic amestec toate ingredientele pentru marinadă: vin, sos de soia, usturoi, sare, piper și ulei de măsline.

 

Adaug carnea într-un bol cu capac sau o pungă cu zip și torn peste ea marinada. Las la marinat cel puțin 2 ore sau peste noapte (la frigider).

 

Scamone marinat - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Scot carnea din frigider și o las să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire.

Între timp pregătesc și sosul chimichurri. Adaug în robotul de bucătărie: pătrunjelul, oregano, ardeiul iute, usturoiul, sucul de lime și uleiul de măsline. Amestec până se combină.

 

Chimichurri - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Pregătesc focul și grătarul.

Carne scoasă din marinadă o frig pe grătarul încins câte 4-5 minute pe fiecare parte. Folosesc întotdeauna cleștele pentru a întoarce carnea.

 

 

Steak premium angus - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro
 

 

!!! Niciodată nu tăiați un STEAK pentru a vedea dacă s-a făcut. Obișnuiți-vă să încercați carnea cu degetul pentru a vedea dacă este gătită pe placul vostru. Nu merge cu încercatul? atunci folosiți un termometru digital de carne pentru a obține temperatura potrivită. Pentru noi temperatura potrivită este un medium rare perfect roz și suculent, ceea ce înseamnă 55-58 grade Celsius. Dacă luați carnea de pe grătar atunci când ajunge la 53-55 de grade și o lăsați la odihnă e perfect.

 

Steak premium angus - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro
 

 

E gata? Atunci o las la odihnit vreo 4 minute. 

 

Steak Medium rare - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

DA. TREBUIE LĂSATĂ SĂ SE ODIHNEASCĂ, ALTFEL STRICAȚI TOT. 

Odihna poate dura între 3 și 7 minute. Nu în curent de aer și nici acoperit cu folie. Dacă folosiți o farfurie ușor încălzită sau un tocător din lemn și acoperiți carnea cu un capac, nici nu se răcește, nici nu se mai gătește după ce ați luat-o de pe grătar.

O feliez perpendicular pe direcția fibrelor cărnii și presar deasupra sare maldon.

 

Scamone Medium rare - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Pun câte o linguriță de chimichurri deasupra steak-ului și servesc.

 

Perfect steak -Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

MINUNĂȚIE !!

 

Scamone Medium rare - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Încă ceva.

Revin asupra temperaturii. Mai bine o friptură negătită decât una gătită prea mult. Puteți găti întotdeauna fripturile puțin mai mult, dacă este necesar.

 

Scamone steak - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Dacă sfârâie e bineee… Suprafața unei fripturi are un gust mai bun atunci când, datorită căldurii ridicate, au loc mai multe reacții chimice importante. Reacția Maillard este o reacție chimică între aminoacizii și zaharurile create de căldură. Caramelizarea este rumenirea zahărului prin oxidare sub căldură. Există cantități mici de zaharuri în carne, care provoacă această reacție și îți oferă acea aromă bogată, complexă, de caramel care îți face friptura memorabilă.

 

Perfect steak -Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Alte steak-uri

T-Bone Steak la grătar

Steak Kebab

Steak sandwich

 

This recipe has no ratings just yet.

SCAMONE LA GRĂTAR, MARINADĂ CU VIN ROȘU, CHIMICHURRI

august 3
: Easy

By:

Ingredients
  • Scamone de la Karpaten Angus (Rumpsteak)
  • 1 pahar vin roșu sec ( bun)
  • 1 lingură sos de soia
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri usturoi trecut prin presă
  • sare și piper proaspăt râșnit
  • CHIMICHURRI
  • 2-3 legături sănătoase de pătrunjel verde
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1/2 ardei iute
  • 3-4 căței de usturoi
  • ulei de măsline ( aprox 150 ml )
  • sucul de la 1 lime
Directions
  • Step 1 Într-un bol mic amestec toate ingredientele pentru marinadă: vin, sos de soia, usturoi, sare, piper și ulei de măsline.
  • Step 2 Adaug carnea într-un bol cu capac sau o pungă cu zip și torn peste ea marinada. Las la marinat cel puțin 2 ore sau peste noapte (la frigider).
  • Step 3 Scot carnea din frigider și o las să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire.
  • Step 4 Între timp pregătesc și sosul chimichurri. Adaug în robotul de bucătărie: pătrunjelul, oregano, ardeiul iute, usturoiul, sucul de lime și uleiul de măsline. Amestec până se combină.
  • Step 5 Pregătesc focul și grătarul.
  • Step 6 Carne scoasă din marinadă o frig pe grătarul încins câte 4-5 minute pe fiecare parte. Folosesc întotdeauna cleștele pentru a întoarce carnea.
  • Step 7 !!! Niciodată nu tăiați un STEAK pentru a vedea dacă s-a făcut. Obișnuiți-vă să încercați carnea cu degetul pentru a vedea dacă este gătită pe placul vostru. Nu merge cu încercatul? atunci folosiți un termometru digital de carne pentru a obține temperatura potrivită. Pentru noi temperatura potrivită este un medium rare perfect roz și suculent, ceea ce înseamnă 55-58 grade Celsius. Dacă luați carnea de pe grătar atunci când ajunge la 53-55 de grade și o lăsați la odihnă e perfect.
  • Step 8 E gata? Atunci o las la odihnit vreo 4 minute. Odihna poate dura între 3 și 7 minute. Nu în curent de aer și nici acoperit cu folie. Dacă folosiți o farfurie ușor încălzită sau un tocător din lemn și acoperiți carnea cu un capac, nici nu se răcește, nici nu se mai gătește după ce ați luat-o de pe grătar.
  • Step 9 O feliez perpendicular pe direcția fibrelor cărnii și presar deasupra sare maldon.
  • Step 10 Pun câte o linguriță de chimichurri deasupra steak-ului și servesc.

Related Posts

Grilled Veggie Sandwich cu sos de rabarbar

Grilled Veggie Sandwich cu sos de rabarbar

  Chiar dacă pare complicat nu este deloc așa…cred că deja v-ați obișnuit cu mine și știți că nu îmi place să-mi complic viața dacă nu e cazul!! Așa că la piață cu voi !!      Sosul de rabarbăr  (cam 1 cană) 3 bețe […]

Frigărui de creveți marinați, la grătar

Frigărui de creveți marinați, la grătar

  Dintotdeauna am știut că voi fi mamă, dar niciodată nu m-aș fi gândit că voi ajunge să gătesc, să fac fotografii și mai ales să scriu. Știu mă repet. Dar acesta e adevărul. A venit momentul să-mi găsesc locul meu în lume și am […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.