Dintotdeauna am știut că voi fi mamă, dar niciodată nu m-aș fi gândit că voi ajunge să gătesc, să fac fotografii și mai ales să scriu. Știu mă repet. Dar acesta e adevărul.
A venit momentul să-mi găsesc locul meu în lume și am realizat că devenind mamă mi-am găsit calea. Cel mai important job este creșterea băieților mei, un drum foarte clar de-altfel.
Copiii pe primul loc. Aici soțul meu ar avea câte ceva de obiectat dar acum povestim despre locul meu în bucătărie alături de copii. Și cum dragostea trece prin stomac a fost musai să îi răsfăț pe ai mei cu ce e mai bun.
Când vorbim despre pește și fructe de mare, blondul meu este primul. Zici că l-a făcut mă-sa pe malul mării.
Copiii mei sunt tare diferiți în ceea ce privește preferințele culinare. Brunetul dacă ar putea ar mânca doar vită iar asta mic doar pește. Orezul este preferatul lor în materie de garnituri. Asta și cartofii prăjiți.
Gătesc zilnic pentru că îmi face plăcere și pentru că este momentul în care ne adunăm toți prin bucătărie. La noi bucătăria este în mijlocul casei.
Frigărui de creveți marinați, prăjiți la grătar și serviți cu sos de iaurt cu mărar și lămâie, lângă orez jasmine.
FRIGĂRUI
- 200 gr. creveți decorticați
- 1 zucchini mic
- 1 ceapa roșie mica
- coaja de la 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi
- ulei de măsline extra-virgin
- 1/2 linguriță paprika afumată
- oregano uscat
- sare
SOS DE IAURT CU MĂRAR ȘI LĂMÂIE
- 75 gr. iaurt grecesc 10% ( sau smântână)
- 1 lingură maioneză
- 1 lingură suc de lămâie proaspăt
- mărar verde
- 1-2 căței usturoi
- sare și piper
PENTRU SERVIRE
- orez jasmine ( sau couscous, quinoa, orzo)
Pregătește frigăruile
Dacă te decizi să folosești frigărui de bambus e nevoie să la scufunzi în apă fierbinte cel puțin cu jumătate de oră înainte să le folosești.
Marinada
- Într-un bol amestecă uleiul de măsline, paprika afumată, coaja de lămâie, oregano, usturoiul trecut prin presă și sarea. Adaugă creveții și amestecă până se acoperă pe toate părțile. Dă-i deoparte. Pentru o marinare reușită ține-i la temperatura camerei vreo 30 min. sau în frigider până la 5 ore.
Sosul de iaurt
- Într-un vas combină iaurtul, maioneza, sucul de lămâie, mărarul tocat, usturoiul trecut prin presă, sarea și piperul. Amestecă până obții cu sos omogen. Dă-l la frigider până când îl vei folosi.
Frigăruile
- Taie zucchini în rondele și apoi în jumătăți. Fă la fel și cu ceapa.
- Pe fiecare frigăruie alternează legumele cu creveții. Cam 3-4 creveți pe frigăruie.
- Repetă aranjarea frigăruilor până se termină creveții. Ar trebui să obții vreo 6-7 frigărui.
- Unge frigăruile cu restul de marinadă.
Între timp să nu uiți să pregătești orezul.
- Orezul jasmine trebuie să-l clătești sau chiar să-l înmoi puțin înainte de gătire. Acest procedeu va reduce semnificativ timpul de gătire.
- Acest tip de orez se gătește la fel ca oricare alt soi. Raportul este de 1,5 părți apă la 1 parte orez. Ideal ar fi să îl aburești mai degrabă decât să-l fierbi deoarece astfel își păstrează pufoșenia. Dacă alegi fierberea lui atunci adu orezul și apa la fierbere, adaugă o pișcătură de sare, apoi redu focul la foc mic, acoperă și lasă să se gătească ușor până când toată apa este absorbită ( 18-20 min).
- Cât timp se face orezul poți găti creveții.
Acum că totul e pregătit urmează să prăjești frigăruile. Poți face asta fie pe grătar, fie într-o tigaie grill. Noi avem un kamado în curte și era păcat să nu ne jucăm puțin.
Prăjește frigăruile pe fiecare parte, întorcând o singură dată, până legumele și creveți prind culoare.
Servește frigăruile de creveți împreună cu orezul și sosul de mărar.
Așa frigărui să tot faci și să tot mănânci.
S-au mâncat în picioare lângă grătar. De abia am apucat să le fac câteva fotografii.
Frigărui de creveți marinați, la grătar
Ingredients
- FRIGĂRUI
- 200 gr. creveți decorticați
- 1 zucchini mic
- 1 ceapa roșie mica
- coaja de la 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi
- ulei de măsline extra-virgin
- 1/2 linguriță paprika afumată
- oregano uscat
- sare
- SOS DE IAURT CU MĂRAR ȘI LĂMÂIE
- 75 gr. iaurt grecesc 10% ( sau smântână)
- 1 lingură maioneză
- 1 lingură suc de lămâie proaspăt
- mărar verde
- 1-2 căței usturoi
- sare și piper
- PENTRU SERVIRE
- orez jasmine ( sau couscous, quinoa, orzo)
Directions
- Step 1 PREGĂTEȘTE FRIGĂRUILE -Dacă te decizi să folosești frigărui de bambus e nevoie să la scufunzi în apă fierbinte cel puțin cu jumătate de oră înainte să le folosești.
- Step 2 Marinada- Într-un bol amestecă uleiul de măsline, paprika afumată, coaja de lămâie, oregano, usturoiul trecut prin presă și sarea. Adaugă creveții și amestecă până se acoperă pe toate părțile. Dă-i deoparte. Pentru o marinare reușită ține-i la temperatura camerei vreo 30 min. sau în frigider până la 5 ore.
- Step 3 SOSUL DE IAURT CU MĂRAR – Într-un vas combină iaurtul, maioneza, sucul de lămâie, mărarul tocat, usturoiul trecut prin presă, sarea și piperul. Amestecă până obții cu sos omogen. Dă-l la frigider până când îl vei folosi.
- Step 4 Între timp să nu uiți să pregătești orezul. Orezul jasmine trebuie să-l clătești sau chiar să-l înmoi puțin înainte de gătire. Acest procedeu va reduce semnificativ timpul de gătire.Raportul este de 1,5 părți apă la 1 parte orez. Ideal ar fi să îl aburești mai degrabă decât să-l fierbi deoarece astfel își păstrează pufoșenia. Dacă alegi fierberea lui atunci adu orezul și apa la fierbere, adaugă o pișcătură de sare, apoi redu focul la foc mic, acoperă și lasă să se gătească ușor până când toată apa este absorbită ( 18-20 min).
- Step 5 FRIGĂRUILE – Taie zucchini în rondele și apoi în jumătăți. Fă la fel și cu ceapa. Pe fiecare frigăruie alternează legumele cu creveții. Cam 3-4 creveți pe frigăruie.
- Step 6 Repetă aranjarea frigăruilor până se termină creveții. Ar trebui să obții vreo 6-7 frigărui.
- Step 7 Unge frigăruile cu restul de marinadă.
- Step 8 Urmează să prăjești frigăruile. Poți face asta fie pe grătar, fie într-o tigaie grill. Prăjește frigăruile pe fiecare parte, întorcând o singură dată, până legumele și creveți prind culoare.
- Step 9 Servește frigăruile de creveți împreună cu orezul și sosul de mărar.
Alte rețete cu creveți
Bok choy la grătar, creveți cu usturoi și orez jasmine
2 thoughts on “Frigărui de creveți marinați, la grătar”