Pâine for ever!
Mie îmi place tare mult pâinea de casă, caldă și cu unt, mult unt și sare.
Păcat că atunci când o fac se termină foarte repede, rar apucă să se răcească. Ieri am făcut ceea ce vedeți și știți vorba aia „s-a mâncat ca pâinea caldă”…
Cred că v-am mai spus că nu-mi place să frământ… de aceea s-a inventat mașina de făcut pâine cu program de frământat, pentru cei ca mine. muahahaha !!!
Așadar se ia una bucată mașină de făcut pâine și se adaugă în vas următoarele, exact în această ordine:
- 200 ml apă
- 150 gr. iaurt bio
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță miere
- 2 linguri ulei de măsline
- 480 gr. făină
- 70 gr. făină de secară
- 7 gr. drojdie uscată
- 60 gr. semințe de in
Se alege programul dorit de frământare și se apasă butonul de pornire.
În cazul mașinii mele au avut loc 4 frământări cu pauze de creștere între ele, totul a durat cam 2,5 ore. Şi deoarece nu-mi place forma pâinii pe care o dă mașina , chiar înainte de coacere am scos aluatul și l-am modelat cum am vrut eu.
Între timp preîncălzesc cuptorul la 200 grade cu ventilatorul pornit. În partea de jos a cuptorului am pus o tavă goală. După ce i-am dat forma dorită am mai lăsat puțin aluatul la dospit, am presărat puțină făină pe partea de sus și am frecat foarte ușor.
Cu ajutorul unui cuțit mare, ascuțit, am făcut câteva tăieturi superficiale ( aprox. 1 cm adâncime) în partea de sus.
Se pune pâinea pe tava de copt , în mijlocul cuptorului. Se toarnă apă rece în tava goală așezată în partea de jos a cuptorului, chiar înainte de a închide ușa – acest lucru va crea aburi, care ajută pâinea să facă o crustă crocantă și strălucitoare.
Coaceți pâinea pentru aproximativ 30 de minute. Pâinea s-a făcut atunci când a crescut şi a devenit aurie. Pentru a verifica dacă este gata, se scoate din cuptor şi se apasă ușor sub – ar trebui să sune a gol. Transferați pâinea pe un grătar să se răcească. Şi serviți cu plăcere !!!
Poftă mare !!!
Tare bine arata painea ta! Asa e cu painea de casa…se gata super rapid :). Si mie imi place calda cu unt si dulceata! pup
Asa de repede s-a terminat , ca azi am facut alta …
Vai de mine, in ce fel poa sa arate!!! Mega like!!!
Antonina, sar’mana …
Ti-a mai ramas?Vreau si eu o felie calda cu unt si dulceata de visine :)hmm, buna trebuie sa fie.O zi frumoasa!
ce sa ramana ??? s-a ras toata…dar mai facem, asa ca te asteptam cu drag !!!
Cea mai buna paine, este cea de casa!!! Superb arata!!
Pupici
Este intr-adevar un deliciu…
Dintre toate variantele de paine de casa incercate de mine aceasta paine cu iaurt mi s epare cea mai reusita. Eu am pus in loc de seminte de in ( ca nu aveam in casa) fulgi de ardei si seminte de chimen. Multumesc, Alexandra.
Mult succes!
CM
Anonim ma bucur ca painea mea este si pe placul tau…Si eu am incercat diferite combinatii, dar asta a fost cea care a prins la public.
Multumesc !!!
Alex e beton painea asta!!!
E pe lista sti?
Te pup cu drag:-)
Iti multumesc pentru reteta ,ieri am facut painea si azi mai vor !
Am pus zer de lapte in loc de apa si cam 10 gr seminte chimen !
A crescut foarte frumos ,coaja crocanta si gustul bun ,nu mai spun de aspect !
Multumesc !
Un An Nou bun si ….inspirat !
Super !!! Ma bucur sa aud…La multi ani 🙂
Ce masina de paine folosesti?
am un Moulinex si un Philips 🙂