Cum fac eu gogoși? Rețeta de gogoși pentru leneși 🙂
Azi este o zi specială pentru mine… Este ziua mamei mele…
La mulți ani, mama mea !!!
Dacă aș putea să fiu măcar jumătate din mama care ești tu pentru mine, copiii mei ar fi extrem de norocoși.
” Zilele de naștere sunt extrem de importante. Statisticile arată că persoanele care sărbătoresc mai multe au o viață mai lungă …”
Așa că deseară o sărbătorim pe mama mea cea dragă … care va trăi veșnic…
Te iubesc, mama !!!
gogoși
Ieri după-masa am avut o poftă nebună de gogoși, așa că mi-am făcut … Și i-am dus și mamei o cutie… ei nu în loc de tort, ci doar așa pentru că pot…
Eu nu frământ aluat că nu-mi place, decât dacă e chiar necesar. Am zis și o repet. De aia mi-am luat mașină de făcut pâine. Asta nu însemnă că dacă nu aveți mașinăria nu veți mânca gogoși niciodată. Nici poveste, doar că trebuie să vă înfigeți mâinile în aluat.
Pentru vreo 40 de gogoși am folosit următoarele ingrediente, care se adaugă în mașina de făcut pâine în acestă ordine:
1/8 ml lapte cald ( 125ml )
1/8 ml apă caldă ( 125 ml )
60 gr. unt topit
2 gălbenușuri + 1 ou întreg
coaja rasă de la 1 lămâie
75 gr. zahăr + 2 plicuri zahăr vanilat (poate fi și esență)
500 gr. făină
o pișcătură de sare
7 gr. drojdie uscată
ulei pentru prăjit
Se ia mașina de făcut pâine și se adaugă toate ingrediente în ordinea de mai sus.
Întâi cele lichide, apoi solidele. Se alege programul de frământare ( eu aleg întotdeauna programul de pizza) și se pornește aparatul.
După 1 oră și jumate aluatul e gata .
Pe masa de lucru am presărat făină și am întins o foaie cam de 1 cm.
Am luat două forme rotunde și am trecut la modelarea gogoșilor cu gaură ( dar îmi aduc aminte că mama folosea un pahar și un capac de la o sticlă de suc). Nu vă grăbiți .
Până se încinge uleiul lăsați gogoșile să se mai odihnească puțin.
Se prăjesc pe ambele părți până devin aurii, apoi se scot pe un șervet de bucătărie ca să se scurgă excesul de ulei.
Dacă le veți servi doar cu zahăr pudră este bine să le tăvăliți prin el cât timp sunt fierbinți. Astfel zahărul se va lipi de ele.
Restul distracției cu ornarea se face când sunt mai reci.
Eu am folosit glazură de caramel, ciocolată și ornamente colorate. Am să vă povestesc odată cum am făcut glazura.
Să mâncați cu poftă !!! și o zi minunată să aveți !!!
Alte deserturi în mașina de făcut pâine: cozonac!
La multi ani mamei tale! :*
Ti-au iesit niste gogosi geniale!!!
Mi-ai facut o pofta…
Numa bune langa capsunile tale !!!
„La multi ani” mamei tale.Multa sanatate.Petrecere frumoasa.
Gogosile sunt foarte apetisante.
Sar’na !!!
La multi ani, mamei!
Multumesccc !!!
La Multi Ani, mamei tale!! Sa fie sanatoasa si sa-i aduceti numai bucurii!
Foarte frumoase sunt gogosile… desi cel mic este cam botots.. nu cumva i-a furat cineva vre-o gogoasa din tava?! 🙂
Pup dulce!
era chiar foarte suparat…le vroia pe toate si nu sa imparta…
La multi ani, mamei!si daca nu am masina de facut paine oare nu ies la fel de pufoase:(
Fara masina faci asa:
într-un vas mai mare pui ingredientele in urmatoarea ordine:faina, drojdia,zaharul si zaharul vanilinat,coaja de lamaie,apa calda, laptele cald,untul topit,galbenusurile si oul intreg si sarea. Frămânți pana nu mai poti,asa vreo 20 minute, dupa care lasi aluatul la dospit cam vreo ora intr-un loc caldut acoperit cu un prosop. Pam pam…
dar ai face bine sa vorbesti cu Mosu’ pentru o masina de paine…
multumesc:)saracul Mos la cate vreau eu cred ca nu face fata:))
La Multi Ani mamei tale! 🙂
Traditionalii gogosi vor ramane intotdeauna pe lista cu preferinte 🙂 si mai ales daca sunt asa frumos decorate 😛
Multumim frumos !!!
La multi ani puiutilor tai dragi de ziua lor.
Pupici!
Arata bine si sigut sunt tare gustoase 🙂
Am incercat reteta dar nu mi-a reusit. Ce am gresit?
Buna Maria, ai înlocuit ceva sau ai respectat intocmai reteta??
Mersi pentru reteta!!!Sunt deliciosi:D Ai facut si glazura de caramel?
Daaa..si caramel 🙂