Reţeta luată din caietul de reţete al bunicii:
In al doilea rând chiar dacă vă mănâncă mâna să adăugați apă, nu faceți acest lucru.Va lăsa fasolea suficientă.
Cum pregătiți legumele pentru borcan?
Fasolea va începe să lase apă. Nu uitați să amestecați, altfel se va prinde de oală.
Puneți fasolea în borcane curate și sterilizate și înfiletați bine.
Pregătirea borcanelor
Se fierb borcanele în bain-marie 15 minute. Ca să nu aveţi neplăceri pe fundul vasului în care puneţi borcanele la fiert aşezaţi mai întâi un prosop de bucătărie.
După ce s-a scurs timpul se scot borcanele din oală și se așează pe un prosop cu capacul în jos (cam 2 ore) acoperite cu o pătură. Când s-au mai răcit se întorc în poziția normală, se acoperă din nou și se lasă să se răcească de tot.
Se păstrează în spații răcoroase.
Fasole păstăi la borcan, pentru iarnă
Ingredients
- 8 kg fasole proaspătă
- 1 kg ceapă albă
- 1 kg ulei
- 6 kg roşii fără pieliţă
- Frunze de pătrunjel şi de ţelină
- un praf de zahăr
- 2 -3 căţei usturoi
- Sare şi piper
Directions
- Step 1 Roşiile se pun la opărit pentru a îndepărta mai uşor pieliţa.
- Step 2 Curățați și spălați fasolea, tăiați-o în bucăți( cel mai bine este însă să o rupeți cu mâna, astfel veți simți cu mâna proprie dacă are „ațe”)
- Step 3 Ceapa spălată şi curăţată, se taie julien. Se căleşte ceapa în ulei, până devine sticloasă.
- Step 4 Apoi se adaugă fasolea, care în prealabil trebuie opărită puţin. Eu am așezat-o în chiuveta curată şi am turnat peste ea apă clocotită.
- Step 5 Fasolea va începe să lase apă. Nu uitați să amestecați, altfel se va prinde de oală.
- Step 6 Când fasolea e fiartă se adaugă roșiile curățate de pielița și tăiate cubulețe și se mai lasă 20-30 min.
- Step 7 Fasolea va începe să lase apă. Nu uitați să amestecați, altfel se va prinde de oală.
- Step 8 Se adăugă apoi verdeaţa ( pe care eu am pus-o legată, deoarece nu îmi place să o simt în mâncare şi pe care am scos-o înainte de a pune fasolea în borcane), piperul, zahărul și usturoiul, și se lasă încă vreo 5-6 minute.
- Step 9 Când este gata puneți fasolea în borcane curate și sterilizate și înfiletați bine.
- Step 10 PREGĂTIREA BORCANELOR – Se fierb borcanele în bain-marie 15 minute. Ca să nu aveţi neplăceri pe fundul vasului în care puneţi borcanele la fiert aşezaţi mai întâi un prosop de bucătărie. Timpul se calculează din momentul în care apa în care fierb borcanele începe să clocotească.
- Step 11 După ce s-a scurs timpul se scot borcanele din oală și se așează pe un prosop cu capacul în jos (cam 2 ore) acoperite cu o pătură. Când s-au mai răcit se întorc în poziția normală, se acoperă din nou și se lasă să se răcească de tot.