Fasole păstăi la borcan » Bucătăria familiei mele »
Fasole păstăi la borcan

Fasole păstăi la borcan

0 Comments

 
V-aţi întrebat vreodată cum se face zamă de păstăi în toiul iernii ????
Se ia un borcan de fasole păstăi puse cu simţ de răspundere din vară, se adaugă apă şi se drege cu smântână (amestecată cu 1 gălbenuş şi 1 lingură oţet).
 La fel şi pentru păstăi scăzute, dar asta este cu totul altă poveste.

 Reţeta luată din caietul de reţete al bunicii:

 
8 kg fasole proaspătă
1 kg ceapă albă
1 kg ulei
6 kg roşii fără pieliţă
Frunze de pătrunjel şi ţelină
praf de zahăr
2 -3 căţei usturoi
Sare şi piper
 
 
In principiu este o reţetă foarte simplă dacă nu vă abateţi de la ea , dar trebuie să aveţi grijă la câteva chestii mărunte. 
In primul rând când cumpăraţi sau culegeţi fasolea să aveţi grijă să fie din acelaşi loc. 
Eu am avut surprize deoarece chiar dacă a fost culeasă din grădină , fasolea mea era din două grădini diferite. Chiar dacă nu se vedea diferenţa , ea s-a simţit , mai ales după preparare când o parte din fasole era încă tare iar cealaltă deja se făcuse terci. Şi încă ceva să nu alegeţi fasole „aţoasă”(adică să aveţi grijă ca păstăile să nu  fie îmbătrânite pe plantă). 
In al doilea rând chiar dacă vă mănâncă mâna să adăugaţi apă , nu faceţi acest lucru.Va lăsa fasolea suficientă.

Pregătiţi legumele: 

Curăţaţi şi spălaţi fasolea , tăiaţi-o în bucăţi ( cel mai bine este însă să o rupeţi cu mâna , astfel veţi simţi cu mâna proprie dacă are „aţe”. Singura problemă cu ruptul păstăilor ar fi că nu dă bine în borcan).
 

 Ceapa spălată şi curăţată, se taie julien. 

Roşiile se pun la opărit pentru a îndepărta mai uşor pieliţa.
 
 
Se căleşte ceapa în ulei, până devine sticloasă.
 
 
Apoi se adaugă fasolea, care în prealabil trebuie opărită puţin. Eu am aşezat-o în chiuveta curată şi am turnat peste ea apă clocotită.
Fasolea va începe să lase apă. Nu uitaţi să amestecaţi , altfel se va prinde de oală.
Când fasolea e fiartă se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe şi se mai lasă 20-30 min.
 
 
Se adăugă apoi verdeaţa ( pe care eu am pus-o legată, deoarece nu îmi place să o simt în mâncare, şi am scos-o înainte de a pune fasolea în borcane), piperul, zahărul şi usturoi, şi se mai lasă încă vreo 5-6 minute.
 
 
Când este gata se poate adăuga şi conservant( conform indicațiilor de pe ambalaj). Eu una nu am folosit şi nu folosesc niciodată, dar reţeta bunicii mele conţinea şi acest amănunt. 
Puneţi fasolea în borcane curate şi sterilizate şi înfiletaţi bine. 

Pregătirea borcanelor

Se fierb borcanele în bain-marie 15 minute. Ca să nu aveţi neplăceri pe fundul vasului în care puneţi borcanele la fiert aşezaţi mai întâi un prosop de bucătărie. 

Timpul se calculează din momentul în care apa în care fierb borcanele începe să clocotească.
 

După ce s-a scurs timpul se scot borcanele din oală şi se aşează pe un prosop cu capacul în jos (cam 2 ore) acoperite cu o pătură. Când s-au mai răcit se întorc în poziţia normală , se acoperă din nou şi se lasă să se răcească de tot.

 Se păstrează în spaţii răcoroase.

 
 

Related Posts

Bulion / suc de roșii

Bulion / suc de roșii

    Bulion / suc de roșii / sos de roșii / pastă de roșii O coșarcă plină de roșii proaspete de mai multe feluri, unele zemoase, altele cărnoase, altele galbene și dulci … un buchet de busuioc… bulion scrie pe ele…   Ingrediente Roșii […]

One & Only – ZACUSCA

One & Only – ZACUSCA

    No acuma îi atunci… Am făcut zacuscă… Pentru mine a fost provocarea supremă. Să stai tu lângă oala aia mare atâtea ore și să amesteci de nebun, ca nu cumva să se prindă sau să se afume… Asta după ce te-ai prăjit la […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.