Cu ce știam eu din bătrâni plus ce am găsit pe net am întocmit o rețetă pentru 7 borcănașe de dulceață.
Aveți nevoie de:
* 650 g de rabarbăr
* 650 g căpșuni
* o lămâie, coaja și sucul
* 1 kg de zahăr
* un plic Gelfix sau pectina ( aceste ingrediente conțin foarte puțină pectina și de aceea au nevoie de puțin ajutor)
* un baton vanilie
* 3 linguri mentă verde uscată ( o mână mentă proaspătă)
1. Căpșunile se spală , se curăță și se lasă la scurs. Aș fi vrut să vă spun că sunt căpșuni din gradina mea , dar din păcate sunt din comerț. Căpșunile din grădina mea de abia au înflorit.
2. Bețele de rabarbăr se curăță de coajă şi se taie în bucăți mici. Acum este momentul să cântăriți cantitățile necesare.
3. Amestecați totul într-o oală mare ( Căpșunile tăiate în 4, rabarbărul mărunțit, menta, sucul și coaja de lămâie, vanilia) și da-ți câteva ore la frigider (amestecând din când în când). Fructele vor lăsa puțin sirop.
4. Cu ajutorul unui blender sau mixer vertical , pasați totul până obțineți o pastă fină.
5. Dacă v-ați hotărât să folosiți Gelfix urmați instrucțiunile de pe pachet, la fel și pentru situația în care folosiți pectină sau zahăr gelifiant.
6. Dacă este nevoie în timpul fieberii se poate îndepărtă spuma formată deasupra cu o lingură.
7. Când considerați că este gata faceți testul cu farfuria rece . Punem o farfurioară în frigider să se răcească bine de tot.
Luăm cu lingurița puțină dulceață și picurăm pe farfuria rece. Dacă picăturile nu își pierd forma în contact cu farfuria, atunci dulceața e gata.
8. Se ia de pe foc și se toarnă fierbinte în borcane uscate și sterilizate . Borcanele se înfiletează, se întorc și se lasă 5 min. să se sprijine pe capac.
Nebunie de arome…..
E clar ca am s-o incerc si eu. Ai un talent in a scrie aceste retete, de-mi faci o pofta….
cum ai s-o încerci??? o prepari tu sau te aștept la noi ???