Dulceaţă de căpşuni cu rabarbăr » Bucătăria familiei mele
Dulceaţă de căpşuni cu rabarbăr

Dulceaţă de căpşuni cu rabarbăr

2 Comments

 

 
Cea mai extraordinară dulceață… Şi asta o spun nu pentru că am făcut-o eu… Este cea mai bună dintre dulcețurile mâncate sau făcute vreodată de mine. .. Chiar merita încercată… Este combinația ideala între dulce și acru… 
Străbunica mea avea în grădina o tufă cu frunze mari, de tip palmat, cu un peţiol lung roșcat,cu gust acru, răcoritor din care făcea un compot și o dulceață, o nebunie…
Originile mele sunt zona Făgărașului unde aceasta tufă se numește rabarbăr .

Cu ce știam eu din bătrâni plus ce am găsit pe net am întocmit o rețetă pentru 7 borcănașe de dulceață.

Aveți nevoie de:

* 650 g de rabarbăr
* 650 g căpșuni
 
 
* o lămâie, coaja și sucul 
* 1 kg de zahăr 
*  un plic Gelfix sau pectina ( aceste ingrediente conțin foarte puțină pectina și de aceea au nevoie de puțin ajutor)
* un baton vanilie
* 3 linguri mentă verde uscată ( o mână mentă proaspătă)
 
1. Căpșunile se spală , se curăță și se lasă la scurs. Aș fi vrut să vă spun că sunt căpșuni din gradina mea , dar din păcate sunt din comerț. Căpșunile din grădina mea de abia au înflorit.
2. Bețele de rabarbăr se curăță de coajă şi se taie în bucăți mici. Acum este momentul să cântăriți cantitățile necesare.
 
 
3. Amestecați totul într-o oală mare ( Căpșunile tăiate în 4, rabarbărul mărunțit, menta, sucul și coaja de lămâie, vanilia) și da-ți câteva ore la frigider (amestecând din când în când). Fructele vor lăsa puțin sirop.

 
4. Cu ajutorul unui blender sau mixer vertical , pasați totul până obțineți o pastă fină.
 
 
5. Dacă v-ați hotărât să folosiți Gelfix urmați instrucțiunile de pe pachet, la fel și pentru situația în care folosiți pectină sau zahăr gelifiant.
 

6. Dacă este nevoie în timpul fieberii se poate îndepărtă spuma formată deasupra cu o lingură.

7. Când considerați că este gata faceți testul cu farfuria rece . Punem o farfurioară în frigider să se răcească bine de tot.
Luăm cu lingurița puțină dulceață și  picurăm pe farfuria rece. Dacă picăturile nu își pierd forma în contact cu farfuria, atunci dulceața e gata.
8. Se ia de pe foc și se toarnă fierbinte în borcane uscate și sterilizate . Borcanele se înfiletează, se întorc și se lasă 5 min. să se sprijine pe capac. 
 
Nebunie de arome…..
 
 
 

 


Related Posts

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

    S-au cerut tarte rustice… Hmmm ce să fie, ce să fie ??? Am căpșuni mari și frumoase, o tufă de mentă în fereastră și niște lime rămase de la  cocktailurile fără alcool de duminică …  așa că am decis să mă provoc la […]

Gem de rubarbă și ghimbir

Gem de rubarbă și ghimbir

      Oare v-am spus că gemurile mele sunt obținute din fructe bio, cât mai natural posibil într-o lume care este excesiv chimizată și denaturată. Întotdeauna am folosit cele mai simple metode și mai puțin procesate, pentru a nu distruge adevărata ” valoare ” […]2 thoughts on “Dulceaţă de căpşuni cu rabarbăr”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.