Piersici
Vitamine: A, C, acid folic
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu
Folosind piersici proaspete avem mai multe metode de preparare : aburire, coacere sau „albire” – aceste metode de lucru sunt bune și pentru nectarine, caise, prune şi pere. Vă recomand să îi oferiți copilului piersici coapte cel puțin o dată. Veți găsi că sunt mai gustoase atunci când sunt coapte la cuptor.
Piersici la aburi – Metoda 1
1. Spălați şi sculptați un X într-o parte a fructelor.
2. Locul cu X se așează în jos într-un vas pentru abur .
3. Aduceți apa la fiert şi lăsați la aburi până se înmoaie.
4. Curățați de piele și îndepărtați sâmburele( semințele)
|
Piersica, para, cereale |
5. se trece la pasul # 6 de mai jos
Piersici la aburi – Metoda 2
1. decojiți fructele
2. îndepărtați sâmburele
3. tăiați în cuburi
4. abur până se înmoaie
5. se trece la pasul # 6
Coacere
1. Tăiați în jumătate fructele şi așezați-le cu fata în jos într-o tava plină cu 1 cm de apă.
2. Coaceți la 250 grade până se înmoaie şi crapă pielea.
3. Curățați de coajă fructele şi eliminați sâmburele dacă nu a-ți făcut-o la început (puteți lăsa, de asemenea,dacă doriți, coaja pe piersicile coapte – se va topi pur şi simplu în fructe.)
4. se trece la pasul # 6
Albire
1. Adu 3 sau 4 căni de apă la fierbere
2.Adaugă piersici sau nectarine (spălate) în apa care fierbe şi lasă timp de 3-5 minute, pana se înmoaie
3. Se așează fructele într-un bol cu apă rece, eventual câteva cuburi de gheata, și se lasă să se răcească timp de 2 minute
4. Coaja va aluneca pur și simplu de pe fructe
5. se trece la pasul # 6
Pasul 6
6. Păstrează orice apă rămasă pentru a o utiliza (dacă este necesar) la subțierea piureului din fructe.
7. Curăță de coajă dacă nu ai făcut deja acest lucru și așează fructele în blender.
8. Adaugă apa rămasă dacă este necesar pentru a realiza un piure fin, subțire.
9. Adaugă cereale (dacă se dorește), pentru a îngroșa piureul.
Caise uscate
Vitamine: A, C, acid folic
Minerale: potasiu, fosfor, calciu
Ingrediente:
1 kg caise uscate
2 căni suc de mere
Apa plată este ok, dar piureul poate fi un pic amar. Luați în considerare utilizarea apei sau a sucului de mere sau ½ apa ½ suc si veți vedea că având posibilitatea de a amesteca întotdeauna alt fruct sau sucul lor, veți crea noi gusturi.
1. Adu lichidele la fierbere, adaugă fructele si fierbe timp de 15 minute sau până devin moi
2. Păstrează orice rest de lichid pentru al utiliza in piure
3. Adaugă lichidul rămas dacă este necesar pentru a realiza un piure fin, subțire.
4. Adaugă cereale (dacă se dorește), pentru a îngroșa piureul.
Cel mai bun mod de a găti carnea de curcan și de pui
In primul rând dacă aveți posibilitatea , măcar la începutul introducerii în alimentație a cărnii de pasăre să folosiți carne de găină sau curcan de țară, în special pulpe, puiul având în compoziție unele toxine care nu fac bine copilașului(dar nici nu fac foarte rău).
O modalitate de a pregăti carnea de pui sau de curcan este de a o tăia în bucăți și fierbe într-o cantitate mică de apă , cu puține legume . Se poate chiar adăuga și puțin busuioc(Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu și vitamina A, conținând și vitamina B6, magneziu și potasiu) sau pătrunjelul. Întotdeauna am recomandat prepararea oricărui aliment prin coacerea la cuptor( sau în cazul cărnii – la grătar).Coacerea ajută la menținerea majorității nutrienţilor; la abur sau la pungă fiind o altă metodă de a păstra calitățile cărnii.
Folosind o oală de lut- un alt mod minunat de a găti puiul fiind tocana . Rețineți că substanțele nutritive se vor infiltra în lichidul pe care îl adăugați în oală .
Dacă copilul dumneavoastră nu este obișnuit cu gustul de pui sau de curcan, nu folosiți sucul / lichidul din oală pentru că poate face aroma prea puternică. Se strecoară lichidul dacă este necesar şi se folosește apă pentru a face piureul.
Carnea de pui şi curcan -piure (de bază)
1 cană carne curcan sau pui , rece şi fiartă -tăiată în bucăți mici
1 / 4 cană apă sau lichidul în care s-a fiert carnea
Așezați bucățile de pui sau curcan în blender şi transformați în piure . Adaugă puţină apă sau lichid până piureul ajunge la consistența dorită, adecvată pentru bebeluș. Puteți adăuga legume sau fructe la acest piure după cum doriți.
Merele și puiul / curcan
1 / 3 ceașcă pulpe de pui dezosate , tocate & gătite
1 / 4 ceașcă de mere fierte (fără piele sau semințe), consistență moale și mai puteți utiliza, de asemenea, 1/ 4 cană sos de mere natural( dacă considerați că este nevoie)
Piureul de pui / curcan cu merele fierte se așează în blender până se obține consistența dorită de copil.
Mere și cartofi dulci cu pui / curcan
|
Cartof dulce, măr, pui |
- 1 piept de pui sau curcan crud şi tăiat cuburi
- 1 sau 2 mere mijlocii (încerca Macintosh), decojite, tăiate cuburi
- 1 / 2 ceașcă cartof dulce decojit şi tăiat cuburi
- 2 căni cu apă
Combină toate ingredientele într-o oală de dimensiuni medii.
Se aduce la fierbere lentă şi apoi se fierbe la foc mic până când bucățile de carne sunt gătite; aproximativ 20 de minute. Stai cu ochii pe nivelul de lichid atunci când fierbe.
Când carnea este pe deplin fiartă și merele sunt moi, turnați conținutul într-un castron şi lăsați să se răcească. Apoi treceți prin blender pentru a obține piureul pentru bebeluș.
Mango
Vitamine: A , C, E, K, acid folic
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu
Ingrediente:
1 mango
Apă, suc de mere sau pere
Curățați de coajă , îndepărtați sâmburele și pasați cu furculița ( fie utilizați un blender) până se omogenizează –
Adaugă iaurt sau apă sau suc de mere până ajunge la consistență corespunzătoare pentru copil.
* Mango nu trebuie să fie gătit deoarece este introdus în alimentație la o vârstă la care copilul poate tolera fructele crude. Mango poate fi gătit la aburi şi apoi piure, dacă preferați, fără a afecta calitățile acestuia.
Papaya
Vitamine: A, C, acid folic
Minerale: potasiu, calciu
Ingrediente:
1 papaya
Pentru a pregăti un papaya (în primul rând sa va asigurați ca este complet copt) curățați coaja,îndepărtați semințele şi apoi faceți piure la consistență pe care bebelușul o va tolera.
Unii părinți care au copii cu stomacul sensibil îl pot da blând la abur pentru a ajuta la descompunerea zaharurilor şi fibrelor pentru o digestie mai uşoară.
Idei pentru servire Papaya pentru bebeluș:
– se poate amesteca cu banane şi avocado
– cu banane, iaurt
– amestecat în carnea de pui și orez pentru o cina de pui tropicală
Piersica Mango
3 piersici
1 mango
1. Fructele se curăță de coajă , se îndepărtează sâmburii și se taie în bucăţi
2. Fructe se dau la aburi împreună ,uşor, până ce devin moi.
3. Folosiți un blender pentru a face fructele piure .
Prune cu mere
2 prune
1 măr mare
1. Prunele se curăţă de coajă , se îndepărtează sâmburii și se taie în bucăți
2. Mărul la fel, se curăţă de coajă și se scot sâmburii( semințele) , se taie cuburi
3. Fierbeți la foc mic prunele și merele împreună într-o cratiță , până se înmoaie.
4.Faceți piure și dacă este necesar adăugați un strop de suc de mere, dacă este prea amar.
|
Dovleac, pară, piersică |
Dovleac Piersici
½ ceaşcă piure de dovleac
1 pară, decojită si fără miez, tăiată cuburi
1 piersică – decojită, fără sâmbure şi cuburi
Combină toate produsele (para şi piersica împreună la abur dacă este necesar, în funcție de vârsta copilului) şi faceţi piure.
Mar Piersica Banana
1 piersic -decojită, fără sâmbure
1 măr – decojit și fără miez
½ banană
1/4 ceaşcă de apă sau suc de fructe
1. Tăiați cuburi mărul şi piersica , fierbeți împreună într-o oală cu puțină apă până când se înmoaie.
2. Amestecați banana în mixul de mere şi piersici şi apoi faceți piure, folosind lichid dacă este necesar .
Cum ar trebui să serviți Iaurtul ?
Atâta timp cât copilul a avut fructe / legume, acestea se pot amesteca în iaurt: Iaurt de casa, vă sunt nelimitate opțiunile.
|
Iaurt cu prune, mere şi fulgi de orez |
Unele dintre favoritele noastre sunt:
Iaurt cu piure de mere și o liniuță de scorţişoară
Iaurt cu piersici și banane împreună (și separat)
Iaurt cu germeni de grâu
Iaurt și piure de avocado
Iaurt amestecat cu orice fructe
Iaurt amestecat cu legume – mulți copii iubesc iaurtul amestecat cu o leguma
Morcovi – piure de bază
Vitamine: A , C, acid folic
Minerale: potasiu, sodiu, fosfor, fier, magneziu, calciu
Orice cantitate de morcovi proaspeți doriți
1. Morcovii se curăță şi se taie în bucăți mici
2. Se așează bucățile într-o oală cu aburi , cu apă suficientă
3. Se lasă la abur până când se înmoaie
4. Nu se păstrează apa rămasă și nu se utilizează pentru subțierea piureului din morcovi dacă copilul este sub 8 luni, pentru că nitrații se pot infiltra în apa cu care s-a gătit
5. Se pasează cu ce aparat doriți pentru a obține piureul . Se adaugă apă, dacă este necesar pentru a realiza o consistență netedă, subțire.
Păstârnacul – Piure de bază
Orice cantitate de păstârnac doriți să utilizați
1. Spălați şi curățați de coaja păstârnacul.
2. Tăiați felii sau bucăți şi așezați la abur până când se înmoaie și devine moale.
sau
3. Curățați de coajă păstârnacul si apoi tăiați pe lungime, în jumătate. Așezați păstârnacul pe folie de aluminiu și turnați ulei de măsline peste el. Înfășurați în folie şi apoi coaceți la 280 grade în cuptor pentru cca. 30 de minute sau până când se înmoaie.
4. Se pasează cu ce aparat doriți pentru a obține piureul.
5. Se adaugă apă, dacă este necesar pentru a realiza o consistență netedă, subțire.
6. Puteți servi, de asemenea, păstârnac prăjit sau fiert în aburi , tăiat în cuburi atunci când copilul va experimenta primele bucăți de alimente.
Păstârnacul și cartofii dulci
|
Cartofi dulci şi pastârnac |
3 bucăți păstârnac și 1 cartof dulce
1. Păstârnacul se dă la abur sau se coace împreună cu cartofii dulci până când se înmoaie.
2. Faceți piure după cum doriți, adăugați apă pentru a subția, dacă este necesar.
3. Puteți, de asemenea, tăia în cuburi pentru a face o salată atunci când copilul va începe să prindă alimentele în mânuță și să mănânce cu mâna( ” finger food”)
Piure de Păstârnac, Măr și Morcov
4 buc. păstârnac
4 morcovi
2 mere
vârf de cuțit de scorţişoară
1. Curățați de coajă și tăiați cuburi morcovii, păstârnacul şi merele
2. Abur până când se înmoaie
3. Adăugați scorţişoară
4. Faceți piure după cum doriți, adăugați apă pentru a subția, dacă este necesar. Puteți, de asemenea tăia în cuburi pentru a face o salata atunci când copilul va începe să prindă alimentele în mânuță și să mănânce cu mâna( ” finger food”)
Fasole verde -piure de bază
Vitamine: A, C, K, niacin, acid folic
Minerale: potasiu, sodiu, fosfor, fier, magneziu, calciu
O jumătate de kilogram de fasole verde proaspătă sau ce cantitate doriți
1. Curățați și rupeți fasolea verde (Treceți peste dacă se utilizează produs congelat.)
2. Abur până când se înmoaie.3. Faceți piure după cum doriți. Folosiți o sită, dacă este necesar pentru a scăpa de coji.
4. Se adaugă apă, dacă este necesar pentru a realiza o consistență netedă.SAU
5. Gătiți fasolea verde congelată conform indicațiilor de pe pachet.6. Urmați pașii 3 şi 4
Salată de fasole verde
1 cană de fasole verde aburită
1 ceașcă morcovi aburiți
1 cană de dovlecel de vară aburit
Tăiați toate ingredientele în bucăți mici și lăsați la abur până când se înmoaie, fie împreună fie separat.
Faceți piure după cum este nevoie pentru a fi pe gustul copilului. Se poate servi cald sau rece, sau ” finger food.”
Salată cremă de fasole verde cu mentă
1 cană de fasole verde gătită la abur
¼ ceașcă iaurt
2 frunze de mentă tocată mărunt
Combinați toate ingredientele împreună.
Faceți piure după cum este necesar pentru a fi pe gustul copilului și în funcție de preferințe în ceea ce privește textura. Se poate servi cald sau rece, sau ” finger food.”
Mazăre – piure de bază
Vitamine: A , C, niacin, acid folic
Minerale: potasiu, sodiu, seleniu, fosfor, fier, magneziu, calciu, zinc
|
Mazăre, dovlecel |
1. Dacă utilizați mazăre proaspătă, deschideți păstaia şi scoteți boabele de mazăre afară din teacă. Dacă utilizați tipul congelată, fie de mazăre sau fasole verde, gătiți conform indicațiilor de pe pachet.
2. Așezați mazărea proaspătă într-un coș pentru vapori deasupra unei oale cu o cantitate suficientă de apă.
3. Abur până când se înmoaie foarte tare, verificând tot timpul nivelul apei.
4. Rezervați orice rest de apă pentru al utiliza la subțierea piureului din mazăre.
5. Folosiți un blender pentru pasare sau un mixer stick ,mai degrabă decât un procesor de alimente , deoarece fasolea verde şi mazărea au pielițe care sunt destul de greu de făcut piure complet.
Cufundă mazărea fierbinte , fiartă, într-un castron cu apă rece ca gheața .Este o metodă cunoscută pentru a ajuta la a face un piure fin.
6. Adaugă apa rămasă dacă este necesar pentru a realiza o consistență netedă
7. Folosiți un filtru sită cu ochiuri pentru a scăpa de orice piei rămase.
Prune
Vitamine: A, C, acid folic
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu
Ingrediente:
5 prune coapte
Decojiți, îndepărtați sâmburele și tăiați în bucăți, da-ți la aburi până când se înmoaie apoi faceți piureul.Posibil va fi nevoie să se amestece într-un alt piure de fructe deoarece pruna are tendința de a fi destul amara.
Prune uscate
Vitamine: A, C, acid folic
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu
Ingrediente:
prune uscate – orice cantitate doriți – încercați 2 căni pline
apa
1. Se înmoaie prunele uscate în apă caldă până când se umflă sau se pot da la abur ușor.
2. Odată umflate se pun în blender şi se fac piure.
3. Adăugați lichidul economisit. Prunele tind să devină clicoase când se fac piure şi atunci e nevoie să adăugați mai multă apă ; cu cât este mai moale piureul cu atât va avea o textură pe care bebelușul o va tolera.
Prunele sunt foarte bune pentru a ajuta copiii constipați. Încercați acest remediu pentru copii de la 6 luni +.
Grădina de legume
proaspete sau congelate: fasole verde, mazăre, dovlecel și bucăți mici de morcovi
1. Curăță și combină legumele si adaugă apă suficientă pentru a le acoperi .
2. Gătiți până când se înmoaie și păstrați apa rămasă.
3. Folosiți un blender pentru pasare sau un mixer stick , deoarece fasolea verde şi mazărea au pielițe care sunt destul de greu de făcut piure complet.
5. Adăugați lichidul economisit de la legume până când amestecul are consistența dorită.
Anonim spunea…
Buna,
Foarte bun blogul tau.
Cam cat trebuie sa manance bebelasul meu la o masa?
Are 6 luni si de 1 saptamani am inceput diversificarea, a papat pana acum cartof dulce si avocado.
Dar nu stiu cate lingurite sa ii dau, ea mananca cat ii dau nu face mutrice si ii place foarte mult.
Imi e frica sa nu ii dau prea mult. La cartofi dulci i-am dat cat a vrut (cred ca destul de mult, deoarece nu a mai necesitat completare cu laptic). Apoi cu avocado am zis sa mai reduc si i-am dat cam jumatate.
Multumesc mult, Mihaela
Buna Mihaela si bine ai venit…
Nu as putea sa-ti dau o cantitate exacta, in cazul meu fiecare baiat a mancat diferit.Copiii sunt diferiti si au preferinte.In cateva luni vei reusi sa iti dai seama cum sta treaba…
Sa aveti o diversificare usoara !!!!