|
Dulceață de coji de portocale |
Astăzi este mare sărbătoare mare ( împrumutată, dar exista) : Valentine‘ s Day.
Când eram mai „tineri” și fără copii și noi sărbătoream acest eveniment, acum însă a devenit doar o scuză pentru a evada de acasă.
Aşa că în cinstea acestui eveniment/sărbătoare m-am gândit să fac un desert care după cum spunea cineva odată într-o revistă : ” poartă o aromă atât de senzuală dar totuşi inocentă încât îmi amintește de povesti de dragoste interzise, săruturi furate și mic-dejunuri împreună, pe ascuns… O lingură de dulceață din coji de portocale pe o coajă de pâine, împărțită cu iubitul tău ….„.
Ingrediente pentru vreo 3 borcănașe de dulceață de coji
- 750 gr suc de portocale- eu am găsit doar portocale galbene, dar cu portocale roșii obțineți o dulceață extraordinară
- 750 gr zahăr
- 1 măr mare(„portocalele sunt sărace în pectină, de aceea pentru ca dulceața sa se lege fără conservanți artificiali se adaugă întotdeauna un măr”)
- sucul de la 1 lămâie
1. Spălăm bine de tot portocalele, deoarece avem nevoie de coji. Curățăm portocalele și tăiem coaja în fâșii foarte subțiri, după care îndepărtam cu un cuțit partea alba care este foarte amară. Apoi se obține sucul.
Ordinea în care efectuam aceste operațiuni este în funcție de storcătorul de fructe folosit. Ideea este ca în final sa avem într-un vas suc de portocale și în altul coji curățate și tăiate.
2. Amestecam sucul de portocală cu zahărul și punem oala pe foc mic.
3. După ce zahărul s-a dizolvat complet, adaugăm un măr mare cu tot cu coajă tăiat în 4 .
4. Intre timp, punem cojile de portocală într-o olicioară, le acoperim cu apă rece și le punem pe foc.
Din momentul în care apa începe să fiarbă numărăm 3-4 minute, apoi aruncăm apa în care au fiert și strecurăm cojile. Le trecem printr-un jet de apă călduță și le punem din nou la fiert. Le acoperim din nou cu apă, călduță de aceasta data, și le fierbem încă 3-4 minute. Le scurgem și le trecem din nou printr-un jet de apa călduță. Puteți repeta operațiunea de vreo 3-4 ori, pentru ca doar asa se scapă de amăreală din coji.
sau o alta varianta ar mai fi : Cojile curățate se introduc într-un vas cu apa clocotita unde se lasă sa fiarbă 30 de minute. Se strecoară apa și se pun cojile din nou la fiert, cu alta apa clocotita, unde se lasă pana ce, înțepate cu o scobitoare, se desprind imediat.
5. După ce sunt suficient de fierte, le scurgem de apa și le ștergem bine cu ajutorul unui șervet de bucătărie curat și le adăugăm în dulceața fierbinte.
6. Adăugăm sucul unei lămâi și lăsăm dulceața să fiarbă cca 1-1.30. Îndepărtăm spuma formată la suprafață și amestecam astfel încât sa nu se prindă .
7. Când considerați că este gata faceți testul cu farfuria rece .
Punem o farfurioară în frigider să se răcească bine de tot. Luăm cu lingurița puțină dulceață și picurăm pe farfuria rece. Dacă picăturile nu își pierd forma în contact cu farfuria, atunci dulceața e gata.
8. Scoatem bucățile de măr, care sunt mai mult decât delicioase. Mărul astfel fiert se poate servi alături de un orez fiert , gris sau iaurt .
9. Lăsam dulceața să se răcească cca 15-20 minute după care o punem în borcane sterilizate pe care le închidem și le depozitam în cămară, asta bineînțeles dacă mai rămâne ceva de depozitat. La noi din 3 borcănașe obținute nu a ajuns decât unul sa fie închis și asta doar pentru 2 zile.
Să aveți poftă mare !!
|
Dulceață de coji de portocale |
Rețeta am găsit-o pe blogul Laurei Adamache și tare mi-a plăcut….. Mulțumesc !!!