Iaurt de casă » Bucătăria familiei mele »
Iaurt de casă

Iaurt de casă

14 Comments

 

 In cazul în care doriți sa experimentați ” Iaurtul de casa” :

Ştiaţi că este incredibil de ușor de a face propriul iaurt de casa ? Iaurtul este iubit de copii  și adulți deopotrivă.  Iaurtul poate fi o parte naturală și sănătoasă în dieta copilului. Iaurtul ăsta de casă poate fi, de asemenea, inclus în dieta întregii familii într-o varietate de moduri.

Nu ai nevoie de vaca ta, nu ai nevoie de lapte de la o vacă anume, nici nu ai nevoie de laboratorul propriu pentru ” creșterea culturilor de iaurt”. 

 

Tot ce aveți nevoie pentru a face iaurt de casă rapid și ușor este o cutie de iaurt simplu, lapte și alte câteva lucruri care sunt deja în bucătăria voastră.

 Instrumente pentru a face iaurt de casă

Aici sunt unele dintre instrumentele tipice ( pentru simandicoși), de care aveți nevoie pentru a face iaurt de casă pentru copilul dumneavoastră și pentru toată familia :
  • oală din oțel inoxidabil
  • pânză (dacă doriți ulterior să obțineți și smântână, brânză)
  • sitaăplastic / strecurătoare
  • lingură din oțel inoxidabil sau linguriță de plastic
  • 3-4 borcane sterilizate
  • termometru
  • ladă frigorifică (opțional)
  • termos (mda, se poate face iaurt de casă și într-un termos.) 
sau în cazul în care sunteți mai aproape de realitate aveți nevoie doar de o oală mare, aragaz, un deget iubitor de risc, niște căldură și ceva borcane.
 
Așadar se merge la piață/magazin și se cumpără:
  • 2 litri de lapte integral, cu cât mai gras cu atât mai bine
  • un iaurt pe care să scrie : conține culturi lactice probiotice, sau puteți cumpăra doar culturii vii (și se adaugă pudra din 2-4 capsule de Acidophillus și Bifidus). Culturi din astea ar trebui să găsiți la magazinul bio sau în secțiunile natural (bio) ale magazinului local.
  • opțional: lapte praf pentru a îngroșa consistența și un plus de conținut nutrițional

  Și-acum, rețeta:

 

 Am pus cei 2 litri de lapte la fiert, într-o oală mare în care se amestecă continuu pentru a nu se prinde de oală. Când începe să iasă aburi din el se ia de pe foc. Am oprit focul și-am stat vreo 40 min.

  1. Se toarnă într-un vas de sticlă ( sau se poate lăsa în oala în care a fiert) și se lasă să se răcească până când ajunge undeva la 40-42 grade C, sau vasul este călduț la atingere. Manualul interzice băgatul degetului în lapte pentru a măsura temperatura dar dacă nu aveți în dotare un termometru și aveți niște degete foarte curate ( chiar dacă nu este bine deloc !!!) din când în când introduceți degetul  în lapte, ca să-i testați temperatura (temperatura la care trebuie să se ajungă e pe la 40 grade C, adică atunci când degetul înmuiat în lapte nu mai suferă)
  2. Când laptele este călduț se toarnă un pahar de iaurt activ ( adică vreo 5-6 linguri ) ținut la temperatura camerei  și se amestecă ( se poate turna rapid în borcanele pregătite sau se lasă în vasul inițial).
  3.  Se acoperă și se pune la un loc călduț (aceleași 40-42 grade C ). 
  4. Si aici aveți iarăși, n variante de a face asta: – pe calorifer ( asta iarna !! ) – în cuptor – într-o geantă frigorifică, alături de câteva sticle cu apă fierbinte pentru a ține cald
  5.  6-8 ore sunt suficiente, după care se poate introduce iaurtul în frigider .

 Aveți aici linkul de unde m-am inspirat. Poate vouă vă iese mai bine:Iaurt de casa.

Iaurt de casa

 Sau o alta metodă pentru Iaurt de casa:

  1. 1 litru de lapte bio-proaspăt.
  2.  un iaurt bio. 
  3. 5 borcane
In fiecare borcan se pun cam 30 gr.iaurt. Se pune laptele la fiert până la 90 °C apoi se răcește, sau cu lapte nefiert doar încălzit până la 42 grade. Se toarnă laptele peste iaurt și se amestecă bine. Se acoperă borcanele cu capace, dar nu se închid și se pun la loc călduț (asta vă scutește de cumpărat o iaurtieră). Puteți stabiliza cuptorul la o temperatura de aproximativ 42°C și lăsați borcanele acolo timp de 6-8 ore, după care le mai puteți lăsa afară la temperatura camerei până ating gustul acru și aciditatea potrivită gustului vostru.
 

 Din acest iaurt, puteți păstra un cuib pentru următoarea porție de iaurt.

Iaurtiera este o chestie rotundă, cu borcănașe etanșe în care se pune puțin iaurt apoi se toarnă lapte fiert peste, se închid capacele se pune capacul iaurtierei și se bagă în priză unde stă până a doua zi dimineață. La temperatura constantă, călduț … 

Iaurt de casa
Iaurt de casa

 

 

 


Related Posts

Clătite cu zucchini și iaurt

Clătite cu zucchini și iaurt

    Este atât de urât afară încât nici chef de gătit nu am…așa că azi am încercat ceva super ușor, care în final s-a dovedit a fi de mare efect și foarte gustos !! Ingrediente :  2- 3 zucchini/dovlecei dați prin răzătoarea mică și […]

Cupcake cu morcovi si glazura de cream cheese

Cupcake cu morcovi si glazura de cream cheese

  Fie ca ziua de 8 Martie să vă aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ.  La mulţi ani !  INGREDIENTE Pentru cupcakes :      180 gr. făină, trecută prin sită         1 linguriță praf de copt         […]



14 thoughts on “Iaurt de casă”

  • am incercat sa fac iaurt insa mi-a iesit cam apos cu o textura ciudata, cu mici bucatele prin el. ca sa scap de ele am dat o data prin el cu mixerul vertical. n-am iaurtiera,nici termometru si l-am pus la prins pe soba de teracota…as vrea sa fie dens si cremos, trebe sa il pun la scurs sau care a fost problema? mersi

      • am folosit lapte de la automat, deci nepasteurizat. iaurt simplu din comert. culturi vii nu stiu de unde as putea face rost. am facut si a doua oara…se cam racise laptele cand am pus iaurtul si l-am lasat cred ca vreo 24 de ore sa se faca. Dar gustul da catre fermentat 🙁 Nu-i asa simpla treaba precum pare. Mai incerc totusi

        • Eu am folosit Eubiotic de la farmacie.3 capsule initial per 2 litri de lapte…

          • Floare, multumesc pt ideea cu Eubiotic. Fetita mea are intoleranta la lactoza si as vrea sa incerc varianta asta, altceva nu stiu ce as putea folosi…Eu am Eubiotic picaturi(normal se dau 6 picaturi pe zi). Mi-ai putea spune pls ce cantitate ar fi ok de folosit? Cat inseamna 3 capsule? Multumesc

          • Buna Roxana,
            Din pacate nu stiu exact cum se transforma picaturile in capsule, ma refer la cantitati. In mod normal se dau 1-2 capsule pe zi, dar in iaurt e diferit.
            Eu cred ca prin incercare vei obtine rezulatul dorit.

        • Este simplu, fierbi laptele ( 7 litri pun eu) il lasi la racit cat sa fie la o temperatura apropiata de cea a corpului tau, si adaugi un iaurt cremosso. Nu il pui pe soba sau sursa de caldura ca se acreste repede( fermentii din el o iau razna) :). Eu il las la temperatura bucatariei (unde nu bate soarele ) 1 zi.

        • Cultura pura pentru iaurt de casa gasiti la noi.
          Contine: Culturi de L. acidophilusLA-5 ® (1×106 UFC / g), Bifidobacterium BB-12 ® (1×106 UFC / g) și S. thermophilus.

  • Salutare,
    Consider ca am datoria de a-mi impartasi experienta, urmare a faptului ca datorita postarilor de pe net m-am apucat de treaba:
    am cumparat o cutie de1 l lapte semidegresat si un borcanel de 150 ml iaurt bifidus (Milbona) cu 3,6 m.g. Am fiert laptele, l-am lasat sa se raceasca ( poate prea mult, devenind caldut la atingerea degetului) si am adaugat borcanelul de iaurt. Am amestecat bine cu telul pana a facut putina spuma deasupra, apoi l-am turnat in 5 pahare, de la o distanta de 20 cm ( am citit ca este importanta acea spuma deasupra, influentand cremozitatea iaurtului). Le-am bagat in cuptorul electric, acoperite cu hartie de copt, apoi cu 2 prosoape de bucatarie, am dat cuptorul la 40 grade si l-am lasat in jur de 30 min pornit. Am oprit cuptorul, si le-am lasat peste noapte acolo, cu usa inchisa.
    A doua zi, plina de emotie, am deschis usa cuptorului sa verific reusita….. insa, semi-esec: „iaurtul” meu era un fel de lapte ingrosat, placut la gust insa mult prea lichid pentru a putea fi fost numit iaurt…Ei, si acum, ce-i de facut?!?!
    Am scos paharele, le-am acoperit individual cu folie alimentara si le-am cufundat aproximativ 3/4 in apa dintr-o cratita. Am acoperit cratita cu capacul din dotare, si am dat drumul la aragaz ( eu am plita electrica). Am dat intai pe putere maxima, apoi am scazut treptat, ajungand la cel mai mic. Ideea mea era sa incalzesc apa si sa o mentin la o temperatura medie constanta. Insa, verificand apa dupa 15 min am constatat ca era prea calda, nu suportam degetul in apa mult timp. Am oprit plita, si am lasat capacul pus pe cratita. Dupa 5 ore, apa inca mai era calduta. Dupa alte 2 ore, am scos un pahar sa verific, si am observat ca se cam inchegase. Le-am mai lasat 2 ore, apoi le-am bagat la frigider. Le-am schimbat foliile de deasupra, deoarece facusera condens in interiorul paharului.
    Iaurtul a iesit fin, fara niciun fel de graunte, insa in partea de sus are un pic de lichid incolor, usor galbui. Este foarte gustos, deloc acru si destul de cremos.
    Deci, data viitoare, sigur le las din prima in cratita cu apa cald-fierbinte, si cu capacul pus. Probabil are un efect foarte asemanator iaurtierei electrice.
    Daca aceasta postare o sa fie de ajutor cuiva, ma bucur mult.
    Spor tuturor in bucatarie!

  • Buna ! Eu inca mai incerc retete de iaurt…o singura data am reusit sa obtin exact ce-mi place, adica chisleag. Acest tip de iaurt se obtine astfel: intr-o ulcica din lut se intinde un pic de smantana (eu cumpar de la un magazin al unui producator local), apoi se pune lapte nefiert , capacul si se lasa pe masa din bucatarie cam 9 ore. Rezultatul este excelent: se fac un fel de „felii” le spun eu, adica se separa zerul. O singura data mi-a iesit asa, probabil pt ca am folosit lapte de la tara. Dupa aceea nemaiavand lapte de tara am folosit lapte din comert, la cutie, cu 3.5 % grasime si a iesit mai spre iaurt. Procedura: ulcica de lut o „murdaresc pe interior” cu smantana (de la magazinul producatorului,ceva mai naturala, care expira in 3-4 zile, nu din hipermarket) apoi pun laptele (la temperatura camerei) direct din cutie (oricum e pasteurizat), pun capacul si las pe masa (unde nu bate soarele, nu-i prea cald, bucataria e orientata spre nord) cam 12 ore si apoi verific rezultatul. Destul de simplu, foarte gustos si fara aditivi. Acum intrebare: cum pot face chisleag (cand se separa zerul) din lapte la cutie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.