Nu-ș cum să vă spun dar salata asta este cea mai cea salată pe care am făcut-o în ultimul timp, adică are de toate…este o salată care va face ravagii, credeți-mă pe cuvânt. Musai să o încercați, mai ales dacă vreți să impresionați.
Inițial am pregătit-o pentru VEG dar a fost atât de… cum să vă spun…aaaa perfectă, încât o repetăm de câte ori avem ocazia.
Ingrediente:
- 1 dovleac mediu, fără sâmburi, curățat de coajă și tăiat în cuburi
- ulei de măsline extravirgin
- sare de mare
- vreo 3 cepe roșii, curățate și tăiate în bucăți mari ( sau vreo 10 cepe mici întregi)
- 1 cană orez sălbatic
- 50 gr. semințe de floarea soarelui
- 2 linguri suc proaspăt de lămîie
- 1 lingură de miere
- 2 linguri apă caldă
- o legătură de pătrunjel ( sau coriandru)
Metoda:
Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Dovleacul se taie cuburi și se așează într-un bol, se stropește cu ulei de măsline și un strop de sare de mare. Se agită bolul până se ung toate bucățile de dovleac, iar apoi se varsă într-o tavă acoperită cu o foaie de copt.
Ceapa se pregătește la fel: se stropește cu ulei și se presară cu sare, apoi se varsă în tava acoperită cu hârtie de copt.
Se dau ambele tăvi la cuptor și se urmărește evoluția. În aprox. 30-40 minute dovleacul va fi copt și caramelizat ușor, la fel și ceapa. Va fi nevoie să învârtiți lingura de lemn prin tăvi, astfel încât legumele să fie coapte uniform.
În timp ce în cuptor se gătește ceva miraculos, se pregătește sosul și se pune la fiert orezul.
Se adaugă în vasul blenderului : semințele de floarea soarelui, vreo 80 ml ulei de măsline, sucul de lămâie, mierea și o pișcătură de sare. Se apasă butonul până se transformă totul într-o pastă cremoasă. Poate fi necesar să adăugați câteva linguri de apă caldă pentru a subția puțin pasta.
Se adaugă pătrunjelul și din nou apăsați butonul. Gustați sosul obținut și condimentați după gust.
Asamblarea salatei.
Într-un bol mai mare se adaugă orezul fiert, câteva linguri de sos și se amestecă ușor. Se adaugă ceapa caramelizată, se agită o dată bolul și se aranjează salata pe farfurie.
Se așează frumușel bucățile de dovleac copt deasupra, se presară cu câteva semințe de floarea soarelui și pătrunjel verde.
Important:
lăsați la îndemâna sosul rămas.
- 1 dovleac mediu, fără sâmburi, curățat de coajă și tăiat în cuburi
- ulei de măsline extravirgin
- sare de mare
- vreo 3 cepe roșii, curățate și tăiate în bucăți mari ( sau vreo 10 cepe mici întregi)
- 1 cană orez sălbatic
- 50 gr. semințe de floarea soarelui
- 2 linguri suc proaspăt de lămâie
- 1 lingură de miere
- 2 linguri apă caldă
- o legătură de patrunjel ( sau coriandru)
- Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
- Dovleacul se taie cuburi și se așează într-un bol, se stropește cu ulei de măsline și un strop de sare de mare. Se agită bolul până se ung toate bucățile de dovleac, iar apoi se varsă într-o tavă acoperită cu o foaie de copt.
- Ceapa se pregătește la fel: se stropește cu ulei și se presară cu sare, apoi se varsă în tava acoperită cu hârtie de copt.
- Se dau ambele tăvi la cuptor și se urmărește evoluția. În aprox. 30-40 minute dovleacul va fi copt și caramelizat ușor, la fel și ceapa. Va fi nevoie să învârtiți lingura de lemn prin tăvi, astfel încât legumele să fie coapte uniform.
- Se adaugă în vasul blenderului : semințele de floarea soarelui, vreo 80 ml ulei de măsline, sucul de lămâie, mierea și o pișcătură de sare. Se apasă butonul până se transformă totul într-o pastă cremoasă. Poate fi necesar să adăugați câteva linguri de apă caldă pentru a subția puțin pasta.Se adaugă pătrunjelul și din nou apăsați butonul. Condimentați după gust.
- Într-un bol mai mare se adaugă orezul fiert, câteva linguri de sos și se amestecă ușor. Se adaugă ceapa caramelizată, se agită o dată bolul și se aranjează salata pe farfurie.
- Se așează bucățile de dovleac copt deasupra, se presară cu câteva semințe de floarea soarelui și pătrunjel verde.
- Lăsați la îndemâna sosul rămas.
Adaptare după: 101 cookbooks
Pur si simplu : superb !
Maine cumpar dovleacul si sambata …. am ce face !
Multam !
Waw , cata culoare in farfurie si cate arome!
Uite ca se poate folosi dovleacul si in alte retete decat in cele de prajituri !
Ce interesant suna! Trebuie incercata neaparat!
Gabi astept reactii.
Mancarea.. combinatiile de arome.. mai sunt cum mai sunt… dar pozele sunt absolut superbe!! Ma omori de cate ori intru la tine..
Simonaaaa azi maine ne sarbatorim !!!
Ce culori si ce arome! Cred ca e cina perfecta.
o daaa si cina si pranz si mic dejun…
Arata demential!
Cata culoare! Arata perfect!
Multumescccc
Alex, acum vad ca mi-ai ascultat sfatul si te-ai mutat la cei care ma gazduiesc si pe mine. Cand am intrat pe blog ma miram cat de bine ti se incarca, pentru ca eram obisnuit cu inainte cand se incarca precum un melc.
Cat despre salata arata yummmy.
am fost cuminte 🙂
O combinatie foarte interesanta! Cand apar urmatorii dovleci trebuie de incercat neaparat.
astept reactii 🙂
In aceasta seara am facut aceasta salata. Combinatia de dovleac cu ceapa coapta impreuna cu sosul aceala…..pur si simplu demential. Am sa mai fac aceasta reteta. Multumeeesc!!!
Awww multumesc mult si eu!!!!