Muraturi la butoi –
De când eram copil știam că în fiecare toamnă bunicul din dotare punea murăturile pentru iarnă. El era singurul care știa cum și ce se face, altfel spus era deținătorul secretului murăturilor. Am încercat și altfel de murături, dar tot ale lui sunt cele mai bune, adică au acel gust „de acasă”. După foarte multe insistențe, și astea ani la rând, am fost acceptată să iau parte la acest eveniment. Concluzie: i-am ” furat” rețeta și acum v-o spun și vouă.
Compoziție butoi:
gogonele
castraveți
morcovi
ardei capia
ardei iuți
țelină (rădăcină și frunze)
conopidă
varză, mai moale cu cocean cu tot
hrean
pepenași
cimbru, mărar, foi dafin
sare neiodată, piper boabe, muștar boabe, coriandru
usturoi
apă
bețe de vișin
Cum fac Muraturi la butoi
Cantitățile sunt în funcție de butoiul folosit.
Toate legumele se pregătesc pentru butoi, adică se spală cu simț de răspundere.
Conopida se spală și se desface în buchețele, gogonelele, ardeii și castraveții se spală și ei, și se pun la scurs.
În tot acest timp se pregătește saramura.
La 10 l. de apă am folosit:
1/2 kg sare,
5 foi de dafin,
cam o linguriță cu vârf piper boabe,
muștar boabe – 1 lingură
coriandru – o linguriță.
Am cumpărat din piața legătura clasică de mărar cu cimbru uscat, care se desface și se adaugă în apă. Se amestecă bine și se acoperă cu capac. Se lasă amestecul de ierburi la fiert. După ce dă în clocot, se mai lasă vreo 15-20 min. să fiarbă. Apoi se lasă să se răcească.
Continuam cu spălatul legumelor. Rădăcina de țelină se curăță și se taie în 4, la fel și hreanul dar ăsta se taie pe lung. Morcovul se curăță de coajă și se taie în 4.
Varza se taie sferturi sau jumătăți, în funcție de mărime, fără să i se scoată cotorul ( altfel riscați să se împrăștie frunzele).
Și acum să începem aranjarea în butoi.
Frunzele de țelină se pun pe fundul butoiului.
Apoi în ordine: un rând de castraveți gogonele conopida ardei capia morcovi varza ardei pișcos hrean țelină usturoi
Acum este momentul în care o luam de la capăt,
adică încă un rând de castraveți, conopidă, ardei capia, morcovi, varză ,ardei pișcos, hrean, țelină, usturoi
Când ne apropiem de final se agită și se bate puțin butoiul ca să se așeze legumele. În spațiile care se formează se mai pun legume până la refuz.
Oricum în momentul în care turnăm apa legumele se mai lasă.
Apa răcită se toarnă peste legume, până la buza butoiului. Separat într-o sticlă se păstrează zeamă de rezervă pentru completare, 2-3 litri. Vreo 2-3 zile se lasă butoiul descoperit, pentru că scade și apa și legumele. Se completează cu zeamă și legume, pentru a avea un butoi plin, după care se face „adălmașu” : se adaugă conservant conform instrucțiunilor de pe pachet ( în funcție de dimensiunea butoiului ). Pentru gustul unic în X se așează bețele de vișin ca să țină produsele nemișcate. După care se închide butoiul .
Și uite așa până la Sf. Ion aveți și murături pe masă.
update
De vreo 10 ani aceste murături le pun eu și am modificat puțin rețeta inițială.
Nu folosesc conservant deloc și murăturile mele sunt la fel de bune ca și cele din copilăria mea.
conservant ?
Rețeta originala, cea moștenită, a fost foarte stricta 🙂 dar in ultimii ani nu am mai folosit conservant.
C um sa pui 50g sare/litru apa, ca este f. sarata, bre !
Saramura pentru muraturi presupune apa f. sarata. 1 lingura cu varf de sare grunjoasă, cu cristale mari, fără aditivi alimentari = 50 g.
Dar este o chestie de gust. Eu asa fac muraturile de ani de zile si nimeni nu s-a plans ca ar fi prea sarate. Gust intotdeauna zeama inainte sa o adaug in butoi si reglez salinitatea apei.
Si depinde si de sare. Sarea poate prezenta diferențe de gust in functie de o gramada de factori.
Conservant ?????????????? DE CE ? Doamne! Dar sarea,ardeii iuti,hreanul,mararul..sunt conservantii adevarati !
Eu nu folosesc…Dar reteta bunicului va ramane in amintirea noastra asa cum era ea
Eu cred că bunicul dumneavoastră nu folosea conservant. Sunt de la țară și știu sigur că țăranii, cei mai buni în domeniu, nu foloseau decât conservanți naturali, butoaie de lemn și apă de fântână. Acolo unde este posibil se folosește saramură naturală de la izvoarele sărate.
Din păcate bunicul meu locuiește la bloc… s-a adaptat vremurilor: butoi de plastic, apa de la robinet și putin conservant.
Cam cat dureaza pana cand sunt muraturile gata de servit?
Este pentru prima oara cand pun.
Pana la Crăciun ar trebui sa fie gata !!!
Acum 5 zile am pus si eu un butoias de gogonele azi am vrut sa il complete cu saramura si am observat ca gogonelele care erau umpic rosali sau inmuiat este normal? Sa le mai pun sare? Am pus 1 lingura de sare pe litrul de apa.
Ideal este sa nu deschizi butoiul odată închis. Nu e ok sa deranjezi procesul de fermentație. Daca a fost nevoie sa completezi cu saramura, ar fi trebuit sa fie cu cea pregătită inițial. O lingura de sare ( 50 gr.) ar trebui sa fie suficient, dar depinde de ce cantitate intra în lingura.
Acum 6 zile am pus si eu prima oara un butoias (31l) cu muraturile asortate (gogonele castraveti conopida) si tot fermenteaza, este normal? Daca da, va Multumesc pentru raspuns. Daca nu, care ar putea fi cauza?
Murăturile în saramură se caracterizează prin faptul că fermentează, adică fermentate și murate. Dacă au trecut 6 zile înseamnă că a început procesul de fermentare. Este posibil să se și tulbure zeama, dar se va limpezi de la sine.
Ieri am scos din ele si sunt gata de servit, asi vrea sa nu se acreasca mai tare. Ce asi putea face? Sa pun aspirina? Cam cata? Va Multumesc
Pentru a opri fermentarea poți adăuga Metabisulfit de potasiu Borken. Găsești instrucțiunile pe plic.