Prăjitură cu portocale
Copil fiind îmi plăcea vacanța…și nu pentru că școala era închisă ci pentru că plecam la mama mică. Așa îi spuneam noi străbunicii. Străbunica mea – o femeie adevărată, cea mai bună din câte a văzut pământul ăsta.
Am iubit casa ei de la poalele muntelui, aerul curat chiar dacă locuia lângă combinat, și nu mai vorbesc de ea, ea femeia, ea mama, bunica și străbunica noastră. Azi sunt 24 de ani de când ea nu mai este .
Mama mea și acum se întreabă oare de unde am moștenit eu pasiunea asta … răspunsul e unul singur – de la această minunată femeie care în tinerețe avea un mic restaurant/cantină undeva la marginea Făgărașului și hrănea zilnic cu mare artă o întreagă garnizoană de soldați.
Ei și făcea mama mică a mea un fel de prăjitură ori de câte ori avea ocazia, un fel de chec…și era tare bun.
Atât vreau să vă mai spun că rețeta asta de prăjitură/chec este o adaptare după ceea ce a fost cândva prăjitura copilăriei mele.
Ingrediente Prăjitură cu portocale roșii Prăjitură cu portocale
- 220 gr. făină
- 200 gr. de zahăr
- 3 ouă mari
- 125 gr. iaurt
- 150 ml ulei de alune
- 3 portocale roșii
- 1 1/2 lingurițe praf de copt
- un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
- un vârf de cuțit de sare
- unt pentru tavă
Pentru sos:
- 45 ml de suc de portocale proaspăt stors
- 60 gr. zahăr pudră
Metoda Prăjitură cu portocale
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungeți cu unt și tapetați cu făină o tavă de chec sau o formă rotundă de tort.
Zahărul și coaja de la 2 portocale se amestecă împreună cu ajutorul degetelor. Amestecați până când coaja de portocală este distribuită uniform în zahăr.
Din cele două portocale stoarceți sucul ( eu am obținut aprox. 60 ml). Peste sucul de portocale adăugați iaurtul.
Turnați acest amestec peste zahăr și amestecați bine.
Adăugați apoi ouăle și uleiul de alune. Veți obține un amestec lichid.
Într-un alt castron, amestecați împreună făina, praful de copt , bicarbonatul de sodiu și sarea .
Se amestecă ușor ingredientele uscate în cele umede .
Ultima portocală: Tăiați partea de jos și de sus a portocalei astfel încât să poată sta în poziție verticale pe tocător. Cu ajutorul unui cuțit îndepărtați apoi coaja. Apoi tot cu cuțitul tăiați afară felii de portocală evitând membranele. În final veți obține feliuțe de portocală roșie fără sâmburi, fără membrane, fără coajă – doar pulpă.
Adăugați bucățile de portocală roșie în aluat obținut.
Se toarnă aluatul în tava pregătită anterior. Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute, sau până când scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Când este gata se scoate prăjitura din cuptor și se lasă să se odihnească în tavă vreo 5 minute, apoi se scoate din formă și se lasă la răcit pe un grătar.
Sosul:
Când prăjitura ajunge la temperatura camerei, faceți sosul. Amestecați împreună sucul de portocale rosii și zahăr pudră până se omogenizează. Turnați sosul peste prăjitură.
Serviți alături de câteva felii de portocală și niște iaurt/frișcă.
Să aveți o primăvară frumoasă, caldă și senină!
Alte prăji cu portocale roșii
Cred ca-i tare parfumat! Ce frumoase sunt amintirile astea…
Multumim ca ne-ati impartasit reteta pentru aceasta prajitura delicioasa.
O zi buna sa aveti
Va multumesc !!! Un weekend frumos si plin de soare.
I really like your blog.. very nice colors & theme.
Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to
find out where u got this from. many thanks
Hi Hugo and thanks for the lovely words…I cook, I take photos and I made the design all on my own 🙂