Prăjitură cu portocale roșii și ulei de alune » Bucătăria familiei mele
Prăjitură cu portocale roșii și ulei de alune

Prăjitură cu portocale roșii și ulei de alune

6 Comments

cake

Prăjitură cu portocale

Copil fiind îmi plăcea vacanța…și nu pentru că școala era închisă ci pentru că plecam la mama mică. Așa îi spuneam noi străbunicii. Străbunica mea – o femeie adevărată, cea mai bună din câte a văzut pământul ăsta.

Am iubit casa ei de la poalele muntelui, aerul curat chiar dacă locuia lângă combinat, și nu mai vorbesc de ea, ea femeia, ea mama, bunica și străbunica noastră. Azi sunt 24 de ani de când ea nu mai este .

Mama mea și acum se întreabă oare de unde am moștenit eu pasiunea asta … răspunsul e unul singur – de la această minunată femeie care în tinerețe avea un mic restaurant/cantină undeva la marginea Făgărașului și hrănea zilnic cu mare artă o întreagă garnizoană de soldați.

Ei și făcea mama mică a mea un fel de prăjitură ori de câte ori avea ocazia, un fel de chec…și era tare bun.

Atât vreau să vă mai spun că rețeta asta de prăjitură/chec este o adaptare după ceea ce a fost cândva prăjitura copilăriei mele.


Ingrediente Prăjitură cu portocale roșii Prăjitură cu portocale

  • 220 gr. făină
  • 200 gr. de zahăr
  • 3 ouă mari
  • 125 gr. iaurt
  • 150 ml ulei de alune
  • 3 portocale roșii
  • 1 1/2 lingurițe praf de copt
  • un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • un vârf de cuțit de sare
  • unt pentru tavă

Pentru sos:

  •    45 ml de suc de portocale proaspăt stors
  •     60 gr. zahăr pudră

Metoda Prăjitură cu portocale

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ungeți cu unt și tapetați cu făină o tavă de chec sau o formă rotundă de tort.

Zahărul și coaja de la 2 portocale se amestecă împreună cu ajutorul degetelor. Amestecați până când coaja de portocală este distribuită uniform în zahăr.

cake_original

Din cele două portocale stoarceți sucul ( eu am obținut aprox. 60 ml). Peste sucul de portocale adăugați iaurtul.

Turnați acest amestec peste zahăr și amestecați bine.

Adăugați apoi ouăle și uleiul de alune. Veți obține un amestec lichid.

Într-un alt castron, amestecați împreună făina, praful de copt , bicarbonatul de sodiu și sarea .

Se amestecă ușor ingredientele uscate în cele umede .

Ultima portocală: Tăiați partea de jos și de sus a portocalei astfel încât să poată sta în poziție verticale pe tocător. Cu ajutorul unui cuțit îndepărtați apoi coaja. Apoi tot cu cuțitul tăiați afară felii de portocală evitând membranele. În final veți obține feliuțe de portocală roșie fără sâmburi, fără membrane, fără coajă – doar pulpă.

chec_original

Adăugați bucățile de portocală roșie în aluat obținut.

Se toarnă aluatul în tava pregătită anterior. Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute, sau până când scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.

chec_cu_portocale_original

Când este gata se scoate prăjitura din cuptor și se lasă să se odihnească în tavă vreo 5 minute, apoi se scoate din formă și se lasă la răcit pe un grătar.

blood orange olive oil

Sosul:

Când prăjitura ajunge la temperatura camerei, faceți sosul. Amestecați împreună sucul de portocale rosii și zahăr pudră până se omogenizează. Turnați sosul peste prăjitură.

Serviți alături de câteva felii de portocală și niște iaurt/frișcă.

orange olive oil cake

blood orange hazelnut oil cake

Să aveți o primăvară frumoasă, caldă și senină!

 

Alte prăji cu portocale roșii

 

 

 


Related Posts

Pavlova for Luv

Pavlova for Luv

    Pavlova pentru că Azi e V’day…  Adevărul este că eu nu prea sunt un V’day person ( nu aruncați cu pietre, dar așa sunt eu ), dar când este vorba de mâncare nu pot spune nu. Așa că pentru mine această sărbătoare este […]

blood orange Curd – în 2 variante

blood orange Curd – în 2 variante

    Am vrut să fac o cremă de prăjitură sau de tartă sau biscuiți … de fapt să nu mint am vrut să fac ceva cu gălbenușurile rămase în frigider după vreo câteva încercări eșuate de a face macarons. Să nu înțelegeți greșit … […]



6 thoughts on “Prăjitură cu portocale roșii și ulei de alune”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.