Tarta de lamaie.
Am să vă spun doar atât: copiii sunt în vacanță…și au plecat cu bunica „în concediu”… șiiiiiiiiiii suntem pentru prima data singuri.
Nu vreau să vă spun cât de greu mi-a fost să-i văd plecând și nici câte kile am slăbit până au ajuns la destinație, dar acum sunt ok și în casă este liniște … am pornit cuptorul … și fac o tartă fără ajutor, pentru că ajutoarele mele se distrează și petrec prima vacanță fără noi, cu bunica făcătoare de minuni.
Va fi un adevărat desfrâu…culinar.
Crusta :
- 200 gr. firimituri de biscuiți graham
- 110 grame unt, topit
Coaceți pentru aproximativ 10 minute sau până se rumenește ușor. Scoateți din cuptor și așezați tava pe un grătar de sârmă să se răcească, în timp ce faceți crema.
Crema:
- 3 gălbenușuri mari, la temperatura camerei
- 400 gr.laptele condensat homemade ( sau la conservă)
- 120 ml suc de lămâie / lime proaspăt stors
- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie / lime
Eu prefer să fac această tartă cu lime. Este mult mai aromată.
Bezeaua:
În cazul în care aveți în dotare o lampă de bronzat – blowtorch, nu ezitați să o folosiți.
Se lasă tarta de lamaie să se răcească de tot și se servește împreună cu cei dragi.
Să aveți o zi cu soare și o vacanță de neuitat !!
- 200 gr. firimituri de biscuiți graham
- 110 grame unt, topit
- 3 gălbenușuri mari, la temperatura camerei
- 400 gr. laptele condensat homemade ( sau la conservă)
- 120 ml suc de lămâie / lime proaspăt stors
- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie / lime
- 3 albușuri, 150 gr. zahăr pudră și o pișcătură cream of tartar
- Se încălzește cuptorul la 180 grade C și se așează grătarul în centrul cuptorului. Ungeți cu unt tava de tartă .
- Se amestecă împreună firimiturile de biscuiți ( pe care le obțineți zdrobind biscuiții în robotul de bucătărie) și untul topit. Turnați biscuiții în formă și cu ajutorul unui pahar sau al unei linguri sau poate cu mâna, presați bine de tot biscuiții pe fundul și pereții tăvii.
- Coaceți pentru aproximativ 10 minute sau până se rumenește ușor. Scoateți din cuptor și așezați tava pe un grătar de sârmă să se răcească, în timp ce faceți crema.
- Cu mixerul se bat gălbenușurile până devin palide și pufoase (2-3 minute). Se adaugă treptat laptele condensat și se mixează până crema se deschide la culoare și devine pufoasă (3-5 minute).
- Se adaugă apoi coaja de lămâie/lime și sucul proaspăt stors.
- Se toarnă umplutura peste crustă și se coace timp de aproximativ 10 – 15 minute, sau până când umplutura se așează. Dacă zgâlțâiți tava veți vedea că nu se mai mișcă.
- Intre timp pregătim un aluat de bezea din albușuri, zahăr pudră și cream of tartar, pe care o întindem peste crema de lămâie fierbinte.
- Se dă din nou la cuptorul preîncălzit (reduceți la 100 grade C ) și se lasă să se usuce bezeaua.
- Se lasă tarta să se răcească și se servește împreună cu cei dragi.
- in crustă se pot adăuga – o pișcătură de ghimbir măcinat
- și
- puteți înlocui 30 gr. de biscuiți cu 30 gr. migdale măcinate
Arata delicios! O voi incerca si eu zilele acestea.
Arata foarte bine, o voi pune pe mama sa imi faca si mie pentru ca eu nu stiu.
Buna,
cream of tartar? de undeai procurat-o?
multumesc
Buna Irina,
Cream of tartar cumpar in general de la magazin online Pastai de vanilie.