Zacuscă…
nu cred că există român care să nu știe ce e aia zacuscă. Într-adevăr ea poate fi de mai multe feluri, dar cu siguranță în fiecare casă există o rețetă proprie.
„Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin. Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, unele familii pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă. Poate fi achiziționată și în magazine. Se consumă în special întinsă pe pâine. Un preparat similar din Bulgaria se numește „lutenița”.
Ce aș putea să mai adaug?
” Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de „gustare” sau „aperitiv”. Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.” (sursa wikipedia )
În copilărie nici nu am vrut să aud de așa ceva. Zacuscă. pfff… Mă uitam la mama cum o prepară și mă gândeam că nu aș putea vreodată nici să gust o asemenea grozăvie: auzi la ea – amestec de legume coapte. Și mă îngrozea perioada aia din an când în fiecare gospodărie se făcea zacuscă. Și bineînțeles eu fiind fata mamii trebuia să ajut. Ba la curățat vinete, ba la ardei. Curățatul de ceapă și tocatul vinetelor erau o adevărată plăcere.
Au trecut anii și am umblat puțin la rețeta mamei și am obținut rețeta ideală de zacuscă de vinete. Am încercat și alte rețete dar a mamei este cea mai bună.
Pentru mine.
Am încercat și alte variante și rețete, am făcut zacuscă de vinete cu năut sau zacuscă cu fasole, dar nici una nu a fost atât de apreciată. Și această rețetă o repet în fiecare an.
Perioada de făcut zacuscă este la sfârșit de august sau septembrie, dar eu am descoperit că dacă fac zacusca la sfârșitul lui iulie este cea mai bună. Prima tură de legume este întotdeauna și cea mai plină de arome. Știu că lumea așteaptă ca legumele să fie ieftine și să fie pline piețele. Dar nu întotdeauna produse ieftine înseamnă și produse de calitate. Zic și eu. Să luam un exemplu simplu: vinetele. Și aici vorbim de produse locale. Vinetele de iulie/ început de august sunt aromate, albe, ușor de copt.
Motivul pentru care eu am făcut zacusca la sfârșitul lui iulie este direct legat de sezonul legumelor.
Făcutul de zacuscă este un test de răbdare.
După ce stai lângă foc câteva ore să prăjești vinetele și ardei, te apuci de curățat, tocat și gătit. Durează 2 zile. Dar rezultatul, aceea prima felie de pâine pe care ai adăugat zacusca încă fierbinte este priceless.
Dar ce mai atâta poveste, aici aveți rețeta testată de zeci de ori a mamei. Zacusca ei este cremoasă, fără ulei care băltește deasupra, nu are gust de fum, nu este amară, nu e nici prea sărată dar nici dulce este așa cum trebuie să fie!
INGREDIENTE
METODA
Vinetele.
Ardeii și gogoșarii.
Ceapa și morcovii
Buuunnn …
Focul pe minim și răbdare.
Și gata zacusca.
Atenție să nu vă ardeți.
Dar totul se face după ce ați întins pe pâine o lingură sănătoasă de zacuscă caldă.
Cea mai bună.
- • 10 kg vinete
- • 3 kg ardei gras roșu
- • 3 kg gogoșari roșii
- • 2 kg morcovi
- • 3 l bulion proaspăt ( rețeta de bulion aici)
- • 1,5 kg ceapă albă
- • 1,5 l de ulei
- • 10-12 foi de dafin
- • sare și piper
- • piper boabe
- Pregătiți-vă borcanele și verificați dacă totul este ok: capace, filet etc. Spălați-le și puneți-le în cuptor la sterilizat ( 100 grade).
- Vinetele.
- Se înțeapă cu o scobitoare ( ca să nu explodeze) și se pun la copt pe grătar. Când sunt gata, adică atunci când coaja lor este arsă și miezul este moale, se sărează bine și se așează într-un vas cu găuri, astfel tot lichidul amărui se va scurge. După vreo 2-3 ore (chiar și peste noapte) se curăță de coajă și orice urmă de prăjeală și se pun din nou la scurs pe o suprafață întinsă.
- Ardeii și gogoșarii.
- Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar. Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min. ca să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii și nervurile și se înlătură pielițele.
- Ceapa și morcovii se dau prin răzătoare sau se mărunțesc în mașina de tocat.
- Morcovii se pun într-o oală cu puțin ulei, la călit. Apoi se ia oala special cumpărată pentru zacuscă și se pune în ea uleiul rămas și ceapa, și se călește și aceasta.
- Când ceapa devine translucidă se adaugă morcovii căliți.
- Se adaugă apoi vinetele și se amestecă.
- Apoi se adaugă și ardeii și se continuă amestecarea.
- Iar în final se adaugă și bulionul.
- Focul pe minim și răbdare. Timp de 1 oră trebuie amestecat încontinuu.
- e adaugă după vreo 30 min. foile de dafin, care se îndepărtează la final.
- Se adaugă sare și piper după gust. Și gata zacusca.
- Din cuptor se scot borcanele calde. Atenție să nu vă ardeți. Se așează borcanele pe o suprafață metalică și se toarnă zacusca, folosind o pâlnie mare.
- Se înfiletează capacele curate și uscate și se așeză borcanele pline de astă dată în cuptorul încălzit la 100 grade.
- Se lasă cuptor la 100 grade vreo 2 ore, apoi se oprește și se lasă borcanele înăuntru să se răcească încet.