zacuscă de vinete » Bucătăria familiei mele » Conserve si gemuri
zacuscă de vinete

zacuscă de vinete

0 Comments

 

 

Zacusca tradițională de vinete

Zacuscă…

nu cred că există român care să nu știe ce e aia zacuscă.  Într-adevăr ea poate fi de mai multe feluri, dar cu siguranță în fiecare casă există o rețetă proprie.

Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin. Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, unele familii pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă. Poate fi achiziționată și în magazine. Se consumă în special întinsă pe pâine. Un preparat similar din Bulgaria se numește „lutenița”.

Zacusca tradițională de vinete

Ce aș putea să mai adaug?

” Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de „gustare” sau „aperitiv”. Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.”  (sursa wikipedia )

În copilărie nici nu am vrut să aud de așa ceva. Zacuscă. pfff… Mă uitam la mama cum o prepară și mă gândeam că nu aș putea vreodată nici să gust o asemenea grozăvie: auzi la ea – amestec de legume coapte. Și mă îngrozea perioada aia din an când în fiecare gospodărie se făcea zacuscă. Și bineînțeles eu fiind fata mamii trebuia să ajut. Ba la curățat vinete, ba la ardei. Curățatul de ceapă și tocatul vinetelor erau o adevărată plăcere.

Zacusca tradițională de vinete

Au trecut anii și am umblat puțin la rețeta mamei și am obținut rețeta ideală de zacuscă de vinete. Am încercat și alte rețete dar a mamei este cea mai bună.

Pentru mine.

Am încercat și alte variante și rețete, am făcut zacuscă de vinete cu năut sau zacuscă cu fasole, dar nici una nu a fost atât de apreciată. Și această rețetă o repet în fiecare an.

Perioada de făcut zacuscă este la sfârșit de august sau septembrie, dar eu am descoperit că dacă fac zacusca la sfârșitul lui iulie este cea mai bună. Prima tură de legume este întotdeauna și cea mai plină de arome. Știu că lumea așteaptă ca legumele să fie ieftine și să fie pline piețele. Dar nu întotdeauna produse ieftine înseamnă și produse de calitate. Zic și eu. Să luam un exemplu simplu: vinetele. Și aici vorbim de produse locale. Vinetele de iulie/ început de august sunt aromate, albe, ușor de copt.

Zacusca tradițională de vinete

Motivul pentru care eu am făcut zacusca la sfârșitul lui iulie este direct legat de sezonul legumelor.

Zacusca tradițională de vinete

Făcutul de zacuscă este un test de răbdare.

După ce stai lângă foc câteva ore să prăjești vinetele și ardei, te apuci de curățat, tocat și gătit. Durează 2 zile. Dar rezultatul, aceea prima felie de pâine pe care ai adăugat zacusca încă fierbinte este priceless.

Zacusca tradițională de vinete

Dar ce mai atâta poveste, aici aveți rețeta testată de zeci de ori a mamei. Zacusca ei este cremoasă, fără ulei care băltește deasupra, nu are gust de fum, nu este amară, nu e nici prea sărată dar nici dulce este așa cum trebuie să fie!

Zacusca tradițională de vinete


INGREDIENTE

Toate ingredientele sunt cântărite crude, înainte de coacere sau curățare.
 
•    10 kg vinete
•    3  kg ardei gras roșu
•    3 kg gogoșari roșii
•    2 kg morcovi
•    3 l bulion proaspăt (rețeta de bulion aici)
•    1,5 kg ceapă albă
•    1,5 l de ulei
•    10-12 foi de dafin
•    sare și piper
•    piper boabe 
 

Zacusca tradițională de vinete

METODA

Cel mai ușor de povestit este pe etape.
Pregătiți-vă borcanele și verificați dacă totul este ok: capace, filet etc. Spălați-le și puneți-le în cuptor la sterilizat ( 100 grade).

Zacusca tradițională de vinete

Vinetele.

Se înțeapă cu o scobitoare ( ca să nu explodeze) și se pun la copt pe grătar. De la jumătatea mea știu că pentru foc aveți nevoie de lemn de esență tare și lemn de esență moale. Lemnele de esență tare degajă mai multă căldură pentru că ard greu, în timp ce lemnul de esență moale se folosește doar la aprinderea focului deoarece arde foarte repede și degajă o temperatură foarte mare într-un timp scurt. Mie îmi plac vinetele coapte la flacără vie.
 
Când sunt gata, adică atunci când coaja lor este arsă și miezul este moale, se sărează bine și se așează într-un vas cu găuri, astfel tot lichidul amărui se va scurge. După vreo 2-3 ore (chiar și peste noapte) se curăță de coajă și orice urmă de prăjeală și se pun din nou la scurs pe o suprafață întinsă.
 

Ardeii și gogoșarii.

Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar. Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min. ca să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii și nervurile și se înlătură pielițele.

Zacusca tradițională de vinete

Ceapa și morcovii

se dau prin răzătoare sau se mărunțesc în mașina de tocat.
 
Cel mai util lucru din toată rețeta asta a fost mașina de tocat carne electrică. Știu că vinetele se oxidează dacă folosesc fier dar nu a fost așa, s-au mai deșteptat și ăștia care vând mașini de tocat și le-au făcut dintr-un material care permite și vinetelor să fie tocate… Happy me !!

Zacusca tradițională de vinete

Buuunnn …

acum că avem toate legumele pregătite și cu răbdarea încă stăm bine, ne apucăm de treabă.
 
Morcovii se pun într-o oală cu puțin ulei, la călit. Apoi se ia oala special cumpărată pentru zacuscă și se pune în ea uleiul rămas și ceapa,  și se călește și aceasta. 
Când ceapa devine translucidă se adaugă morcovii căliți.
Se adaugă apoi vinetele și se amestecă.
Apoi se adaugă și ardeii și se continuă amestecarea.
Iar în final se adaugă și bulionul.
 

Zacusca tradițională de vinete

Focul pe minim și răbdare.
Timp de 1 oră trebuie amestecat încontinuu. La 4 mâini ne-am descurcat ( 2 eu, 2 mama).
Atenție că zacusca stropește, adică face niște bulbuci care ard dacă vă ajung pe piele. Iar dacă gătiți în bucătărie și nu doriți să zugrăviți după ce terminați, ar fi indicat să nu lăsați oala nesupravegheată. În plus dacă nu amestecați în ea se prinde foarte repede și nimănui nu îi place zacusca afumată.
 
Se adaugă după vreo 30 min. foile de dafin, care se îndepărtează la final.
Se adaugă sare și piper după gust.
Și gata zacusca.
Maică-mea spune că zacusca e gata atunci când nu vine după lingură, adică poți să faci opturi. Se vede mai bine în fotografie. Sper.

Zacusca tradițională de vinete

Din cuptor se scot borcanele calde.

Atenție să nu vă ardeți.

Se așează borcanele pe o suprafață metalică și se toarnă zacusca, folosind o pâlnie mare.
Se înfiletează capacele curate și uscate și se așeză borcanele pline de astă dată în cuptorul încălzit la 100 grade.

Zacusca tradițională de vinete

Se lasă cuptor la 100 grade vreo 2 ore, apoi se oprește și se lasă borcanele înăuntru să se răcească încet.

Zacusca tradițională de vinete

Când s-au răcit se etichetează și se depozitează în cămară, pivniță etc.

Zacusca tradițională de vinete

Dar totul se face după ce ați întins pe pâine o lingură sănătoasă de zacuscă caldă.

Cea mai bună.
Zacusca de vinete
Write a review
Print
Ingredients
 1. • 10 kg vinete
 2. • 3 kg ardei gras roșu
 3. • 3 kg gogoșari roșii
 4. • 2 kg morcovi
 5. • 3 l bulion proaspăt ( rețeta de bulion aici)
 6. • 1,5 kg ceapă albă
 7. • 1,5 l de ulei
 8. • 10-12 foi de dafin
 9. • sare și piper
 10. • piper boabe
Instructions
 1. Pregătiți-vă borcanele și verificați dacă totul este ok: capace, filet etc. Spălați-le și puneți-le în cuptor la sterilizat ( 100 grade).
 2. Vinetele.
 3. Se înțeapă cu o scobitoare ( ca să nu explodeze) și se pun la copt pe grătar. Când sunt gata, adică atunci când coaja lor este arsă și miezul este moale, se sărează bine și se așează într-un vas cu găuri, astfel tot lichidul amărui se va scurge. După vreo 2-3 ore (chiar și peste noapte) se curăță de coajă și orice urmă de prăjeală și se pun din nou la scurs pe o suprafață întinsă.
 4. Ardeii și gogoșarii.
 5. Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar. Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min. ca să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii și nervurile și se înlătură pielițele.
 6. Ceapa și morcovii se dau prin răzătoare sau se mărunțesc în mașina de tocat.
 7. Morcovii se pun într-o oală cu puțin ulei, la călit. Apoi se ia oala special cumpărată pentru zacuscă și se pune în ea uleiul rămas și ceapa, și se călește și aceasta.
 8. Când ceapa devine translucidă se adaugă morcovii căliți.
 9. Se adaugă apoi vinetele și se amestecă.
 10. Apoi se adaugă și ardeii și se continuă amestecarea.
 11. Iar în final se adaugă și bulionul.
 12. Focul pe minim și răbdare. Timp de 1 oră trebuie amestecat încontinuu.
 13. e adaugă după vreo 30 min. foile de dafin, care se îndepărtează la final.
 14. Se adaugă sare și piper după gust. Și gata zacusca.
 15. Din cuptor se scot borcanele calde. Atenție să nu vă ardeți. Se așează borcanele pe o suprafață metalică și se toarnă zacusca, folosind o pâlnie mare.
 16. Se înfiletează capacele curate și uscate și se așeză borcanele pline de astă dată în cuptorul încălzit la 100 grade.
 17. Se lasă cuptor la 100 grade vreo 2 ore, apoi se oprește și se lasă borcanele înăuntru să se răcească încet.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/

 


Related Posts

Bulion / suc de roșii

Bulion / suc de roșii

    Bulion / suc de roșii / sos de roșii / pastă de roșii O coșarcă plină de roșii proaspete de mai multe feluri, unele zemoase, altele cărnoase, altele galbene și dulci … un buchet de busuioc… bulion scrie pe ele…   Ingrediente Roșii […]

One & Only – ZACUSCA

One & Only – ZACUSCA

    No acuma îi atunci… Am făcut zacuscă… Pentru mine a fost provocarea supremă. Să stai tu lângă oala aia mare atâtea ore și să amesteci de nebun, ca nu cumva să se prindă sau să se afume… Asta după ce te-ai prăjit la […]Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.