Încă de la început vreau să vă spun câteva lucruri clare: quinoa nu e mâncare de regim, este o plantă care face parte din familia cerealelor. Gândiți-vă la quinoa ca la orice altă cereală, ca orezul de exemplu.
Vinetele, ardeiul copt, ceapa verde și quinoa, împreună cu sos de soia și ulei de susan, pot fi o combinație delicioasă și aromată. Practic nu este altceva decât o salată în care se amestecă vinete prăjite cu ardei copt, cu puțin usturoi, ceapă verde și mult pătrunjel. Plus quinoa.
Ingrediente salată
- 2-3 linguri de ulei de măsline extra-virgin
- 1 vânătă mare, tăiată în cuburi mai mici
- 2- 3 fire ceapă verde tăiată grosier
- 2-3 căței de usturoi, tocați
- 2-3 ardei roșii copți( găsiți în comerț dacă nu aveți prin cămară)
- 1 lingură sos de soia
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1/2 cană quinoa uscată
Metoda
Întâi și-ntâi gătiți quinoa.
- dintr-o cană quinoa uscată se obțin 3 căni quinoa gătită
- pentru a găti quinoa procentul este de 1 cană quinoa uscată ( 175 gr.) la 1 3/4 căni lichid ( aprox. 420 ml.)
- durata de gătire a unei căni de quinoa este de aproximativ 20 minute
- datorită stratului exterior quinoa poate fi amară, de aceea trebuie clătită foarte bine sub jet de apă rece
Cum să gătești o quinoa pufoasă și gustoasă?
Adăugați quinoa într-o sită și clătiți bine cu apă rece vreo 20-30 secunde. Lăsați să se scurgă apa.
Puneți la fiert apă cu sare. Adăugați quinoa și aduceți la fiebere. Când începe să bolborosească reduceți căldura la minim și lăsați să fiarbă în continuare până se absoarbe toată apa. La cantitatea folosită în această rețetă nu va fi nevoie de mai mult de 10-12 minute. Luați oala de pe foc, acoperiți și lăsați departe. După 5 minute îndepărtați capacul și aerisiți quinoa cu o furculiță.
Partea 2-a: legumele
Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare și adăugați vinetele tăiate cuburi. Gătiți la foc mediu, acoperit, amestecând ocazional vreo 4-5 minute. Când încep să se înmoaie și să își schimbe culoarea scoateți vinetele pe o farfurie și lăsați-o deoparte. Nu e o problemă dacă nu sunt gătite încă, deoarece vor avea timp să se gătească mai târziu.
NOTĂ: În mijlocul gătitului (după aproximativ 2 minute), adăugați un pic de sare peste vinete, amestecați și continuați să gătiți timp de încă 2-3 minute.
Adăugați o altă lingură de ulei de măsline în aceeași tigaie, apoi ceapă tocată și usturoi și gătiți, amestecând, timp de 1 minut, la foc mediu.
Când ceapa s-a înmuiat adăugați ardeiul copt tăiat grosier. Mai gătiți încă vreo 2 minute și amestecați, până aromele s-au combinat perfect.
Adăugați sosul de soia și puțină apă în tigaie și amestecați până se combină. Reduceți focul la minim și adăugați vinetele gătite împreună cu quinoa fiartă. Amestecați bine toate ingredientele din tigaie.
Continuați să gătiți la foc mic încă 5-7 minute (sau mai mult), până când aproape toate lichidele sunt absorbite și vinetele se înmoaie. Ideea e ca vinetele să fie moi (dar nu făcute terci). Adăugați puțină apă dacă observați că legumele încep să se lipească de tigaie. Condimentați cu sare și piper după gust.
Înainte de servire, adăugați uleiul de susan și pătrunjelul verde tocat.
Quinoa cu vinete și ardei copt
Ingredients
- 2-3 linguri de ulei de măsline extra-virgin
- 1 vânătă mare, tăiată în cuburi mai mici
- 2- 3 fire ceapă verde tăiată grosier
- 2-3 căței de usturoi, tocați
- 2-3 ardei roșii copți( găsiți în comerț dacă nu aveți prin cămară)
- 1 lingură sos de soia
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1/2 cană quinoa uscată
Directions
- Step 1 Adăugați quinoa într-o sită și clătiți bine cu apă rece vreo 20-30 secunde. Lăsați să se scurgă apa.
- Step 2 Puneți la fiert apă cu sare. Adăugați quinoa și aduceți la fiebere. Când începe să bolborosească reduceți căldura la minim și lăsați să fiarbă în continuare până se absoarbe toată apa. La cantitatea folosită în această rețetă nu va fi nevoie de mai mult de 10-12 minute. Luați oala de pe foc, acoperiți și lăsați departe. După 5 minute îndepărtați capacul și aerisiți quinoa cu o furculiță.
- Step 3 Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare și adăugați vinetele tăiate cuburi. Gătiți la foc mediu, acoperit, amestecând ocazional vreo 4-5 minute. Când încep să se înmoaie și să își schimbe culoarea scoateți vinetele pe o farfurie și lăsați-o deoparte. Nu e o problemă dacă nu sunt gătite încă, deoarece vor avea timp să se gătească mai târziu.
- Step 4 Adăugați o altă lingură de ulei de măsline în aceeași tigaie, apoi ceapă tocată și usturoi și gătiți, amestecând, timp de 1 minut, la foc mediu.
- Step 5 Când ceapa s-a înmuiat adăugați ardeiul copt tăiat grosier. Mai gătiți încă vreo 2 minute și amestecați, până aromele s-au combinat perfect.
- Step 6 Adăugați sosul de soia și puțină apă în tigaie și amestecați până se combină. Reduceți focul la minim și adăugați vinetele gătite împreună cu quinoa fiartă. Amestecați bine toate ingredientele din tigaie.
- Step 7 Continuați să gătiți la foc mic încă 5-7 minute (sau mai mult), până când aproape toate lichidele sunt absorbite și vinetele se înmoaie. Ideea e ca vinetele să fie moi (dar nu făcute terci). Adăugați puțină apă dacă observați că legumele încep să se lipească de tigaie.
- Step 8 Condimentați cu sare și piper după gust.
- Step 9 Înainte de servire, adăugați uleiul de susan și pătrunjelul verde tocat.
quinoa