Vă mai aduceți aminte de platourile cu sandwich-uri de la petreceri de când erați copii?? Parcă toate erau gri…
Ce minune era atunci când mai adăugă cineva câte o frunză de salată în sandwich și nu doar ca să orneze farfuria…sau asta e și mai bună…atunci când fierbea un ou și-l răzuia deasupra… ce vremuri…și totuși petrecerile de atunci erau mult mai reușite decât cele de acum când ai atâta mâncare bună la dispoziție. Sau poate am crescut și pretențiile sunt altele… dar oricum ar fi mă bântuie sandwich-urile alea anoste și fără culoare, de gust nu mai vorbesc.
Și uite de aici rețeta mea. Iubesc sandwich-urile alea mari și pline de bunătăți de nu-ți încap în gură și pe care trebuie să le fixezi cu câte o scobitoare ca să nu se dărâme. Și mai mult iubesc sandwich-urile și salatele care au pe lângă alte minunății și ardei copți.
De aici marea problema. Cum îi păstrez mai mult timp fără să-i congelez?? Am căutat și am citit o mulțime de rețete și într-un final am adaptat vreo două la gusturile noastre … dar să vedeți ce-a ieșit !!!
Ingrediente ardei copți pe iarnă
- ardei capia
- 1 cană suc de lămâie proaspăt stors
- 2 căni de ulei de măsline extra virgin
- 1 cană oțet din vin roșu
- oregano și cimbru
- sare
- piper
- usturoi
Cum pun ardeii copți în borcan?
- Se coc ardeii. Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar (fără flacără direct pe ei). Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min. ca să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii și nervurile și se înlătură pielițele fără să se folosească nici o picătură de apă.
- Să nu vă treacă prin cap să aruncați sucul lăsat de ardeii proaspăt copți. Este sufletul acestui preparat.
- Într-o oală mai mare puneți la fiert uleiul, oțetul, sucul de lămâie, ierburile și sucul lăsat de ardei.
- Pregătiți-vă borcanele și verificați dacă totul este ok: capace, filet etc. Ar fi indicat să le și sterilizați.
- Aranjarea : Pe fundul fiecărui borcan puneți câte un cățel, doi de usturoi. Așezați apoi ardeii copți. Deasupra turnați lichidul fierbinte până la buză. Luați un cuțit și introduceți-l pe la marginea borcanului pentru a scoate tot aerul dintre ardei. Când sunteți siguri că nu mai este aer, completați cu lichid (dacă mai este nevoie).
- Înfiletați capacele curate și uscate și așezați borcanele pline în cuptorul încălzit la 100 grade. Lăsați cuptor la 100 grade vreo 2 ore, apoi îl închideți și lăsați borcanele înăuntru să se răcească încet.
- Și uite așa ați găsit cea mai bună metodă de conservare a ardeilor copți.
- ardei capia
- 1 cană suc de lămâie proaspăt stors
- 2 căni de ulei de măsline extra virgin
- 1 cană oțet din vin roșu
- oregano și cimbru
- sare
- piper
- usturoi
- Se coc ardeii. Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar (fără flacără direct pe ei). Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min. ca să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii și nervurile și se înlătură pielițele fără să se folosească nici o picătură de apă.
- Să nu vă treacă prin cap să aruncați sucul lăsat de ardeii proaspăt copți. Este sufletul acestui preparat.
- Într-o oală mai mare puneți la fiert uleiul, oțetul, sucul de lămâie, ierburile și sucul lăsat de ardei.
- Pregătiți-vă borcanele și verificați dacă totul este ok: capace, filet etc. Ar fi indicat să le și sterilizați.
- Aranjarea : Pe fundul fiecărui borcan puneți câte un cățel, doi de usturoi. Așezați apoi ardeii copți. Deasupra turnați lichidul fierbinte până la buză. Luați un cuțit și introduceți-l pe la marginea borcanului pentru a scoate tot aerul dintre ardei. Când sunteți siguri că nu mai este aer, completați cu lichid (dacă mai este nevoie).
- Înfiletați capacele curate și uscate și așezați borcanele pline în cuptorul încălzit la 100 grade. Lăsați cuptor la 100 grade vreo 2 ore, apoi îl închideți și lăsați borcanele înăuntru să se răcească încet.
Nu-mi vine sa cred ca ai descoperit reteta perfecta. Am stricat o serie de ardei capia copti anul acesta. Am cautat retete care mai de care si dupa ce am muncit o gramada mi-au fermentat in borcane :(… Am sa incerc reteta ta pt ca nu am dat gres niciodata cu retetele tale
Mvai Florina nu as vrea sa te dezamăgesc !!!