Chutney de ardei copt, gras și iute » Bucătăria familiei mele
Chutney de ardei copt, gras și iute

Chutney de ardei copt, gras și iute

10 Comments

 

 
V-am rămas datoare cu o rețetă…. și asta repede până când nu trece sezonul ardeilor:  Chutney de ardei copt, iute
După ce acu vreo câteva săptămâni am făcut magicul gem de pișcos, care by the way se  termină cam repede, mi-am zis să încerc altceva iute… și uite așa am ajuns la acest chutney… care vreau să vă spun merge de minune lângă o friptură rece… 

Ingrediente:

Pentru vreo 8 borcănașe am folosit:

15 ardei mari și roșii
15 ardei iuți ( dacă îl vreți iute de tot puteți pune mai mulți )
3-4 cepe roșii
rozmarin proaspăt, vreo 2 fire
foi de dafin 
2 batoane de scorțișoară
200 gr. zahăr brun
100 ml. oțet balsamic
sare de mare și piper negru 
ulei de măsline

Metoda:

În primul rând se îmbunează și se mituiește bărbatul din dotare să pregătească un foc. Apoi se anunță subtil că trebuie să prăjească și niște ardei… 
 
 
Deci coaceți ardeii, inclusiv cei iuți până se înnegresc și fac bășici peste tot. Când sunt gata se așează într-un vas cu capac sau acoperit cu folie și se lasă la răcit ” în suc propriu”. Cam ca la zacuscă, deoarece reci se curăță mai ușor.
Îi curățați de coajă, îndepărtați cotorul, sâmburei și nervurile.  Nu m-au pișcat mâinile deloc. M-am deșteptat de când cu gemul de pișcos. Am învățat să deleg, așa că i-a curățat mama care tot își căuta ceva de lucru pe lângă mine.
Cu ajutorul mașini de tocat am mărunțit grosier toți ardeii, dar puteți face asta și din cuțit.
 
 
Am curățat ceapa, am tocat-o și am pus-o la călit în ulei de măsline. Peste ceapă am adăugat rozmarinul tocat, foile de dafin și scorțișoara. Numărați foile de dafin adăugate ca să știți câte trebuie să scoateți afară la sfârșit. Eu am pus 5 și am scos 4, deci clar un borcănaș va fi mai aromat.
Când ceapa a devenit aurie și sticloasă am adăugat ardeii, zahărul și oțetul și am lăsat în continuare pe foc. Când lichidul a început să dispară și chutney-ul a devenit gros și lipicios scoateți foile de dafin și scorțișoara și condimentați cu sare și piper, după gust. 
Luați apoi borcane curate și sterilizate și umpleți-le cu acest minunat chuntney.
 
 
 
 
 
 
La ora la care scriu această rețetă au mai rămas doar 3 borcane din cele 8 făcute acu 2 săptămâni. Omul a făcut o adevărată pasiune pentru acest chutney, măcar atât dacă tot a fost responsabil cu coacerea ardeilor…
 
 
Chutney de ardei
 
 
Poftă bună !!!
 
 
 
 

 


Related Posts

Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam

Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam

    Am primit anul trecut un borcănaș cu o astfel de dulceață … aproape am plâns când s-a terminat pentru că era foarte bună și nu pentru că pișcă, să ne înțelegem. Și atâta m-am agitat până am aflat rețeta originală, așa cum a […]

Friptură de porc – după modelu’ ardelenesc

Friptură de porc – după modelu’ ardelenesc

      Nu vi s-a întâmplat niciodată să vedeți o bucată de carne care să ceară să fie gătită într-un anume fel ?? Asta am pățit eu ieri și drept urmare m-am ales cu câteva felii din alea sănătoase de ceafă de porc, care […]



10 thoughts on “Chutney de ardei copt, gras și iute”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.