Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam »
Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam

Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam

45 Comments

 
 
Am primit anul trecut un borcănaș cu o astfel de dulceață … aproape am plâns când s-a terminat pentru că era foarte bună și nu pentru că pișcă, să ne înțelegem. Și atâta m-am agitat până am aflat rețeta originală, așa cum a fost transmisă ea din moși strămoși. Nu este mare filozofie, dar pregătirea este groaznică dar merită.
Dacă știți vreo metodă prin care pot curăța ardeii pișcoși fără să sufăr două ore după ce am terminat, vă rog spuneți-mi și mie.

1000 gr. ardei pișcos de diferite culori
1000 gr. zahăr
1 l oțet vin alb 9%
 
 
Se face rost de o pereche de mănuși, multă răbdare și se începe curățarea delicată a ardeilor.
 
 
Se îndepărtează cotorul, sâmbureii și nervurile. Nu mă înjurați… și pe mine m-au pișcat mâinile mult timp după ce am terminat operațiunea.
 
 
Cu  ajutorul blender-ului am făcut pastă ardeii.
 
 
Oțetul împreună cu zahărul se pune la fiert. Când zahărul s-a topit de tot și începe să se lege siropul se adaugă pasta de ardei și se mai lasă la fiert încă vreo 30-60 minute ( depinde de cât de groasă doriți dulceața).  Când considerați că este gata faceți testul cu farfuria refrigerată.
 

Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam

 
Dacă trece testul se toarnă în borcane mici, spălate și sterilizate. Se înfiletează capacele cu grijă, să nu vă ardeți și se bagă în cuptorul preîncălzit la 100 grade încă vreo oră bună. După care se oprește cuptorul și se lasă să se răcească înăuntru.
 
 
Se etichetează și se depozitează în cămară … asta până pregătiți prima friptură care cere o astfel de dulceață.
 
 
 
dulceață de ardei iute
 
 
 
Poftă bună !!! 

 

dulceață de ardei iute

 


Related Posts

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

  Spaghetti alla puttanesca. Paste… și roșii… mmmm o rețetă care nu poate da greș !!! Acu vreo câteva zile vă spuneam că există roșii cât unghia… și cât sunt de bune și de dulci.. Să știți voi că eu chiar nu am glumit 🙂 […]

ardei iuți în oțet pentru iarnă

ardei iuți în oțet pentru iarnă

ardei iuți Ardei iuți!  Am o slăbiciune pentru ciorba de burtă…aia făcută de mama…este ceva de nedescris 🙂 Și ca să ajut eu fac pișcosul pentru ciorbă. Pișcosul ăsta și ciorba de burtă se completează perfect. Ingrediente: ardei iuți proaspeți ceapă albă sare pentru murături […]



45 thoughts on “Dulceață de ardei iute / Gem de pișcos / Hot pepper jam”

  • La mine merge cu manusi chirurgicale, dar nu fac ardeii pasta ci ii tai rondele, adica iese mai spre dulceata decat spre gem/ marmelada. Si asa e, super buna.

  • si eu am facut pasta chilli si am ulblat sufland in palme o zi intreaga…:)) Deci stiu ce inseamna…:)) Cat despre dulceata asta, sigur e pe gustul meu , ca eu sunt mare fan a tot ce pisca…:))

  • Ma innebuniti cu dulceata asta :))
    N-am auzit nicioadat de asa ceva si cu atat mai putin sa gust 🙁
    Este o idee grozava, salvez reteta si probabil pe anul viitor fac si eu o incercare 😛
    Pupici

  • Wauuu Alex!!!Are o culoare de vis!
    Pozele tale sunt extraordinare,nici macar nu-ti vine sa crezi ca este gem de ardei iute,parca ar fi de zmeura…(de aia pasta,fara samburi fix cum va place voua:-).
    Daca n-ai fi scris titlul si ne-ai fi supus la un test,cu greu cred ca ar fi nimerit-o careva:-))))pe bune.
    Exceptionala dulceata,exceptionale pozele,da’ cu toate astea io nu ma pun so fac,am suferit destul anu’ asta cu alte conserve de care nici nu vreau sa-mi amintesc.Mai bine ma invit la tine la o friptura la casa de la munte si m-am scos:-))))-glumesc of course!
    Iti admir curajul de a te lega de atata ardei iute si-ti felicit indemana,ai transmis prin poze ca gemul chiar isi merita suferinta:-)
    Traiasca piscosul!…Yu-huuu!
    Te pup cu drag:-)

    • depinde de tine … iti plac ardeii iuti ??? si daca da,cum ii mananci ??? mi-e nu-mi plac foarte tare – deci eu pot manca o lingurita maxim doua, dar stiu eu pe cineva care mananca dulceata asta unsa pe paine….

  • Am uitat sa-ti spun ca am facut si eu dupa reteta ta si este…MORTALAAA! :d
    Iti multumesc din suflet si cred ca si neamurile mele :)) deoarece unii din ei au si facut.
    Te pup cu drag!

  • Buna! Am facut dulceata, merci pentru reteta, a iesit foarte buna si am gasit si solutia pentru iuteala care ramane pe maini : am taiat ardeii pe jumatate si i-am curatat de seminte sub jet de apa rece. Nu am avut nici cea mai mica problema, nici n-am simtit ca am curatat ardei iuti. Eu am facut dulceata numai din ardei iuti rosii. Succes!

  • Tocmai am mancat jumatate de borcanel de dulceata de ardei iute cu branza de oaie si paine neagra cu seminte. Auzisem ca exista, nu stiu cum am trait pana acum fara ea. La anul o sa fac dupa reteta ta! O sa fac o tonnaaa!

  • F.tentanta,aratoasa,apetisanta!am facut ceva de gen ca muratura si in loc de zahar,miere!aproape am plins in lipsa!
    E important soiul de ardei iute?sau merge cu orice ardei iute?
    Felicitari pt.tot de aici!

  • Nu am mancat niciodata asa ceva, dar am incercat multe retete de-ale tale asa ca nu are cum sa nu imi placa. Abia ce ma pregatesc sa pun compozitia la foc. Manusile chirurgicale nu fac față. Ma ard degetele intr-un hal…mai ales ca eu am tocat ardeii pt ca nu am robot de bucatarie 🙂

  • dupa ce cureti ardeii, eu fara manusi, te speli si intinzi o crema grasa sau ceva uleios pe maini, lasi un minut apoi te speli iar pe maini, idea e ca iuteala din maini sa iasa cu grasimea la spalare, poti repeta procedura, dar scapi de usturimi

  • :(..nu a trecut testul farfuriei refrigerate…ce sa fac? incepe sa se inchida la culoare daca mai las pe foc… nu imi dau seama ce nu am facut bine…

  • nici nu stiu cat timp a trecut..vreo 2 ore la foc mic. S-a inchis la culoare dar gustul este bun… Nu era legat; curgea de pe lingura ca apa, iar pe farfurioara se vedea ca un sirop.

  • Este prima oara cand fac dulceata…sau orice fel de conserve/ muraturi pentru iarna. Aveam de gand sa fac si dulceata de lapte dar dupa o asa dezamagire …poate o sa mai astept sa prind un pic de experienta in de-ale gatitului

  • Buna am o untrebare e dulce picant sau c gust are vreau sa fac si eu dar vreau sa fie dulcepikant. Mersi o zi faina!

  • Ca sa nu va usture mainile, inainte de a curata ardeii iuti dati-va cu ulei pe maini, astfel nu intra iuteala in maini.

  • Draga Alex,am primit un borcanel din aceasta dulceata…e bestialaa!!!! Am uns niste ceafa cu dulceata si dupa aceea am pus o pe gratar. Nu sunt cuvinte pentru a descrie minunatia care a iesit!!!! Un deliciu…. Totusi persoana de la care am primit dulceata zice ca facut o cu otet balsamic. Se poate si cu asa ceva?

    • Ma bucur ca a fost pe placul tau…cat despre otetul balsamic nu pot sa spun nimic, nu am incercat niciodata.
      Dar daca este bestiala asa cum spui inseamna ca se poate.

  • Delicioasa!
    Am rezolvat problema iutelii folosind manusi de culoare neagra cumparate de la magazinul de unde imi cumpar vopsea pt par ? Melkior ( sper ca nu este o problema ca am dat numele).
    Manusile negre , prin comparatie cu cele albe clasice , sunt mult mai rezistente si putin mai groase. Tocmai am terminat dulceata si nu am avut probleme cu iuteala…

  • Eu trisez la aceasta dulceata. Pun 900 g de ardei capia si 100 g habaneros. Sau ma joc cu gramajul in functie de cat de iute e dorita. Habaneros ii da un gust deosebit. Pe langa faptul ca este extrem de iute are o aroma aparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.