Fructe
Căpşuni
Vitamine: A, C, B1, K,, acid folic Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier
Mango- căpşuni- banane
1 mango copt
1 cană căpşuni proaspete
1 banană
1 iaurt simplu
Se pregătesc fructele: se spală , se curăţă de coajă şi se taie bucăţi mici.
Se pun în blender dacă doriţi să le faceţi piure sau se servesc tăiate în bucăţi foarte mici. Într-un vas transparent adăugaţi un strat de iaurt , un strat de piure ( sau fructe mărunţite), alt strat de iaurt şi continuaţi tot aşa până se termină fructele.
Dacă doriţi presăraţi deasupra cereale sau germeni de grâu. O prezentare delicioasă.
Cremă de căpşuni
1/2 cană piure de căpşuni
1 cană brânză mascarpone
vanilie
un vârf de cuţit de zahăr brun
Combinaţi toate ingredientele şi amestecaţi bine. Introduce-ţi la frigider înainte de servire.
Puteţi folosi această cremă şi la clătite , sau înlocuiți brânza cu smântână dulce pentru o spumă de căpşuni delicioasă.
Legume
Roşii
Vitamine: A, C, K, acid folic Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu
Legume sote viu colorate : galben, roşu şi verde 1 dovlecel galben 1 zucchini 2 roşii mijlocii ulei de măsline pentru călit 1. Curăţaţi de coajă dovlecelul galben, zucchiniul şi roșiile ( pentru a le curăţa mai ușor de pieliţă scufundați-le în apă clocotită pentru 5 min. sau până crapă pielea). Tăiați toate legumele în cuburi. 2. Încălziți uleiul de măsline intr-o tigaie. 3.Puneti legume în tigaie şi căliţi până când se înmoaie. 4. Serviți peste orez sau ca si garnitură lângă niște cuburi de carne de pui sau de vită, chiar şi peşte(pregătite anterior). 5. In cazul in care acest preparat nu are textura corespunzătoare pentru copilul dvs. , puteți folosi blenderul sau o puteți mărunții după cum doriți.
Puteți de asemenea adăuga unele condimente in funcție de preferințele copilului dvs., cum ar fi usturoi sau praf de usturoi, busuioc ,oregano , praf de ceapa si altele.
Roșii umplute 4 roşii mari 1 cană orez fiert
1 / 2 ceaşcă ceapă tocată şi călită câteva minute 1 / 2 cană ardei tăiați in cuburi şi căliţi câteva minute piper praf de usturoi busuioc ulei de măsline 1. Tăiați partea de sus a roşiilor şi scobiți-le. Nu aruncați conţinutul – pulpa. 2. Ungeți ușor interiorul roșiilor cu ulei de măsline şi asezati-le într-un vas termorezistent 3. Adăugaţi 1 ceaşcă de apă 4. Coaceţi roșiile timp de 15 minute,neacoperite , la 180 grade 5. Separat amestecaţi ceapa cu orezul , ardeii şi condimentele (puteți presăra si pesmet, dacă doriți) 6. Scoateţi din cuptor roşiile şi umpleti-le cu amestecul de orez 7. Le așezați înapoi în vasul termorezistent şi mai coaceți încă 10 minute până când umplutura devine aurie şi începe să facă bulbuci. Supă de roşii cu orez 1 ceapa mare, curățată si tăiată în felii subţiri ½ cană țelina tocată mărunt 1 morcov mediu, feliat 3 linguri de unt 8 roşii mari, decojite, fără seminţe, tocate 8 cești supă de pui 3 linguri orez cu bobul lung nefiert ½ linguriţă de sare un vârf de cuțit cimbru uscat sau frunze(sau după gust)
piper negru proaspăt râșnit , după gust ¼ ceaşcă pătrunjel proaspăt, tocat fin
Într-o cratiţă, căliţi ceapa, țelina şi morcovi în unt pana când înmoaie, dar aveți grija sa nu se rumenească. Adăugați peste roșiile si o cantitate mica de supa de pui. Fierbeți la foc mic timp de 15 minute.
Când legumele sunt gata le puneţi într-o oală împreună cu restul de supa de pui şi orezul . Condimentați cu sare, cimbru şi piper. Fierbeți la foc mic 20-30 de minute.
Se servește garnisită cu pătrunjel.
Spanac Vitamine: A, C, acid folic Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu
Piure de spanac Orice cantitate de spanac proaspăt doriţi 1. Spanacul proaspăt, se spală şi se aleg frunzele deteriorate 2. Intr-o oală cu coş pentru abur se aşează spanacul
3. Frunzele se vor micşora şi vor părea ofilite atunci când sunt gata. (Nu folosiţi niciodată apa din oală pentru a pregăti piureul.) 4. Scurgeţi bine spanacul şi transformaţi-l în piure cu ajutorul blenderului. 5. Se adaugă apă plată până când amestecul ajunge la consistenţa dorită.
Sote de Spanac
|
Spanac cu iaurt |
orice cantitate de spanac doriţi ulei de măsline 1. Spanacul proaspăt, se spală şi se aleg frunzele deteriorate 2. Încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie 3. Puneţi spanacul în tigaia cu ulei de măsline încălzit şi căliţi până când se înmoaie. Frunzele se vor micşora şi vor arata ca fiind ofilite atunci când aţi terminat. 4. Faceţi piure cu ajutorul blenderului. 5. Se adaugă apă plată până când amestecul ajunge la consistenţa dorită. Pentru un gust deosebit puteţi adăuga unele condimente în funcție de preferințele copilului dvs., cum ar fi usturoi sau praf de usturoi, busuioc , praf de ceapă şi altele.
Piureul de spanac trebuie să fie mâncat imediat, congelat sau depozitat în frigider. Studii efectuate pe spanac şi nitraţi, în special, au arătat că, odată cu depozitarea şi pregătirea necorespunzătoare, nivelul de nitraţi poate creşte. Pregătirea corespunzătoare şi servirea imediată sau stocarea în congelator ajută la eliminarea acestui risc.
PASTE
|
Tipuri de paste |
Stelline, Ditalini sau orice fel de paste mici Legume, brânză, carne 1. Gătiţi pastele conform indicaţiilor de pe pachet 2. Scurgeţi pastele şi aşezaţi-le într-un castron .
3. Se amestecă cu: – unt şi brânzeturi rase – legume fierte şi tocate – carne gătită tocată Adăugaţi orice alt ingredient doriţi , folosiţi-vă imaginaţia şi bineînţeles luaţi în considerare vârsta copilului / dorinţele şi gusturile acestuia. 4. Serviţi
Paste şi legume
fasole verde, mazăre, dovlecel, morcovi, cartofi paste de dimensiuni mici 1. Indiferent dacă folosiţi legume proaspete sau congelate modalitatea de a le găti este aceeaşi. Combinaţi fasolea verde şi mazărea, dovlecelul şi cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii subţiri,precum şi bucăţi mici de morcovi . 2. Se adaugă apă suficientă pentru a acoperi doar legumele. 3. Lăsaţi să fiarbă până când se înmoaie.
4. Separat fierbeţi pastele conform indicaţiilor de pe pachet. 5. Când sunt fierte , puneţi împreună legumele şi pastele fierte şi le faceţi piure în blender (dacă aveţi puteţi folosi opţiunea „chop”) 6. În cazul în care piureul obţinut nu are consistenţa dorită puteţi adăuga apa în care au fiert legumele . Macaroane cu brânză
Paste fierte ( alegeţi paste de dimensiuni mici)
|
Sos Béchamel |
Sos de brânză
Faceţi un sos Béchamel . Acesta este bază pentru majoritatea sosurilor cu brânză.
– folosiţi părţi egale de unt şi făină
– iar lapte cât este necesar pentru a ajunge la textura dorita
– brânză cât consideraţi necesară, dar nu prea multă deoarece face sosul gros Intr-o oală se topeşte untul ( la foc mediu-mic) şi se amestecă cu făină până se obţine o pastă . Gătiţi 1-2 minute, amestecând continuu.
Apoi adăugaţi laptele( încălzit ), puţin câte puţin până se transformă într-un sos alb.
Lăsaţi să fiarbă încă vreo 2 minute si apoi îndepărtaţi de pe foc. Adăugaţi acum brânză si reaşezaţi oala pe foc mic. Se amestecă în mod constant până când brânza se topeşte şi obţineţi un sos dens. Adăugaţi acest sos peste paste şi serviţi. Atunci când fac macaroane cu brânză pentru toată familia folosesc următoarele: – 2 linguri de unt – 2 linguri făină
|
Sos de brânză |
– aprox. 1 cană si jumătate de lapte – o combinație de mai multe multe tipuri de brânză (parmezan,cașcaval afumat şi brânză topită,care împreună sunt foarte bune.)
– sare, piper, nucşoară Când sosul de brânza este gata ,îl amestec cu pastele fierte şi aşez totul într-un vas termorezistent tapetat cu unt şi pesmet. Dau la cuptor până face crusta şi îl servesc ca o budincă. Astfel nimeni nu se supăra din cauza dimensiunilor mici ale pastelor. Este delicios şi este pe placul tuturor, mici şi mari.
|
Amestec de legume fierte în blender |
Legume de primăvară-vară şi paste făinoase
paste mici
amestec de legume 1. Gătiţi pastele conform indicaţiilor de pe pachet . 2. Într-o cratiţă mică amestecaţi bucăţi mici de morcovi şi dovlecel, mazăre , fasole verde , porumb – proaspete sau congelate. 3. Adăugaţi apă suficientă pentru a le acoperi. Gătiţi legumele până când devin fragede.
4. Combină pastele, legumele şi o cantitate mică de brânză de vaci sau tofu moale în blender. Pentru a ajunge la consistenţa dorită puteţi folosi supă de pui sau apa în care au fiert legumele .
|
Morcovi, pui şi paste |
5. În funcţie de vârsta copilului dvs. transformaţi totul în piure cu ajutorul blenderului sau doar tocaţi (pentru copii mai în vârstă.) Paste cu legume şi pui Paste Morcovi şi Mazăre Pui – nepreparat sau preparat – tăiat cuburi 1. Gătiţi pastele conform indicaţiilor de pe pachet. 2. Într-o cratiţă mică amestecaţi bucăţi mici de morcovi şi mazăre ( proaspătă sau congelată). Dacă utilizaţi pui nepreparat atunci tăiaţi carnea de pui în bucăţi mici si adăugaţi în cratiţă lângă legume. 3. Adăugaţi apă suficientă pentru a acoperi legumele şi carnea. Gătiţi pentru 15 minute sau până când puiul este gata . 4. Când toate sunt fierte combinaţi împreună bucăţile de piept de pui, morcovii, mazărea şi pastele . In funcţie de vârsta copilului dvs. transformaţi totul în piure cu ajutorul blenderului sau doar tocaţi, pisaţi cu furculiţa (pentru copii mai în vârstă.)
PROTEINE
Mazăre cu orez 4 căni de mazăre proaspătă sau congelată 1 ceaşcă de lapte 2 linguri făină 2 linguri de unt sare şi piper după gust ( puteţi încerca şi cu puţin praf de usturoi ) carne de pui, peşte sau carne de vită – gătită şi tăiată bucăţi
orez brun fiert Se topeşte untul într-un sos de tigaie mare.
|
Legume cu orez |
Se adaugă făină şi se amestecă timp de 1 minut . Adăugaţi apoi uşor laptele, amestecând tot timpul pentru a nu se face cocoloaşe( folosiţi un tel). Adăugaţi sare şi piper, şi alte mirodenii, dacă doriţi. Amestecaţi până când sosul începe sa se îngroaşe. Se adaugă acum mazărea, se amestecă şi se fierbe până când este acesta este gata. (aproximativ 5-7 minute). Adăugaţi apoi carnea şi serviţi peste orez brun sau alb. (Dacă este necesar puteţi strivi mazărea ) **Puteţi adăuga şi alte legume dacă doriţi , dar ar fi indicat să păstraţi raportul de 4 căni legume la o cană cu lapte.**
Legume şi carne de vită
1 cartof mic (alb sau dulce) – fără coajă şi tăiat cuburi Morcovi şi Mazăre – aprox. ½ ceaşcă din fiecare
Carne de vită, fiartă sau nefiartă – tăiată cuburi
|
Carne de vită, legume şi iaurt |
1. Într-o cratiţă mică amestecaţi bucăţi mici de morcovi, cuburi de cartofi şi mazăre (proaspătă sau congelată ) – adăugaţi şi cuburile de carne de vită crudă ( în cazul în care nu folosiţi carne de vită gătită) 2. Se adaugă apă suficientă doar pentru a le acoperi. 3. Gătiţi până când se înmoaie carnea de vită şi este pe deplin fiartă, aprox. 15 minute. 4. Când toate sunt fierte combinaţi împreună carnea de vită, cartofii, mazărea şi morcovii şi în funcţie de vârsta copilului dvs. transformaţi totul în piure cu ajutorul blenderului sau doar tocaţi (pentru copii mai în vârstă.)
|
Pui cu piersici |
Pui cu piersici
½ cană carne de pui gătită – tocată ¼ ceaşcă de orez brun fiert 1 piersică coaptă
Pentru a obţine textura dorită puteţi folosi suc de struguri albi sau suc de mere în loc de apă. Se amestecă toate ingredientele împreună, se transferă în blender şi se face piure, fie se mărunţeşte(pentru copiii mai mari)
|
Caserola de pui |
Caserola de pui 1 lingură ulei măsline
2 morcovi tăiaţi bucăți mici 2 fire de praz, numai partea alba- tăiat mărunt 1 piept de pui, tăiat în bucăţi 2 cartofi, decojiți şi tăiați cuburi 2 bucăţi păstârnac curăţat şi tăiat bucăţi mici apă fierbinte Încălziţi uleiul în tigaie, adăugaţi morcovii şi prazul, şi căliţi până se înmoaie, (aproximativ 5-6 minute). Adăugați carnea de pui şi căliţi , amestecând ocazional, până se rumenește. Adăugaţi apoi cartofii şi păstârnacul şi acoperiţi cu apă fierbinte. Acoperiţi şi lăsați să fiarbă timp de 15 minute, sau până când totul este fraged şi gătit. Faceți piure cu ajutorul blenderului sau doar pasați pentru copiii mai mari.
|
Pui şi cartofi dulci |
Pui şi cartofi dulci în sos de brânză
2 linguriţe de unt
1 linguriţă făină
¼ cană lapte ¼ cană carne de pui , fiartă şi mărunţită ¼ cană cartofi dulci , copţi şi pasaţi 1 lingură brânză Cheddar Se topeşte untul în tigaie , la foc mic. Se amestecă bine împreună cu făină, apoi se adaugă laptele şi se amestecă până se omogenizează.( sos béchamel) Gătiţi la foc mic până când amestecul începe să se îngroaşe, apoi adăugaţi carnea de pui şi cartofii. Se amestecă timp de aproximativ 2- 3 minute. Puteţi adăuga chiar şi câteva legume fierte, dacă doriţi.
Adăugaţi la final brânza Cheddar şi amestecaţi până se topeşte.
Plăcintă de cartofi dulci
1 cană de piure de cartofi dulci ( fierți ) ½ cană piure de banane (aproximativ 2 banane mici) 1 cană de lapte 2 linguri zahăr brun 2 gălbenușuri de ou ½ linguriță de sare unt şi pesmet pentru tapetat vasul ¼ ceașcă stafide (opţional) 1 lingură de zahăr 1 linguriță scorțișoară Într-un castron se amestecă cartofii dulci şi bananele.
Se adăugă laptele şi se amestecă bine.
Adăugaţi apoi zahărul brun, gălbenușul de ou, sare şi amestecați bine.
Turnați amestecul de cartofi dulci într-un vas termorezistent uns cu unt şi tapetat cu pesmet.
Presărați peste cartofi un amestec obţinut din stafide, zahăr şi scorţişoară.
Coaceţi într-un cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 40-45 minute sau până când trece testul scobitorii (o scobitoare introdusă în centru iese curată).
Peşte şi legume
1 file de peşte alb ( gătit) 1/8 cană lapte integral 1 lingură unt topit ½ linguriță de sare 1/8 cană piure de mazăre 1/8 cană piure de morcovi 1/8 cană piure de cartofi Combinaţi toate ingredientele şi amestecaţi ( faceţi piure) până devine o cremos – Serviţi cald.
1 thought on “Diversificarea – Arome pentru bebeluşi de la 10-12 luni”