Babka cu afine

Babka cu afine

0 Comments  /  Jump to Recipe

babka cu afine si royal icing

Bun câte un copil la casa omului și credeți-mă pe cuvânt pentru că am doi. Cum știu ei să caute rețete noi și să te facă să iți dorești să pregătești ceva pentru ei chiar dacă ești super obosită după o săptămână grea la job. Nu mă plâng. Exclus. Dar tare aș fi vrut doar să stau, să nu fac efectiv nimic.

Și așa a început … – Mamaaaa nu ne faci ceva dulce??? Mamaaa vine Crăciunul, noi primim cadouri acum în vremurile astea? Oare moș Crăciun nu e izolat? Dar ceva dulce faci?

Ca să scap de ei, am hotărât eu și cu mine, să le fac ceva dulce. Dar pentru că eram sătulă de rețetele mele i-am pus pe ei să caute ceva nou. Și cum de la atâta online sunt experți în google și alte platforme care țin loc de școală au găsit repede un cozonac de care au fost super încântați, mai ales că era cu afine. 

Și cum la noi în bucătărie se lucrează în echipă ei au comentat și eu am gătit !! 

Babka cu afine - Bucătăria familiei mele -www.alexjuncu.ro

 


Aluat Babka

  • 80 gr. zahăr
  • 500 gr. făină
  • 3 gălbenușuri
  • un plic drojdie
  • 160 ml. lapte
  • 80 gr. unt
  • un vârf cuțit sare
  • 1 ou pentru unsIngrediente Babka - Bucătăria familiei mele -www.alexjuncu.ro

Sosul de afine

  • 300 gr. afine proaspete
  • 150 gr. zahăr
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • vanilie ( extract sau esență)

Glazură de zahăr

  • 80 gr. zahăr pudră
  • 1-2 linguri lapte
  • esență de vanilie

Metoda pentru aluatul de babka

Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.

În vasul mixerului se adaugă făina trecută prin sită și untul rece. Cu ajutorul degetelor se încorporează untul în făină.

Se adaugă gălbenușurile și amestecul de lapte cu drojdie.

 

Se pornește la viteza media mixerul echipat cu cârlig sau se începe frământarea cu mâna. Se mixează (sau frământă) până se obține un aluat nelipicios, vreo 10-15 minute.

 

Aluatul

Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până aluatul își dublează volumul.

 

Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se pun copiii din dotare să frământe încă vreo câteva minute.

Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară.

 

Se întinde sosul de afine pe tot aluatul lăsând marginea liberă.

Se rulează apoi aluatul cât mai strâns începând cu partea lungă. Ruloul obținut se dă la frigider pentru vreo 15-20 minute cât să se întărească și mai bine umplutura. ( altfel riscați ca bucătăria voastră să arate ca după război).

 

Se scoate aluatul de la frigider și folosind un cuțit ascuțit se taie în jumătate pe lungime. Se învârte fiecare parte cu straturile expuse în sus și se împletește. Ca în foto.

Apoi se unesc capetele formând o coroniță. ( dacă ați întins sosul de afine până la marginea aluatului acum veți vedea că s-a întins peste tot pe masa de lucru ).

Ca în foto.

 

Coronița împletită se pune într-o tavă rotundă ( eu am folosit o tavă de 26 cm)  unsă cu unt și presărată cu făină. Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.

 

Aluat cozonac - Bucătăria familiei mele -www.alexjuncu.ro

 

În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. 

Când aluatul își dublează volumul se unge cu oul bătut cu puțin lapte. Se dă la cuptor aprox. 40-45 minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.

Glazura de zahăr

Se amestecă zahărul trecut prin sită cu vanilia. Se adaugă laptele treptat, puțin câte puțin până se ajunge la consitența dorită.

 

Cozonac- Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Când babka este gata se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate și se lasă la răcit. Acum se stropește cu glazura de zahăr. Acesta se va întări la uscare. 

Se feliază și se servește!

 

Cozonac cu afine - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Sosul de afine

Într-un vas se adaugă afinele, zahărul, oțetul balsamic și vanilia. Se dă la foc mediu și se amestecă încontinuu. Se lasă să se gătească până se îngroașă și se obține un sos gros. Se lasă să se răcească complet.

 

Sos de afine Babka - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Pam param gata și babka noastră exact la timp pentru Crăciun.

 

Babka- Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Un mic sfat : aluatul ăsta și întreaga ideea de babka este ideală pentru sărbători. Nu vă plac afine? nici o problemă. Merge minunat cu nutella și ciocolată sau nuci și scorțișoară sau mere sau cu ce umplutură doriți voi.

Sănătoși să fim!

 

Cozonac împletit- Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 adaptare dupa:  two sisters living life 
This recipe has no ratings just yet.

Babka cu gem de afine

noiembrie 25
: 8

By:

Ingredients
  • ALUAT BABKA
  • 80 gr. zahăr
  • 500 gr. făină
  • 3 gălbenușuri
  • un plic drojdie
  • 160 ml. lapte
  • 80 gr. unt
  • un vârf cuțit sare
  • 1 ou pentru uns
  • SOSUL DE AFINE
  • 300 gr. afine proaspete
  • 150 gr. zahăr
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • vanilie ( extract sau esență)
  • GLAZURĂ DE ZAHĂR
  • 80 gr. zahăr pudră
  • 1-2 linguri lapte
  • esență de vanilie
Directions
  • Step 1 ALUATUL DE BABKA
  • Step 2 Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.
  • Step 3 În vasul mixerului se adaugă făina trecută prin sită și untul rece. Cu ajutorul degetelor se încorporează untul în făină.
  • Step 4 Se adaugă gălbenușurile și amestecul de lapte cu drojdie.
  • Step 5 Se pornește la viteza media mixerul echipat cu cârlig sau se începe frământarea cu mâna. Se mixează (sau frământă) până se obține un aluat nelipicios, vreo 10-15 minute.
  • Step 6 Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până aluatul își dublează volumul.
  • Step 7 Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se frământă încă vreo câteva minute.
  • Step 8 Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară.
  • Step 9 Se întinde sosul de afine pe tot aluatul lăsând marginea liberă.
  • Step 10 Se rulează apoi aluatul cât mai strâns începând cu partea lungă. Ruloul obținut se dă la frigider pentru vreo 15-20 minute cât să se întărească și mai bine umplutura.
  • Step 11 Se scoate aluatul de la frigider și folosind un cuțit ascuțit se taie în jumătate pe lungime. Se învârte fiecare parte cu straturile expuse în sus și se împletește. Apoi se unesc capetele formând o coroniță.
  • Step 12 Coronița împletită se pune într-o tavă rotundă ( eu am folosit o tavă de 26 cm) unsă cu unt și presărată cu făină. Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.
  • Step 13 În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
  • Step 14 Când aluatul își dublează volumul se unge cu oul bătut cu puțin lapte. Se dă la cuptor aprox. 40-45 minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
  • Step 15 Când babka este gata se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate și se lasă la răcit. Acum se stropește cu glazura de zahăr. Acesta se va întări la uscare.
  • Step 16 Se feliază și se servește!
  • Step 17 Glazura de zahăr
  • Step 18 Se amestecă zahărul trecut prin sită cu vanilia. Se adaugă laptele treptat, puțin câte puțin până se ajunge la consitența dorită.
  • Step 19 Sosul de afine
  • Step 20 Într-un vas se adaugă afinele, zahărul, oțetul balsamic și vanilia. Se dă la foc mediu și se amestecă încontinuu. Se lasă să se gătească până se îngroașă și se obține un sos gros. Se lasă să se răcească complet.

 

Selgros


Related Posts

Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

  Crăciunul e aici deci să tot coacem nişte cozonac.  Caut eu reţete : mai simple şi mai rapide, mai grele, cu nucă, fără nucă. Într-un final găsesc reţeta potrivită : cozonac dar nu orice fel ci un cozonac în formă de trandafir cu zahăr caramelizat.  Reţeta originală La Gabriela, mult mai detaliată decât sunt eu capabilă să v-o povestesc. […]

Bezele cu Mentă ☃

Bezele cu Mentă ☃

    BEZELE Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și în bucătăria mea pregătirile sunt în toi. Azi ne ocupăm de Bezelele care vor fi o parte importantă in my Christmas Goodie Bags.  Eu sunt de modă veche și încă mai cred că […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.