Cum murăturile sunt nelipsite de pe mesele noastre, mai ales când vine frigul şi deoarece au apărut pe piață castraveții aceia mici, cu semințe mai puține și mult mai gustoși decât cei care apar toamna, astăzi facem castraveți bulgărești, adică clasicii castraveți în oțet.
Ingrediente pentru un borcan de 800 gr. :
* castraveți proaspeți, tari, de un verde închis, fără pete şi lovituri, de dimensiuni mici
* 80 ml oţet din vin
* câteva felii de morcov
* 1 linguriţă zahăr
* 1 linguriţă sare
* 1 linguriţă boabe muştar
* ceapă albă tăiată rondele
* cimbru şi mărar ( poate fi şi uscat şi proaspăt)
* 10-12 boabe de piper
* 1-2 foi de dafin
* 1-2 căţei de usturoi
* apă cât cuprinde
Castraveții spălați bine şi aleși după dimensiuni, se așează în borcan ( spălat , curat) în picioare, fără a-i înghesui prea tare.
Adăugaţi apoi feliile de ceapă şi morcov, usturoiul, apoi toate mirodeniile, zahărul, oţetul şi sarea. Se completează cu apă până sus.
Puneţi capacul şi înfiletaţi bine.
Ca să se dizolve ingredientele agitaţi puţin borcanul .
Se fierb borcanele în bain-marie 30 de minute. Ca să nu aveţi neplăceri pe fundul vasului în care puneţi borcanele la fiert aşezaţi mai întâi un prosop de bucătărie.
Timpul se calculează din momentul în care apa în care fierb borcanele începe să clocotească.
După ce s-a scurs timpul se scot borcanele din oală şi se aşează pe un prosop cu capacul în jos (cam 2 ore) acoperite cu o pătură. Când s-au mai răcit se întorc în poziţia normala , se acoperă din nou şi se lasă să se răcească de tot.
Se păstrează în spaţii răcoroase.
Tip: Dacă doriţi să se mureze mai repede tăiaţi capetele castraveţilor.
Am pus pentru prima dată castraveţi după această reţetă acu’ 3 luni. Borcanul deschis este gata murat şi are un gust super.
Spor la treabă şi să aveţi poftă !!!