Știu că sunt off season, dar vor urma câteva postări cu reţete şi preparate pe care le-am realizat în vacanţă… Şi sunt sigură că dacă aştept până la anul când vor fi de actualitate , cu siguranţă voi pierde pozele sau se va întâmpla ceva cu sau în calculatorul meu.
Aşa că eu le postez acum şi voi le folosiţi când veţi avea nevoie. ok ???
Din câte ştiu eu acest tip de murături este specific ardelenilor. Denumirea de
kovaszos uborka sau kovi ubi
vouă ce vă spune ???? Exact… Deci este clar că sunt din Ardeal…
Reţeta este tare simplă şi durează 3, maxim 4 zile pt. a obţine murături ca la carte.
Aveţi nevoie de : un borcan curat, mare şi încăpător, castraveţi tari şi nu foarte mici , cimbru şi mărar, sare (1 linguriţă cu vârf la 200-250 ml apă – oricum gustaţi saramura obţinută să fie pe placul dvs.), usturoi,boabe de muştar ( 1 linguriţă la 800 ml).
Acuma ca să mă laud puţin castraveţii mei au fost proaspeţi, culeşi din grădină cu mâinile mele (m-am cam înţepat ce-i drept) .
metoda castraveți covăsiți sau castraveți murați la soare
pasul 1 – spălaţi castaveţii şi aşezaţii în borcan , nu foarte înghesuiţi , împreună cu căţeii de usturoi ( câţi vă lasă inima) , mărarul şi cimbru , boabele de muştar .
pasul 2 – faceţi saramura – amestecaţi apă caldă cu sare până se dizolvă, apoi o turnaţi peste castraveţi cât să-i acopere.
pasul 3 – acoperiţi borcanul cu o farfurioară şi asezaţi-l într-un loc cu mult soare.
Murarea completă este în funcţie de cât soare aveţi parte. La mine a durat 3 zile, deoarece afară erau 30 grade.
Aşa arătau castraveţii mei după 1 zi. Se observă că deja au început să facă spume, deci e clar că încep să se mureze. Dacă doriţi să ajutaţi procesul de fermentaţie puteţi aşeza deasupra castraveţilor o felie de pâine. Fiind foarte cald afară eu nu am avut nevoie.
După 2 zile i-am gustat prima dată şi deja erau aproape gata .
După 3 zile de soare – aproape gata de servit (erau fierbinţi).
După ce sunt gata muraţi, puneţi borcanul la frigider şi mai lăsaţi-i încă o zi . Dacă aţi folosit şi felia de pâine îndepărtaţi-o înainte de a pune castraveţii la frigider.
Şi pentru că noi nu am mai avut răbdare să- i lăsam la frigider suficient de mult ca să se răcească complet, i-am servit cu gheaţă.
Se păstrează la frigider.
Am facut, insa din cauza caldurii nu au iesit. Dupa 4 zile in soare castravetii au un gust ciudat si vorbesc singuri cum spunea bunica. S-au acrit rau de tot. Cei drept am facut si plecat de acasa, probabil aveau spuma la 2 zile. Mai fac o incercare, sper sa imi iasa.
Și eu zâmbesc …. Din fericire , nu sunt specifici doar ardelenilor . Moldoveanca din mine … ii adora pe cei acri tare. Merg foarte bine cu fasole verde …
Ioi da. Merg cu orice 🙂
Ioi da. Merg cu orice 🙂