recipe also available in English
Castraveți murați
Cum murăturile sunt nelipsite de pe mesele noastre, mai ales când vine frigul şi deoarece au apărut pe piaţă castraveţii aceia mici, cu seminţe mai puţine şi mult mai gustoşi decât cei care apar toamna, am sunat una bucată bunică maestră în de-ale cămării și am obținut rețeta familiei pentru Castraveți în saramură. Aici vorbesc despre aceeași bunică de la care am învățat să fac Castraveți covăsiți și soazta bunicului maestru al Butoiul cu murături.
Ingrediente pentru un borcan de 1 L
- un borcan curat, sterilizat de 1L
- castraveţi proaspeţi, tari, de un verde închis, fără pete şi lovituri, de dimensiuni mici
- câteva felii de morcov
- 2-3 căţei de usturoi
- un ardei pișcos
- țelină- frunze proaspete
- 1 hrean ( curățat și tăiat pe lung)
Saramura pentru borcan de 1L
- apă cât cuprinde
- 1 lingură de sare pentru murături ( la borcan de 1L folosesc 1 lingură sare )
- o linguriță boabe piper
- câteva fire de mărar și cimbru
- 3-4 foi dafin
Cum faci castraveți murați?
pasul 1: spălați castraveții și curățați toate legumele.
pasul 2: pe fundul borcanului puneți vreo 2-3 frunze de țelină.
pasul 3 : începeți să stivuiți castraveții, dar nu îi îndesați prea tare. Printre castraveți împrăștiați cățeii de usturoi, feliile de morcov, ardeiul pișcos( aveți grijă să nu se spargă) și câteva fire de hrean.
pasul 4: dacă folosiți un borcan mare pe la mijlocul lui mai puneți un rând de frunze de țelină și încheiați tot cu frunze și 2 bețe de hrean așezate în X .Treaba cu hreanul este ca să țină castraveții nemișcați.
pasul 5: cel mai ușor mod de a calcula cantitatea de apă de care aveți nevoie este să turnați apă rece peste castraveții stivuiți în borcan, pe care apoi o scoateți afară și o puneți la fiert. În această apă adăugați sarea, foile de dafin, boabele de piper și cele câteva fire de cimbru și mărar și amestecați.Lăsați să fiarbă vreo 5 minute, până în bucătărie începe să miroasă a murături.
pasul 6: turnați saramura fierbinte peste castraveți până la buza borcanului ( turnați printr-o sită, deoarece nu doriți ierburile care au fiert să ajungă în borcan). Aveți grija să nu crape borcanul. Bunica folosește un cuțit cu lama lată pe care îl așează sub borcan înainte de a turna saramura.
pasul 7 : închideți borcanul și puneți-l în paturi. Adică la dunst uscat, acoperit bine, pentru ca răcirea să fie foarte lentă.
Dacă doriți să folosiți conservant citiți cu atenție indicațiile de pe ambalaj.
Și uite așa se fac castraveții murați. Ei durează vreo câteva săptămâni până se murează dar aste este rețeta.
Aștept să-mi spuneți cum v-au ieșit.
recipe also available in English
Pickled Cucumbers/ castraveți murați
As pickles are always present on our tables, especially when it’s cold outside, here you have my recipe.
This is the recipe that my grandma uses every wear, the same grandma that taught me how to make sun pickles, the wife of the grandfather also known as „the pickle guy” because of his famous pickle in a barrel recipe.
Ingredients for 1 liter jar
- a clean jar, sterilized
- fresh cucumbers, hard, dark green, without any spots or scratches, small ones
- a few slices of carrot
- 2-3 cloves of garlic
- a hot pepper
- fresh celery leaves
- 1 horseradish (cleaned and cut lengthwise)
Brine for 1 litre jar
- water
- 1 tablespoon pickling salt (1L jar using 1 tablespoon salt)
- 1 teaspoon peppercorns
- few springs of dill and thyme
- 3-4 bay leaves
Method
Step 1: wash cucumbers and clean all vegetables.
Step 2: on the bottom of the jar put 2-3 celery leaves.
Step 3: fill the jar with cucumbers, layering in sliced carrots and garlic. Do not forget the chilly (be careful not to break it) and some horseradish.
Step 4: if you are using a large jar add more celery leaves in the middle and some on top and end it with 2 sticks of horseradish placed in X. The horseradishe is there for cucumbers not to move.
Step 5: the easiest way to calculate the amount of water you need is to pour cold water over cucumbers already stacked in jar, then take out the water and put to boil. In this water add salt, bay leaves, peppercorns and springrs of thyme and dill. Let boil for about 5 minutes, until the kitchen starts to smell like pickles.
Step 6: pour the hot brine over the cucumbers till the edge of the jar (pour through a sieve because you don’t want the herbs that boiled in your jar). Be careful not to crack the jar. Grandma uses a knife with a wide blade that she places under the jar before pouring the hot brine.
Step 7: close the jar and place it between blankets. Don’t laugh, cover them well so that they will cool very slow.
If you want to use preservative read the label carefully.
And here are the pickles. Ok it may take a few weeks to pickle but this is the recipe.
Hope to hear from you just to tell me how they came out.
1 thought on “Castraveți murați în saramură”