Sunt convinsă că la fel vi se întâmplă şi vouă. Cumpăraţi carne tocată pentru un anume preparat şi întotdeauna cantitatea cumpărata nu este ok , ori e prea mult ori e prea puţin . Eu în general cumpăr prea multă şi atunci rămâne ” pe stoc „. Am făcut Ciorbă de perişoare şi bineînţeles că a mai rămas carne tocată suficientă pentru o porţie de Chifteluţe tradiţionale româneşti cu sos de roşii.
Pentru Chifteluţe :
1/2 kg. carne tocată de porc sau amestec
3 căţei usturoi trecuţi prin storcător
2 felii de pâine înmuiate în apă sau 2 cartofi fierţi făcuţi piure
1 ou
sare şi piper după gust
frunze de pătrunjel
Pentru sosul de roşii
5-6 roşii proaspete fierte şi date prin sită sau bulion
50 gr. unt
1 linguriţă făină
sare şi piper
Pentru un plus de aromă : 1 morcov, 1/4 ţelină, 1/2 păstărnac toate fierte şi pasate cu furculiţa
1 foaie de dafin
Chifteluţele: Într-un bol se pune carnea împreună cu usturoiul pisat, oul, pâinea înmuiată ( sau cartofii ), verdeaţa, sarea şi piperul. Se frământă bine cu mâna şi se modelează chifteluţe mici şi rotunde, care se tăvălesc prin făină şi se prăjesc în ulei.
Sosul de roşii : Se pune untul într-o tigaie pe foc, iar când s-a topit se adaugă făina , se amestecă bine şi se stinge cu sucul de roşii ( sau bulionul ). Cam ca un sos Bechamel dar înlocuiţi laptele cu bulion. Legumele fierte şi pisate cu furculiţa ( eu le-am scos pe ale mele din supă ) se adaugă în sos , împreună cu sarea şi piperul, 1 frunză de dafin şi se mai lasă la fiert încă vreo 5 minute, după care se adaugă şi chifteluţele. Mai lăsaţi să fiarbă încă câteva minute şi gata !!!
Se serveşte cu cartofi piure !!!!
Să aveţi poftă !!!!