Ciuperci. Proaspete. Am fost la cules în spatele casei. E sezon.
Macrolepiota procera (piciorul căprioarei sau pălăria șarpelui) este cea mai cunoscută și mai mare ciupercă.
Am încercat să gătesc ciuperca asta în mai multe feluri dar așa cum e ea tăvălită prin pesmet și prăjită în baie de ulei priceless.
Ingrediente ciuperci pane
- ciuperci Macrolepiota procera / piciorușul căprioarei
- 3 ouă
- făina
- pesmet panko
- ulei pentru prăjit
- sare, piper
- maioneza, lămâie necerată, chives, pătrunjel, usturoi
Pregătești ciupercile. Le cureți cu o pensulă de impurități și îndepărtezi piciorușul. Nu le speli. Niciodată. Ciupercile nu se spală.
Iei 3 vase adânci în care pregătești făina – ouăle bătute bine cu furculița – pesmet. În ou adaugi puțină sare, iar în pesmet opțional poți adăuga praf de usturoi, ierburi și paprika. Ciuperca o tăvălești mai întâi prin făină, apoi prin ou și în final prin pesmet.
După ce scoți ciuperca din pesmet o scuturi puțin și o așezi deoparte. Să ai grijă să fie acoperită peste tot.
Pregătești toate ciupercile și apoi te apuci de prăjit.
Ai nevoie de o tigaie încăpătoare și cel putin 2 degete de ulei. Încingi uleiul și prăjești ciupercile pe rând, câte 2-3 minute pe fiecare parte. Mai adaugi ulei dacă e nevoie. Ciupercile le scoți pe șervețele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei.
Acum pregătești maioneza. Indiferent că e maioneza de casă sau din comerț, adaugi în ea coaja de lămâie, usturoi pisat, pătrunjel și chives mărunțit.
Servești imediat ciupercile însoțite de maioneză și felii de lămâie.
Ciuperci pane

Ingredients
- ciuperci Macrolepiota procera / piciorușul căprioarei
- 3 ouă
- făina
- pesmet panko
- ulei pentru prăjit
- sare, piper
- maioneza, lămâie necerată, chives, pătrunjel, usturoi
Directions
- Step 1 Pregătești ciupercile. Le cureți cu o pensulă de impurități și îndepărtezi piciorușul. Nu le speli. Niciodată. Ciupercile nu se spală.
- Step 2 Iei 3 vase adânci în care pregătești făina – ouăle bătute bine cu furculița – pesmet. În ou adaugi puțină sare, iar în pesmet opțional poți adăuga praf de usturoi, ierburi și paprika. Ciuperca o tăvălești mai întâi prin făină, apoi prin ou și în final prin pesmet.
- Step 3 După ce scoți ciuperca din pesmet o scuturi puțin și o așezi deoparte. Să ai grijă ca ciuperca să fie acoperită peste tot. Pregătești toate ciupercile și apoi te apuci de prăjit.
- Step 4 Ai nevoie de o tigaie încăpătoare și cel putin 2 degete de ulei. Încingi uleiul și prăjești ciupercile pe rând, câte 2-3 minute pe fiecare parte. Mai adaugi ulei dacă e nevoie. Ciupercile le scoți pe șervețele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei.
- Step 5 Acum pregătești maioneza. Indiferent că e maioneza de casă sau din comerț, adaugi în ea coaja de lămâie, usturoi pisat, pătrunjel și chives mărunțit.
- Step 6 Servești imediat ciupercile însoțite de maioneză și felii de lămâie.
Alte ciuperci