Și ce faci când deschizi frigiderul și găsești o conopidă pe care ai tot împins-o în spatele sertarului și care strigă să fie gătită?? o pui la fiert…și dacă tot ai fiert-o, o faci gratin și apoi te lingi pe degete mirat de ce ai reușit să scoți din leguma aia uitată în frigider.
INGREDIENTE pentru Gratin de conopidă
- conopidă, desfăcută în buchete mari
- 4 linguri unt nesărat, împărțit în 2
- 3 linguri făină
- 2 căni de lapte fierbinte
- un vârf cuțit nucșoară rasă
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- 90 gr. proaspăt ras Gruyere
- 50 gr. parmezan proaspăt ras
- 90 gr. mozzarella
- 1 lingură de pesmet și un cub de unt – pentru uns tava
Cum fac conopida gratinată?
Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Se pun la fiert buchetele de conopidă într-o oală mare cu apă sărată. Dacă doriți să scăpați de gustul predominant al conopidei puteți face asta doar adăugând un cartof în apa care fierbe. Nu fierbeți mai mult de 5-6 minute. Conopida trebuie doar să se înmoaie, deoarece doriți să rămână fermă. Scurgeți.
Intre timp, se topesc 2 linguri de unt într-o cratiță medie la foc mic. Se adaugă făina, amestecând constant cu o lingură de lemn, timp de 2 minute. Se toarnă laptele fierbinte în amestecul de unt și făină și se amestecă până când începe să fiarbă. Se fierbe, amestecând constant, timp de 1 minut, sau până se îngroașă.
Se îndepărtează de pe foc, se adaugă sare, piper, nucșoară, jumătate din cantitatea de Gruyere și parmezanul.
Conopida fiartă se adaugă în sos și se agită puțin cratița.
Un vas termorezistent se unge cu unt și se tapetează cu puțin pesmet.
Se toarnă puțin sos pe fundul vasului. Se pune apoi conopida amestecată în sos și apoi răspândit restul de sos uniform în partea de sus. Se adaugă deasupra mozzarella. Se combină pesmetul cu parmezanul și brânza Gruyere rămasă și se presară deasupra. Se topesc 2 linguri de unt și se stropește compoziția. Se condimentează cu sare și piper.
Se dă la cuptor timp de 25 până la 30 minute, până când partea de sus se rumenește frumos.
Aruncați deasupra niște semințe de pin prăjite și serviți …
Se servește cald sau la temperatura camerei.
- conopidă, desfăcută în buchete mari
- 4 linguri unt nesărat, împărțit în 2
- 3 linguri făină
- 2 căni de lapte fierbinte
- un vârf cuțit nucșoară rasă
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- 90 gr. proaspăt ras Gruyere
- 50 gr. parmezan proaspăt ras
- 90 gr, mozzarella
- 1 lingură de pesmet și un cub de unt – pentru uns tava
- Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
- Se pun la fiert buchetele de conopidă într-o oală mare cu apă sărată. Dacă doriți să scăpați de gustul predominant al conopidei puteți face asta doar adăugând un cartof în apa care fierbe. Nu fierbeți mai mult de 5-6 minute. Conopida trebuie doar să se înmoaie, deoarece doriți să rămână fermă. Scurgeți.
- Intre timp, se topesc 2 linguri de unt într-o cratiță medie la foc mic. Se adaugă făina, amestecând constant cu o lingură de lemn, timp de 2 minute. Se toarnă laptele fierbinte în amestecul de unt și făină și se amestecă până când începe să fiarbă. Se fierbe, amestecând constant, timp de 1 minut, sau până se îngroașă.
- Se îndepărtează de pe foc, se adaugă sare, piper, nucșoară, jumătate din cantitatea de Gruyere și parmezanul.
- Conopida fiartă se adaugă în sos și se agită puțin cratița.
- Un vas termorezistent se unge cu unt și se tapetează cu puțin pesmet.
- Se toarnă puțin sos pe fundul vasului. Se pune apoi conopida amestecată în sos și apoi răspândit restul de sos uniform în partea de sus. Se adaugă deasupra mozzarella. Se combină pesmetul cu parmezanul și brânza Gruyere rămasă și se presară deasupra. Se topesc 2 linguri de unt și se stropește compoziția. Se condimentează cu sare și piper.
- Se dă la cuptor timp de 25 până la 30 minute, până când partea de sus se rumenește frumos.
- Aruncați deasupra niște semințe de pin prăjite și serviți …
- Se servește cald sau la temperatura camerei.
Precis e cea mai buna reteta cu conopida!!! Multumesc mult!