Miroase a primăvară… afară, dar în bucătărie la noi domnește un miros bun, de dovleac copt.
Întotdeauna mi-a plăcut dovleacul copt, și va fi unul din acele arome care îmi vor aminti de bucătăria mamei mele. Dovleacul copt și prăjitura cu mere. Și ca-n poveștile lui Creangă, făcea mama o adevărată magie în bucătărie.
Mă întreb câteodată, oare copiii mei ce arome își vor aminti??
Ingrediente dovleac copt
- un dovleac plăcintar
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ cană de parmezan ras
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- câteva linguri de pesmet
- rozmarin proaspăt
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- iaurt grecesc sau smântână
Metoda:
- Preîncălziți cuptorul la 180 grade C.
- Tăiați dovleacul în felii și curățați-l de sâmburi. Puneți sâmburii la uscat deoarece la primăvară îi plantăm în grădină.
- Ungeți bine de tot fiecare felie de dovleac cu ulei de măsline.
- Într-un vas mai întins amestecați : parmezanul, rozmarinul tocat, usturoiul stors, o lingură de suc de lămâie, pesmetul, sarea și piperul.
- Feliile de dovleac unse bine cu ulei se tăvălesc prin amestecul de parmezan până sunt acoperite pe toate părțile și fețele.
- Într-o tavă întinsă, acoperită cu hârtie de copt se așează feliile de dovleac. Se împrăștie deasupra amestecul de parmezan rămas în vas.
7. Dați la cuptor între 30 și 35 min. sau până dovleacul este copt.
8. Se servește cald, cu iaurt și stropit cu restul de lămâie.
- un dovleac plăcintar
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ cană de parmezan ras
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- câteva linguri de pesmet
- rozmarin proaspăt
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- iaurt grecesc sau smântână
- Preîncălziți cuptorul la 180 grade C.
- Tăiați dovleacul în felii și curățați-l de sâmburi. Puneți sâmburii la uscat deoarece la primăvară îi plantăm în grădină.
- Ungeți bine de tot fiecare felie de dovleac cu ulei de măsline.
- Într-un vas mai întins amestecați : parmezanul, rozmarinul tocat, usturoiul stors, o lingură de suc de lămâie, pesmetul, sarea și piperul.
- Feliile de dovleac unse bine cu ulei se tăvălesc prin amestecul de parmezan până sunt acoperite pe toate părțile și fețele.
- Într-o tavă întinsă, acoperită cu hârtie de copt se așează feliile de dovleac. Se împrăștie deasupra amestecul de parmezan rămas în vas.
- Dați la cuptor între 30 și 35 min. sau până dovleacul este copt.
- Se servește cald, cu iaurt și stropit cu restul de lămâie.
Uaa…ce idee incredibila! foarte inspirata alegera mirodeniilor! voi prepara si eu dar cu o tenta spre dulce picant voi adauga nucsoara rasa, garam masala si fulgi de ardel iute. hmm…cred ca aceasi abordare poate fi aplicata si cartofilor dulci la cuptor…nice!
Super idei … voi incerca si eu 🙂