Ce faci când vine iarna și tu mai ai încă în gradină o grămadă de dovlecei înfloriți ??
tanana îi pui la murat.
Anul acesta a fost un an nebun și aici vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat în grădina mea…a fost un an experimental … am pus semințe de dovlecei galbeni. Și până nu te dai singur cu capul nu te înveți, am băgat în pământ vreo 20 de semințe, că de, dacă nu iese nimic…și a ieșit și a tot ieșit și s-a întins peste tot și încă ar mai ieși dar i-am tăiat.
Nu cred că mai vreau să văd dovlecei sau flori de dovlecei chiar dacă cele umplute sunt un de-li-ciu, măcar până la anul.
Ingrediente pentru un borcan 1 L
- un borcan curat, sterilizat de 1L (sau ce dimensiune doriți și doar modificați cantitățile )
- dovlecei proaspeți, tari, fără pete și lovituri, de dimensiuni mici
- câteva felii de morcov
- 2-3 căței de usturoi
- un ardei pișcos
- țelină- frunze proaspete
-
1 hrean ( curățat și tăiat pe lung)
Saramura pentru borcan de 1L
- apă cât cuprinde
- 1 lingură de sare pentru murături ( la borcan de 1L folosesc 1 lingură sare )
- o linguriță boabe piper
- 1/2 linguriță boabe de muștar
- câteva fire de mărar și cimbru
- 3-4 foi dafin
Metoda
pasul 1: spălați dovleceii și curățați toate legumele.
pasul 2: pe fundul borcanului puneți vreo 2-3 frunze de țelină.
pasul 3 : începeți să așezați dovleceii în picioare, dar nu îi îndesați prea tare. Printre ei împrăștiați cățeii de usturoi, feliile de morcov, ardeiul pișcos (aveți grijă să nu se spargă) și câteva fire de hrean.
pasul 4: dacă folosiți un borcan mare pe la mijlocul lui mai puneți un rând de frunze de țelină și încheiați tot cu frunze și 2 bețe de hrean așezate în X. Treaba cu hreanul este ca să țină dovleceii nemișcați.
pasul 5: cel mai ușor mod de a calcula cantitatea de apă de care aveți nevoie este să turnați apă rece peste dovleceii stivuiți în borcan, pe care apoi o scoateți afară și o puneți la fiert. În această apă adăugați sarea, foile de dafin, boabele de piper și cele câteva fire de cimbru și mărar și amestecați. Lăsați să fiarbă vreo 5 minute, până în bucătărie începe să miroasă a murături.
pasul 6: turnați saramura fierbinte peste dovlecei până la buza borcanului ( turnați printr-o sită, deoarece nu doriți ierburile care au fiert să ajungă în borcan). Aveți grijă să nu crape borcanul. Bunica mea folosește un cuțit cu lama lată pe care îl așează sub borcan înainte de a turna saramura. Adăugați boabele de muștar.
pasul 7 : închideți borcanul și puneți-l în pături. Adică la dunst uscat, acoperit bine, pentru ca răcirea să fie foarte lentă.
Și uite așa în câteva săptămâni aveți dovlecei murați la masă.
Aștept păreri.
- un borcan curat, sterilizat de 1L
- dovlecei proaspeți, tari, fără pete și lovituri, de dimensiuni mici
- câteva felii de morcov
- 2-3 căței de usturoi
- un ardei pișcos
- țelină- frunze proaspete
- 1 hrean ( curățat și tăiat pe lung)
- Saramura pentru borcan de 1L
- apă cât cuprinde
- 1 lingură de sare pentru murături ( la borcan de 1L folosesc 1 lingură sare )
- o linguriță boabe piper
- 1/2 linguriță boabe de muștar
- câteva fire de mărar și cimbru
- 3-4 foi dafin
- pasul 1: spălați dovleceii și curățați toate legumele.
- pasul 2: pe fundul borcanului puneți vreo 2-3 frunze de țelină.
- pasul 3 : începeți să așezați dovleceii în picioare, dar nu îi îndesați prea tare. Printre ei împrăștiați cățeii de usturoi, feliile de morcov, ardeiul pișcos (aveți grijă să nu se spargă) și câteva fire de hrean.
- pasul 4: dacă folosiți un borcan mare pe la mijlocul lui mai puneți un rând de frunze de țelină și încheiați tot cu frunze și 2 bețe de hrean așezate în X. Treaba cu hreanul este ca să țină dovleceii nemișcați.
- pasul 5: cel mai ușor mod de a calcula cantitatea de apă de care aveți nevoie este să turnați apă rece peste dovleceii stivuiți în borcan, pe care apoi o scoateți afară și o puneți la fiert. În această apă adăugați sarea, foile de dafin, boabele de piper și cele câteva fire de cimbru și mărar și amestecați. Lăsați să fiarbă vreo 5 minute, până în bucătărie începe să miroasă a murături.
- pasul 6: turnați saramura fierbinte peste dovlecei până la buza borcanului ( turnați printr-o sită, deoarece nu doriți ierburile care au fiert să ajungă în borcan). Aveți grija să nu crape borcanul. Bunica folosește un cuțit cu lama lată pe care îl așează sub borcan înainte de a turna saramura. Adăugați boabele de muștar.
- pasul 7 : închideți borcanul și puneți-l în pături. Adică la dunst uscat, acoperit bine, pentru ca răcirea să fie foarte lentă.
- Și uite așa în câteva săptămâni aveți dovlecei murați la masă.
Sincera sa fiu, am intalnit fel si fel de retete, inclusiv pentru muraturi de toate felurile, mai ales ca am crescut la tara. Insa nu-mi aduc aminte sa fi intalnit pana acum dovlecei murati. In mod normal nu ar avea ce sa fie rau, cred ca sunt buni deci probabil le voi da idei alor mei pentru urmatoarea data cand se vor gandi sa faca muraturi. Multumesc pentru reteta!