Gălbiori murați » Bucătăria familiei mele
 Gălbiori murați

 Gălbiori murați

0 Comments  /  Jump to Recipe

 
Gălbiorii sunt printre cele mai îndrăgite daruri ale pădurii 🍄.
Am pus câteva borcane cu gălbiori, dulci-acrișori și aromați. O mică rezervă pentru iarnă, care aduce în casă parfumul pădurii chiar și în mijlocul gerului. Dulci-acrișori și bine asezonați cu mirodenii, ca să-și păstreze gustul și savoarea până la primul ger.
 

🫙 Gălbiori murați 

 
Ingrediente
  • 2–3 kg gălbiori (curățați cu pensula, nu spălați)
  • 1,75 l apă
  • 0,3 l oțet 9%
  • 150 g zahăr
  • opțional (în borcan, înainte de turnarea lichidului):
    • căței de usturoi
    • amestecul meu de mirodenii pentru murături (mărar, hrean, muștar boabe, ienibahar, piper boabe, coriandru, frunze de dafin)
    • ardei iute, după gust

 


Mod de preparare

  1. Curățarea gălbiorilor
    • Îndepărtați pământul și resturile de pădure cu o pensulă moale sau un șervețel umezit.
    • Tăiați ciupercile mai mari în jumătăți sau sferturi.
  2. Opărirea
    • Fierbeți apă cu sare (1 lingură/litru).
    • Adăugați gălbiorii și opăriți 3–4 minute.
    • Scurgeți-i și lăsați-i la răcit.
  3. Prepararea saramurii
    • Într-o oală mare puneți: 1,75 l apă + 0,3 l oțet + 150 g zahăr 
    • Fierbeți 3–5 minute.
  4. Umplerea borcanelor
    • Așezați gălbiorii opăriți în borcane sterilizate.
    • Puneți în fiecare borcan, după preferință: usturoi și/sau amestec de mirodenii (mărar, hrean, muștar boabe, ienibahar, piper, coriandru, dafin).
    • Turnați saramura clocotită până aproape de buza borcanului, lăsând 1 cm liber.

 

5. Închiderea

    • Înfiletați capacele imediat.
    • Lăsați borcanele să se răcească încet, acoperite cu un prosop gros sau o pătură.

Gălbiorii au ajuns în borcane, împreună cu mirodeniile care îmi plac. Simplu, curat și cu gustul pe care știu că îl caut atunci când frigul se instalează.

 


6. Depozitare

      • Păstrați la loc răcoros și întunecat.
      • După deschidere, borcanul se păstrează în frigider și se consumă în max. 30 de zile.

 

 

Acum câteva borcane de gălbiori așteaptă cuminți în cămară. Îmi place gândul că la iarnă voi deschide un borcan și voi regăsi aroma pădurii, așa cum e ea vara.

 

This recipe has no ratings just yet.

Gălbiori murați

septembrie 9

By:

Ingredients
  • 2–3 kg gălbiori (curățați cu pensula, nu spălați)
  • 1,75 l apă
  • 0,3 l oțet 9%
  • 150 g zahăr
  • opțional (în borcan, înainte de turnarea lichidului):
  • căței de usturoi
  • amestecul meu de mirodenii pentru murături (mărar, hrean, muștar boabe, ienibahar, piper boabe, coriandru, frunze de dafin)
  • ardei iute, după gust
Directions
  • Step 1 Curățarea gălbiorilor: Îndepărtați pământul și resturile de pădure cu o pensulă moale sau un șervețel umezit.
  • Step 2 Tăiați ciupercile mai mari în jumătăți sau sferturi.
  • Step 3 Opărirea: Fierbeți apă cu sare (1 lingură/litru).
  • Step 4 Adăugați gălbiorii și opăriți 3–4 minute.
  • Step 5 Scurgeți-i și lăsați-i la răcit.
  • Step 6 Prepararea saramurii: Într-o oală mare puneți: 1,75 l apă + 0,3 l oțet + 150 g zahăr
  • Step 7 Fierbeți 3–5 minute.
  • Step 8 Umplerea borcanelor: Așezați gălbiorii opăriți în borcane sterilizate. Puneți în fiecare borcan, după preferință: usturoi și/sau amestec de mirodenii (mărar, hrean, muștar boabe, ienibahar, piper, coriandru, dafin).
  • Step 9 Turnați saramura clocotită până aproape de buza borcanului, lăsând 1 cm liber.
  • Step 10 Închiderea: Înfiletați capacele imediat.
  • Step 11 Lăsați borcanele să se răcească încet, acoperite cu un prosop gros sau o pătură.
  • Step 12 Depozitare: Păstrați la loc răcoros și întunecat.
  • Step 13 După deschidere, borcanul se păstrează în frigider și se consumă în max. 30 de zile.

Alte rețete de ciuperci murate Ciuperci rustice

 


Related Posts

Ciuperci rustice

Ciuperci rustice

Ciuperci rustice Ciupercile astea am fost convinsă că nu vor avea succes… adică sa nu mă intelegeti greșit : rețeta este minunată adaptată după Jamie, dar ai mei sunt tare fițoși și parcă era prea mult ulei și oțetul care trebuia fiert și ochii mei […]

Ciuperci la ceaun cu mamaliga sau Polenta cu Porcini si Chanterelle

Ciuperci la ceaun cu mamaliga sau Polenta cu Porcini si Chanterelle

        Și dacă tot s-a deschis sezonul de cules ciuperci să vă arăt cu ce ne-am ales în weekend: o grămadă de hribi și gălbiori. O parte i-am pus pe grătar, alta pe iarnă și cu cea mai rămas am trântit o […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.