hummus
Mda…toți știți să faceți hummus și poate vă întrebați de ce cred că v-ar interesa o rețetă atât de populară și ușor de realizat….ei tocmai de aia pentru că e ușoară și pentru că o face toată lumea, dar nu la noi.
Vă spun că este prima dată când folosesc năut, vă rog nu râdeți, nu este frumos să râdeți de cei neștiutori. Dintotdeauna m-am gândit la năut ca la ceva fără gust dar m-am înșelat amarnic.
Primul meu hummus dacă pot să-i spun așa a fost unul vișiniu, adică de sfeclă roșie, care a fost o minunăție, deci nu eram străină acestui preparat și de aceea atunci când am primit o groază de conserve de năut de la Moș Crăciun (mulțumesc Sun Food), am știut unde vor ajunge… în blender.
Ei și faptul că aveam năutul în casă plus remarca unor prieteni invitați la cină: „da hummus nu ai??” m-au determinat să o fac și pe asta.
Așa că începând de azi putem spune că habemus hummus.
INGREDIENTE hummus
- o conservă de năut ( 400 gr)
- 3-4 linguri tahini homemade: semințe de susan, ulei de struguri, sare
- 4-5 cățeluși de usturoi
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- ulei de măsline
- 3-4 linguri suc de lămâie proaspăt stors
- boia de ardei dulce
- pătrunjel proaspăt
METODA
Tahini…
- dacă îl găsiți în magazine e ok dar mie mi s-au lungit urechile căutând ceva care să-mi placă așa că am adoptat varianta sănătoasă: l-am făcut singură. Se prăjesc semințele de susan vreo 5 minute într-o tigaie la foc mediu, până își schimbă puțin culoarea și începe să miroase demențial în bucătărie. Aaaa cantitatea??? 70 gr. de semințe vă este îndeajuns pentru a obține cantitatea necesară pentru hummus. Semințele prăjite se pun în blender și se mărunțesc foarte bine. Se adaugă ulei în mai multe tranșe până se ajunge la consistența dorită…asta fiind de pastă moale și uniformă. La final adăugam sare și gata și tahini.
- Acum că avem tahini ne apucăm de treabă. Se scurge năutul ( dar se păstrează zeama) și se clătește sub jet de apă.
- În blender se adaugă năutul, tahini, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, sarea și vreo 6-7 linguri din zeama scursă de pe năut. Se pornește blender-ul și se adaugă încet ulei de măsline. Și de aici totul depinde de gustul fiecăruia…când se ajunge la consistența dorită începeți sî gustați și adăugați după gust piper, sare, mai multă lămâie sau poate mai mult usturoi, sau mai mult ulei.
- Serviți hummus-ul stropit cu ulei de măsline, presărat cu boia și frunze de pătrunjel.
Prăjiți niște lipii și poftă bună !!
- o conservă de năut ( 400 gr)
- 3-4 linguri tahini homemade: semințe de susan, ulei de struguri, sare
- 4-5 cățeluși de usturoi
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- ulei de măsline
- 3-4 linguri suc de lămâie proaspăt stors
- boia de ardei dulce
- pătrunjel proaspăt
- Tahini… Se prăjesc 70 gr. semințele de susan vreo 5 minute într-o tigaie la foc mediu, până își schimbă puțin culoarea și începe să miroase demențial în bucătărie. Semințele prăjite se pun în blender și se mărunțesc foarte bine. Se adaugă ulei în mai multe tranșe până se ajunge la consistența dorită…asta fiind de pastă moale și uniformă. La final adăugam sare și gata și tahini.
- Se scurge năutul ( dar se păstrează zeama) și se clătește sub jet de apă.
- În blender se adaugă năutul, tahini, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, sarea și vreo 6-7 linguri din zeama scursă de pe năut. Se pornește blender-ul și se adaugă încet ulei de măsline. Și de aici totul depinde de gustul fiecăruia…când se ajunge la consistența dorită începeți sî gustați și adăugați după gust piper, sare, mai multă lămâie sau poate mai mult usturoi, sau mai mult ulei.
- Serviți hummusul stropit cu ulei de măsline, presărat cu boia și frunze de pătrunjel.
- Serviți lângă lipii libaneze prăjite.
Am mancat zilele trecute un hummus incredibil. o sa incerc sa fac si eu reteta dumneavoastra. Multumesc