New blog. Asta a fost acum 12 ani. De ce am început Bucătăria familiei mele?
Eram în perioada diversificării blondului și descoperisem online o lume de bloguri culinare minunate și am vrut să fac parte din ea. Asta e varianta scurtă. Adevărul este că am avut un aparat foto și mult entuziasm.
De ce 12 ani mai târziu încă mai gătesc, scriu și fotografiez este mult mai complicat. Ceea ce a început fără vreo noimă sau motiv real, mi-a schimbat viața în moduri în care nu mi-aș fi putut imagina vreodată. Blogul este pasiunea mea, este oaza mea de liniște, de calm, de bucurie, de emoții și unde nu gătesc după cum dictează internetul ci după cum îmi dictează inima. În ziua de azi găsești online atâtea idei și sfaturi și social media despre cum să ai un blog profitabil încât simt că s-a pierdut esența, aceea de a împărtăși pasiunea pentru mâncare.
Vreau să-ți mulțumesc ție că faci parte din viața mea din ultimii 12 ani. Oamenii cărora le place mâncarea bună sunt oameni faini și buni. Au fost atât de multe rețete și momente speciale și toate au ceva în comun: bucuria și râsetele. Ceea ce se întâmplă în bucătărie este magic. Sau așa vreau eu să cred. Ingrediente simple, din grădină, gătitul acasă, rețetele ușoare sunt ceea ce contează.
Am învățat multe în ultimii 12 ani. Cu siguranță este o călătorie și nu cred că va exista vreodată un sfârșit.
În 2010 aveam acasă doi copii, un om și un câine și găteam pentru o familie care se comportă ca jurații Masterchef. Între timp copiii au crescut, au călătorit, au încercat și au început să aprecieze tot mai mult mâncarea gătită la noi acasă. Dar partea cu Masterchef-ul a rămas.
Și dacă tot v-am spus cum stă treaba la noi acasă, de ce am eu blog și v-am arătat fotografii, să vă povestesc despre minunățiile făcute de copiii mei în weekend.
Melci cu merișoare și glazură de ciocolată albă, rulouri cu merișoare, cuib de viespi cu merișoare, cranberry rolls – aceeași denumire pentru un singur preparat
Ingrediente
- 240 ml. lapte cald
- 115 gr. unt la temperatura camerei
- 75 gr. zahăr
- 1 plic drojdie uscată activă
- 2 ouă
- 1/2 liguriță sare
- 500-550 gr. făină
Umplutura
- 3 căni merișoare proaspete
- 1/2 cană apă
- 100 gr. zahăr brun
- coajă de portocală necerată
Glazura
- ciocolată albă
- smântână 10%
- zahăr pudră
Cum faci aluatul pentru melci?
Combini laptele călduț și 1 lingură de zahăr într-un vas mic. Adaugi drojdia și amesteci până se dizolvă. Lași să se odihnească vreo 10 min până când face spume.
La mixerul din dotare atașezi cârligul pentru aluat. Adaugi în bol amestecul de drojdie, ouăle puțin bătute cu furculița, untul topit și restul de zahăr. Amesteci la viteza medie până se combină.
Acum adaugi făina și sarea. Începi puțin câte puțin primele 500 gr. și adaugi mai mult doar dacă este nevoie. Aluatul trebuie să fiu unul care se lipește de fundul vasului dar s-a îndepărtat de pe margini. Altfel spus este un aluat puțin lipicios și moale.
Aluatul obținut îl așezi într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit.
CREȘTEREA DUREAZĂ ÎNTRE 60-90 MINUTE SAU PÂNĂ ALUATUL ÎȘI DUBLEAZĂ VOLUMUL.
Între timp faci umplutura. Într-o oală mai mică adaugi merișoarele, apa și zahărul. Pui la fiert la foc mediu și lași să fiarbă până se reduce. Să nu uiți să amesteci ocazional altfel se arde și se afumă. Cu ajutorul unei spatule strivești merișoarele și mai lași puțin să fiarbă. Când sosul începe sa se lege îl dai deoparte și îl lași la răcit.
Preîncălzești cuptorul la 180 grade .
Între timp ungi cu unt și tapetezi cu făină o tavă dreptunghiulara 35 X 25 sau folosești hârtie de copt.
Aluatul crescut îl ciupești pentru a elibera aerul și apoi îl întinzi pe planșeta presărată cu făină. Întinzi o foaie dreptunghiulară peste care adaugi sosul de merișoare până la 1 cm de la margine. Presari coaja de portocale.
Pensulezi puțin lapte pe marginea aluatului și începi rularea până obți o spirală mare. Nu strânge foarte tare pentru că va da sosul pe dinafară.
Și aici vine parte cu matematica. Faci ruloul de aluat, măsori cu liniarul/ruleta dimensiunea lui și în funcție de tava împarți la numărul de rulouri care vor intra în ea. În tava mea intră 12 rulouri mari.
Aluatul rulat îl tai în felii de 3-4 cm. pe care le așezi frumos în tava. Dacă mergi ochiometric încearcă să obții rulouri de dimensiuni asemănătoare.
Acoperi tava cu folie de plastic alimentară și lași încă 30-40 min să crească. Când și-au dublat dimensiunea sunt gata de pus în cuptor.
Coci rulourile în cuptor preîncălzit 25-30 min sau până scobitoarea iese curată. Peste rulourile fierbinți pensulează niște lapte. Vei auzi cu sfârâie.
Lasă vreo 5-10 minute să se răcească și sunt gata de servire.
Dacă ești fan glazură acum e momentul să o faci.
GLAZURA DE ciocolată
Într-un bol mic adaugi câteva bucăți de ciocolată albă și 1-2 linguri smântână. Topești ciocolata la microunde. Începi cu 1 min apoi amesteci și apoi încă un minut și iar amesteci. Până s-a topit.
În ciocolata topită amesteci zahăr pudră trecut prin sită. Adaugi zahărul treptat, puțin câte puțin până ajungi la consitența dorită.
Stropește rulourile calde cu glazura de ciocolată. Acestă se va întări la uscare.
Indiferent că îi veți pregăti pentru un mic dejun de weekend sau pentru brunch-ul de Crăciun acești melci moi, pufoși, lipicioși și aromați sunt tot ceea ce aveți nevoie.
Alte rețete asemănătoare
Melci cu scorțișoară a.k.a cinnamon buns
Rulouri cu scorțișoară și afine
Cozonac felii sau pull-apart cinnamon bread
Melci cu merișoare, glazură de ciocolată albă și coajă de portocală
Ingredients
- 240 ml. lapte cald
- 115 gr. unt la temperatura camerei
- 75 gr. zahăr
- 1 plic drojdie uscată activă
- 2 ouă
- 1/2 linguriță sare
- 500-550 gr. făină
- Umplutura
- 3 căni merișoare proaspete
- 1/2 cană apă
- 100 gr. zahăr brun
- coajă de portocală necerată
- Glazura
- ciocolată albă
- smântână 10%
- zahăr pudră
Directions
- Step 1 Combini laptele călduț și 1 lingură de zahăr într-un vas mic. Adaugi drojdia și amesteci până se dizolvă. Lași să se odihnească vreo 10 min până când face spume.
- Step 2 La mixerul din dotare atașezi cârligul pentru aluat. Adaugi în bol amestecul de drojdie, ouăle puțin bătute cu furculița, untul topit și restul de zahăr. Amesteci la viteza medie până se combină.
- Step 3 Acum adaugi făina și sarea. Începi puțin câte puțin primele 500 gr. și adaugi mai mult doar dacă este nevoie. Aluatul trebuie să fiu unul care se lipește de fundul vasului dar s-a îndepărtat de pe margini. Altfel spus este un aluat puțin lipicios și moale.
- Step 4 Aluatul obținut îl așezi într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează 60-90 min. sau până aluatul își dublează volumul.
- Step 5 Între timp faci umplutura. Într-o oală mai mică adaugi merișoarele, apa și zahărul. Pui la fiert la foc mediu și lași să fiarbă până se reduce. Să nu uiți să amesteci ocazional altfel se arde și se afumă. Cu ajutorul unei spatule strivești merișoarele și mai lași puțin să fiarbă. Când sosul începe sa se lege îl dai deoparte și îl lași la răcit.
- Step 6 Preîncălzești cuptorul la 180 grade .
- Step 7 Între timp ungi cu unt și tapetezi cu făină o tavă dreptunghiulara 35 X 25 sau folosești hârtie de copt.
- Step 8 Aluatul crescut îl ciupești pentru a elibera aerul și apoi îl întinzi pe planșeta presărată cu făină. Întinzi o foaie dreptunghiulară peste care adaugi sosul de merișoare până la 1 cm de la margine. Presari coaja de portocale.
- Step 9 Pensulezi puțin lapte pe marginea aluatului și începi rularea până obți o spirală mare. Nu strânge foarte tare pentru că va da sosul pe dinafară.
- Step 10 Și aici vine parte cu matematica. Faci ruloul de aluat, măsori cu liniarul/ruleta dimensiunea lui și în funcție de tava împarți la numărul de rulouri care vor intra în ea. În tava mea intră 12 rulouri mari.
- Step 11 Aluatul rulat îl tai în felii de 3-4 cm. pe care le așezi frumos în tava. Dacă mergi ochiometric încearcă să obții rulouri de dimensiuni asemănătoare.
- Step 12 Acoperi tava cu folie de plastic alimentară și lași încă 30-40 min să crească. Când și-au dublat dimensiunea sunt gata de pus în cuptor.
- Step 13 Coci rulourile în cuptor preîncălzit 25-30 min sau până scobitoarea iese curată. Peste rulourile fierbinți pensulează niște lapte. Vei auzi cu sfârâie. Lăsa vreo 5-10 minute să se răcească și sunt gata de servire.
- Step 14 GLAZURA DE CIOCOLATĂ – Într-un bol mic adaugi câteva bucăți de ciocolată albă și 1-2 linguri smântână. Topești ciocolata la microunde. Începi cu 1 min apoi amesteci și apoi încă un minut și iar amesteci. Până s-a topit. În ciocolata topită amesteci zahăr pudră trecut prin sită. Adaugi zahărul treptat, puțin câte puțin până ajungi la consitența dorită.
- Step 15 Stropește rulourile calde cu glazura de ciocolată. Acestă se va întări la uscare.
2 thoughts on “Melci cu merișoare / Cranberry rolls”