Octombrie la munte ... şi despre păstrarea dovleacului peste iarnă » Bucătăria familiei mele
Octombrie la munte … şi despre păstrarea dovleacului peste iarnă

Octombrie la munte … şi despre păstrarea dovleacului peste iarnă

9 Comments

[:en]

 
Poveste în imagini… luna octombrie… la munte…
Amintirile fiecăruia sunt unice şi din bătrâni se zice că ” o imagine valorează cât o mie de cuvinte” . Eu nu sunt fotograf , nici nu am ultimul răcnet de aparat foto,  dar cred am reuşit să capturez pe „film” atmosfera şi toate momentele inedite pe care 
le-am petrecut în acest weekend.
… şi despre conservarea dovleacului …
 

In primul rând drumul, de care până acum ne era groază s-a transformat într-o plăcere.( cred că în momentul de faţă este cel mai bun din România pe care am fost vreodată )

Peisajul scufundat de o lumină roşiatică. Vitalitatea şi energia verdelui a fost înlocuită de nuanţe de galben, roşu, portocaliu, maro sau poate ruginiu.
Este fascinantă explozia de culoare pe care ne-o oferă pădurile toamna.

Pe scurt. A plouat aproape tot timpul. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne facem treaba. Se ştie că o grădină plină şi colorată începe de toamna. Ca un făcut am prins şi cea mai friguroasă zi să ne apucăm de grădinărit.

Deci : – am plantat bulbii de lalele şi am scos bulbii de gladiole

– am muşuroit trandafirii ( maică-mea)
– s-a realizat şi ultima tundere a gazonului ( soţul ) 
dar cel mai important a fost dovleacul ( pe care l-au cules alţii , bineînţeles)

Mie îmi place tare mult aşa că am să vă spun cum se poate păstra 
dovleacul peste iarna.
1.  după ce l-aţi curăţat de seminţe , îl tăiaţi în pătrate sau felii şi îl băgaţi la congelator.
2.  sau îl tăiaţi cubuleţe, îl puneţi la fiert în apă cu sare. Când este gata îl lăsaţi să se răcească şi îl băgaţi în blender. Piureul obţinut se poate depozita în tot felul de recipiente până la folosire.
3.  easiest way: îl lăsaţi aşa cum este şi îl puneţi în pivniţă, fără să-i îndepărtaţi coada . Dacă este prea frig şi temperatura coboară sub 0 grade (în pivniţă) , acoperiţi dovleacul cu paie.
 

Şi bineînţeles nu am uitat nici să fim copii..

  S-au întâmplat și alte bunătăți . Grădina mea încă mai poate să ne îmbie cu fructele ei , pe care le-am luat cu asalt de cum am coborât din mașină.

Zmeura galbenă se află la a doua fructificare pe anul acesta..NEbunie..

 şi să nu mai vorbim de căpșuni

care nu au ajuns nici până la bucătărie, au fost mâncate pe loc.
 

sau afine roşii 

 

Primul merişor , ceea ce înseamnă că la anul vor fi mai multe..
Să nu dăm uitării animăluţele care şi-au făcut casă prin curtea nostră şi care au fost fost atracţia copiilor. 
Păianjeni , de mai multe feluri 


si melcul …

Şi din etapa:  a fost odată … un weekend la munte. Şi s-a terminat…
Dar cât a fost, a fost frumos, aţi văzut şi voi…

 

Mulţumesc pentru vizită !!!!

[:][:ro]

 
Poveste în imagini… luna octombrie… la munte…
Amintirile fiecăruia sunt unice şi din bătrâni se zice că ” o imagine valorează cât o mie de cuvinte” . Eu nu sunt fotograf , nici nu am ultimul răcnet de aparat foto,  dar cred am reuşit să capturez pe „film” atmosfera şi toate momentele inedite pe care 
le-am petrecut în acest weekend.
… şi despre conservarea dovleacului …
 

In primul rând drumul, de care până acum ne era groază s-a transformat într-o plăcere.( cred că în momentul de faţă este cel mai bun din România pe care am fost vreodată )

 
Peisajul scufundat de o lumină roşiatică. Vitalitatea şi energia verdelui a fost înlocuită de nuanţe de galben, roşu, portocaliu, maro sau poate ruginiu.
 
Este fascinantă explozia de culoare pe care ne-o oferă pădurile toamna.
 

Pe scurt. A plouat aproape tot timpul. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne facem treaba. Se ştie că o grădină plină şi colorată începe de toamna. Ca un făcut am prins şi cea mai friguroasă zi să ne apucăm de grădinărit.

Deci : – am plantat bulbii de lalele şi am scos bulbii de gladiole

– am muşuroit trandafirii ( maică-mea)
– s-a realizat şi ultima tundere a gazonului ( soţul ) 
dar cel mai important a fost dovleacul ( pe care l-au cules alţii , bineînţeles)

 
Mie îmi place tare mult aşa că am să vă spun cum se poate păstra 
dovleacul peste iarna.
1.  după ce l-aţi curăţat de seminţe , îl tăiaţi în pătrate sau felii şi îl băgaţi la congelator.
2.  sau îl tăiaţi cubuleţe, îl puneţi la fiert în apă cu sare. Când este gata îl lăsaţi să se răcească şi îl băgaţi în blender. Piureul obţinut se poate depozita în tot felul de recipiente până la folosire.
3.  easiest way: îl lăsaţi aşa cum este şi îl puneţi în pivniţă, fără să-i îndepărtaţi coada . Dacă este prea frig şi temperatura coboară sub 0 grade (în pivniţă) , acoperiţi dovleacul cu paie.
 

Şi bineînţeles nu am uitat nici să fim copii..

  S-au întâmplat şi alte bunătăţi . Grădina mea încă mai poate să ne îmbie cu fructele ei , pe care le-am luat cu asalt de cum am coborât din maşină.

 
Zmeura galbenă se află la a doua fructificare pe anul acesta..NEbunie..
 

 şi să nu mai vorbim de căpşuni 

 
care nu au ajuns nici până la bucătărie, au fost mâncate pe loc.
 
 
sau afine roşii 
 

 

 
Primul merişor, ceea ce înseamnă că la anul vor fi mai multe..
 
 
Să nu dăm uitării animăluţele care şi-au făcut casă prin curtea nostră şi care au fost fost atracţia copiilor. 
Păianjeni, de mai multe feluri 

si melcul …

 
Şi din etapa:  a fost odată … un weekend la munte. Şi s-a terminat…
Dar cât a fost, a fost frumos, aţi văzut şi voi…

[:]


Related Posts

A venit primăvara !!!

A venit primăvara !!!

[:en]   Și dacă a venit primăvara ne-am mutat în grădină !!! Iubesc acest moment al anului ! Am senzația că de câte ori ies afară din casă văd ceva care înflorește.  Îmi place asta mult !! Mici vârfuri care ies din pământ, crengi care […]

Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata

Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata

Rețeta pentru salata din orez sălbatic amestecat cu dovleac copt și ceapa caramelizata, cu sos de pătrunjel și semințe de floarea soarelui



9 thoughts on “Octombrie la munte … şi despre păstrarea dovleacului peste iarnă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.