[:en]
Poveste în imagini… luna octombrie… la munte…
Amintirile fiecăruia sunt unice şi din bătrâni se zice că ” o imagine valorează cât o mie de cuvinte” . Eu nu sunt fotograf , nici nu am ultimul răcnet de aparat foto, dar cred am reuşit să capturez pe „film” atmosfera şi toate momentele inedite pe care
le-am petrecut în acest weekend.
… şi despre conservarea dovleacului …
In primul rând drumul, de care până acum ne era groază s-a transformat într-o plăcere.( cred că în momentul de faţă este cel mai bun din România pe care am fost vreodată )
Peisajul scufundat de o lumină roşiatică. Vitalitatea şi energia verdelui a fost înlocuită de nuanţe de galben, roşu, portocaliu, maro sau poate ruginiu.
Este fascinantă explozia de culoare pe care ne-o oferă pădurile toamna.
Pe scurt. A plouat aproape tot timpul. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne facem treaba. Se ştie că o grădină plină şi colorată începe de toamna. Ca un făcut am prins şi cea mai friguroasă zi să ne apucăm de grădinărit.
Deci : – am plantat bulbii de lalele şi am scos bulbii de gladiole
– am muşuroit trandafirii ( maică-mea)
– s-a realizat şi ultima tundere a gazonului ( soţul )
dar cel mai important a fost dovleacul ( pe care l-au cules alţii , bineînţeles)
Mie îmi place tare mult aşa că am să vă spun cum se poate păstra
dovleacul peste iarna.
1. după ce l-aţi curăţat de seminţe , îl tăiaţi în pătrate sau felii şi îl băgaţi la congelator.
2. sau îl tăiaţi cubuleţe, îl puneţi la fiert în apă cu sare. Când este gata îl lăsaţi să se răcească şi îl băgaţi în blender. Piureul obţinut se poate depozita în tot felul de recipiente până la folosire.
3. easiest way: îl lăsaţi aşa cum este şi îl puneţi în pivniţă, fără să-i îndepărtaţi coada . Dacă este prea frig şi temperatura coboară sub 0 grade (în pivniţă) , acoperiţi dovleacul cu paie.
Şi bineînţeles nu am uitat nici să fim copii..
S-au întâmplat și alte bunătăți . Grădina mea încă mai poate să ne îmbie cu fructele ei , pe care le-am luat cu asalt de cum am coborât din mașină.
Zmeura galbenă se află la a doua fructificare pe anul acesta..NEbunie..
şi să nu mai vorbim de căpșuni
care nu au ajuns nici până la bucătărie, au fost mâncate pe loc.
sau afine roşii
Primul merişor , ceea ce înseamnă că la anul vor fi mai multe..
Să nu dăm uitării animăluţele care şi-au făcut casă prin curtea nostră şi care au fost fost atracţia copiilor.
Păianjeni , de mai multe feluri
si melcul …
Şi din etapa: a fost odată … un weekend la munte. Şi s-a terminat…
Dar cât a fost, a fost frumos, aţi văzut şi voi…
Mulţumesc pentru vizită !!!!
[:][:ro]
Poveste în imagini… luna octombrie… la munte…
Amintirile fiecăruia sunt unice şi din bătrâni se zice că ” o imagine valorează cât o mie de cuvinte” . Eu nu sunt fotograf , nici nu am ultimul răcnet de aparat foto, dar cred am reuşit să capturez pe „film” atmosfera şi toate momentele inedite pe care
le-am petrecut în acest weekend.
… şi despre conservarea dovleacului …
In primul rând drumul, de care până acum ne era groază s-a transformat într-o plăcere.( cred că în momentul de faţă este cel mai bun din România pe care am fost vreodată )
Peisajul scufundat de o lumină roşiatică. Vitalitatea şi energia verdelui a fost înlocuită de nuanţe de galben, roşu, portocaliu, maro sau poate ruginiu.
Este fascinantă explozia de culoare pe care ne-o oferă pădurile toamna.
Pe scurt. A plouat aproape tot timpul. Dar asta nu ne-a împiedicat să ne facem treaba. Se ştie că o grădină plină şi colorată începe de toamna. Ca un făcut am prins şi cea mai friguroasă zi să ne apucăm de grădinărit.
Deci : – am plantat bulbii de lalele şi am scos bulbii de gladiole
– am muşuroit trandafirii ( maică-mea)
– s-a realizat şi ultima tundere a gazonului ( soţul )
dar cel mai important a fost dovleacul ( pe care l-au cules alţii , bineînţeles)
Mie îmi place tare mult aşa că am să vă spun cum se poate păstra
dovleacul peste iarna.
1. după ce l-aţi curăţat de seminţe , îl tăiaţi în pătrate sau felii şi îl băgaţi la congelator.
2. sau îl tăiaţi cubuleţe, îl puneţi la fiert în apă cu sare. Când este gata îl lăsaţi să se răcească şi îl băgaţi în blender. Piureul obţinut se poate depozita în tot felul de recipiente până la folosire.
3. easiest way: îl lăsaţi aşa cum este şi îl puneţi în pivniţă, fără să-i îndepărtaţi coada . Dacă este prea frig şi temperatura coboară sub 0 grade (în pivniţă) , acoperiţi dovleacul cu paie.
Şi bineînţeles nu am uitat nici să fim copii..
S-au întâmplat şi alte bunătăţi . Grădina mea încă mai poate să ne îmbie cu fructele ei , pe care le-am luat cu asalt de cum am coborât din maşină.
Zmeura galbenă se află la a doua fructificare pe anul acesta..NEbunie..
şi să nu mai vorbim de căpşuni
care nu au ajuns nici până la bucătărie, au fost mâncate pe loc.
sau afine roşii
Primul merişor, ceea ce înseamnă că la anul vor fi mai multe..
Să nu dăm uitării animăluţele care şi-au făcut casă prin curtea nostră şi care au fost fost atracţia copiilor.
Păianjeni, de mai multe feluri
Şi din etapa: a fost odată … un weekend la munte. Şi s-a terminat…
Dar cât a fost, a fost frumos, aţi văzut şi voi…
[:]
Minunat e totul!!!!
Foarte ,dar foarte fain!!!
Sunteti in Paradis.
Delectare placuta!
Multumesc mult !!!
Este intr-adevar o placere sa lucrez in gradina…
In gradina ta cea minunata trebuie sa te simti ca in Rai.Ce n-as da sa am si eu o gradinita mica.Felicitari!
Balconul este solutia…
ce dragut e baietelul!!!sa va traiasca:)
Spune-mi de unde ai achizitionat zmeura galbena si ce gust are.Cum se cultiva?cand?Merci de raspuns.Vio
acum vreo 3 ani de pe http://www.sieberz.ro/…este zmeura cu fructificare continua si este foarte buna si dulce 🙂
Buna!la congelator dovleacul il punem cu coaja??sau il curatam??O toamna frumoasa!
Fara coaja 🙂