Am cumpărat împreună cu copiii cele mai colorate paste artizanale pe care le-am găsit în magazinul local dintr-un mic orășel din Italia. Ei le-au ales pentru că erau colorate și diverse forme, iar eu pentru că erau homemade din grâu de cea mai bună calitate.
Si atunci când ai paste care fac totul, este suficient niște ulei de măsline extra-virgin, usturoi din grădina proprie, fulgi de chilli, o mână sănătoasă de pătrunjel verde proaspăt și parmezan achiziționat de la mama lui.
Sunt atât de frumoase aceste paste încât nu am vrut să le stric culoarea. Copiii le-au mâncat goale, doar cu puțin ulei de măsline și parmezan deasupra. Au fost exact pe placul lor. Iar noi, adulții, le-am servit cu ulei și usturoi.
Dacă ar trebui să aleg un ingredient sau preparat pe care să-l mănânc toată viața apăi acela ar fi usturoiul și mai nou pătrunjelul urcă în top 5 și poate maioneza și cartofii prăjiți … aoleu sunt mai multe 🙂
Paste artizanale cu usturoi și ulei de măsline ( Aglio, Olio e Peperoncino). Nu m-am putut opri din făcut fotografii. Nimic nu e mai frumos decât o farfurie simplă dar atât de complexă.
Ingrediente pentru 2 porții
- 250 g paste
- 4-5 căței de usturoi
- 50 ml ulei de măsline extra virgin
- 1 ardei iute proaspăt sau uscat
- sare, piper
- parmezan
Metoda
Pastele se fierb în apă sărată, conform indicațiilor de pe ambalaj. Ale mele au avut nevoie de 8 minute pentru a deveni aldente.
Cât timp s-au gătit pastele am pregătit sosul. Am tăiat cățeii de usturoi în felii subțiri. Dacă există miez verde în usturoi ar fi bine să îl îndepărtați pentru că este amar. Eu am gustat usturoiul meu și era ok și cu miez.
La prăjitul usturoiului însă trebuie să țineți cont de câteva lucruri simple: 1. usturoiul ars este amar, deci nu forțați nota și 2. usturoiul adăugat peste uleiul încins se arde, de aceea se ia tigaia rece, în ea se adaugă ulei și apoi usturoiul.
Am pornit focul la minim până mirosul de usturoi a invadat bucătăria. De fapt ceea ce am făcut eu se poate numi ulei infuzat cu usturoi.
Ardeiul iute ( dacă decideți să folosiți proaspăt) tăiat felii subțiri se adaugă peste usturoi. Eu am folosit fulgi de ardei iute si i-am adăugat când usturoiul era aproape gata.
Am gătit totul la foc mic, câteva minute. M-am jucat cu tigaia plimbând uleiul astfel încât să se prăjească uniform usturoiul.
De îndată ce pastele au fost fierte aldente le-am trecut cu o paletă cu găuri direct în tigaie. Am agitat tigaia până când toate aromele s-au amestecat.
Am îndepărtat de pe foc si le-am servit imediat.
Cele mai bune sunt servite fierbinți. O cascadă de pătrunjel pentru final touch. Și niște parmezan ras.
Este o rețetă doar din 3 ingrediente de aceea vă recomand să folosiți produse de cea mai bună calitate: ulei de măsline extra-virgin de calitate, usturoi fără miez, ardei iute dar nu foarte iute și cele mai bune paste de pe piață. Da sunt 4, dar vorbim de Aglio, Olio e Peperoncino unde pastele se subînțelege că sunt cele mai bune.
Pastele artizanale colorate au schimbat viziunea noastră asupra simplității unei cine.
- 250 g paste
- 4-5 căței de usturoi
- 50 ml ulei de măsline extra virgin
- 1 ardei iute proaspăt sau uscat
- sare, piper
- parmezan
- Pastele se fierb în apă sărată, conform indicațiilor de pe ambalaj. Ale mele au avut nevoie de 8 minute pentru a deveni aldente.
- Cât timp s-au gătit pastele am pregătit sosul. Am tăiat cățeii de usturoi în felii subțiri și i-am prăjit în ulei la foc mic.
- Ardeiul iute ( dacă decideți să folosiți proaspăt) tăiat felii subțiri se adaugă peste usturoi. Eu am folosit fulgi de ardei iute si i-am adăugat când usturoiul era aproape gata.
- Am gătit totul la foc mic, câteva minute. M-am jucat cu tigaia plimbând uleiul astfel încât să se prăjească uniform usturoiul.
- De îndată ce pastele au fost fierte aldente le-am trecut cu o paletă cu găuri direct în tigaie. Am agitat tigaia până când toate aromele s-au amestecat.
- Am îndepărtat de pe foc si le-am servit imediat.
- Cele mai bune sunt servite fierbinți. O cascadă de pătrunjel pentru final touch. Și niște parmezan ras.
2 thoughts on “Paste artizanale cu usturoi și ulei de măsline ( Aglio, Olio e Peperoncino)”