Portobello
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Mai ales pentru copii. De aceea în weekend-uri ei aleg ce mâncăm dimineața. Cu toate că dacă ar fi după ei am mânca pancakes dimineață, la amiază și seara. Dacă sunt îndrumați corespunzător ajungi să ai parte de un mic dejun de 5 stele.
În perioada asta noi am ales casa de la munte, unde suntem izolați de lume. Aer curat, liniște și nici țipenie de om.
E bine, e foarte bine la munte. Gradina mea începe să se umple de bunătăți. Toată natura s-a trezit și e verde. Totul e verde. Usturoi, ceapă, salată, ridichi avem din plin. Dar nu despre asta voiam să vă povestesc. Ci despre micul dejun.
Oul este unul dintre principalele ingrediente în ceea ce privește micul dejun de weekend. Și dacă găsiți în drumul vostru la supermarket și niște ciuperci totul e ca și rezolvat.
Am trimis copiii în gradină și s-au întors cu niște usturoi verde. Perfect! Portobello am găsit la Selgros și sparanghel mai aveam câteva fire de la frigărui.
Brunetul meu a curățat ciupercile și atunci a venit cu ideea oului poșat.
Ideile astea le vin tot mai des. Seara ne place să ne uităm împreună la tot felul de emisiuni culinare și se pare că s-a prins de ei tot ce era mai bun. Vă spuneam că e foarte bine să implicați copiii în bucătărie deoarece așa îi tentează să încerce și să experimenteze noi gusturi și arome. Ai mei participă activ la ceea ce se întâmplă în bucătăria nostră și mă ajută atunci când fac fotografiile pentru blog. Vreau să vă spun că mă lupt cu ei ca să nu își bage degetele în preparate înainte de a le poza. Ieri de exemplu aveam niște vinete scoase din cuptor și blondul meu saliva efectiv cu tava în mână. Ei bine, nu vor mai ajunge pe blog.
Toate mirosurile și aromele îi cheamă parcă în bucătărie pe toți bărbații casei. Chiar și câinele bălește. Norocul meu este că atunci când am amenajat bucătăria am ales să fie open space și așa când gătesc sunt toți grămadă pe mine. Și ce-mi mai place !
Deci portobello, sparanghel, ou poșat.
Ingrediente pentru Portobello la grătar cu sparanghel și ou poșat
- 4 ciuperci portobello
marinada: 3 linguri oțet balsamic, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură sos de soia, rozmarin proaspăt, usturoi verde, piper proaspăt râșnit, sare grunjoasă.
- Sparanghel
- 4 Ouă
- Parmezan
- Panco
- Pătrunjel verde
- Sare de mare și piper proaspăt râșnit
Ciupercile se curăță de impurități cu o pensulă. Se îndepărtează tulpina. În unele rețete se recomandă îndepărtarea lamelelor. Eu însă le las. Îmi plac mai cărnoase.
Se pregătește marinada amestecând într-un vas adânc sau într-o pungă cu zip toate ingredientele. Oțetul, uleiul de măsline, sosul de soia, rozmarinul tocat mărunt, usturoiul mărunțit, sarea și piperul. Se adăugă ciupercile în marinadă și se ung pe toate părțile cu ajutorul unei pensule. Se lasă în marinadă până se încinge o tigaie grill.
Când tigaie este încinsă, se adaugă puțin ulei și ciupercile. Se prăjesc câte 4-5 minute pe fiecare parte sau până își schimbă culoarea și marinada începe să se caramelizeze.
Cât timp ciupercile se marinează și se prăjesc, ne ocupăm de sparanghel și ouă.
Se pregătește sparanghelul îndepărtând capetele lemnoase de la bază, care fie se rup fie se taie. Ideea e să rămâneți cu partea fragedă și verde, dinspre vârf. Sparanghelul curățat se adaugă în apă clocotită. Se lasă la fiert vreo 7-8 minute. Se scurge apa și se trece pe sub jet de apă rece, pentru a-l opri din gătire. Se dă deoparte și se adaugă deasupra puțin ulei de măsline, sare, parmezan și panco.
Oul poșat.
Se pune apa la fiert într-o oală relativ adâncă. Ideal este ca atunci când clocotește să adăugați puțină apă rece sau să luați de pe foc apa până adăugați ouăle. Să nu clocotească. Dacă apa este prea rece oul se împrăștie, iar dacă clocotește gălbenușul se va întări.
Oul se poate adăuga fie direct în apă, fie se sparge într-un vas mai mic și apoi se toarnă în apă, fie se adaugă în apă învelit în folie alimentară. Eu am ales prima variantă: oul adăugat direct în apă. Cu ajutorul unei linguri se amestecă în oală pentru a crea un vârtej. Se sparge oul în mijlocul vârtejului și se vede că apa care se învârte nu va lăsa albușul să se împrăștie. Se lasă la fiert vreo 2,5-3 minute, pentru un ou moale. Așa că în funcție de preferințe decideți cât îl lăsați în apă. Cu o spumieră scoateți oul, cu grijă să nu se spargă. Ar fi păcat să pierdeți bunătate de gălbenuș. Dezavantaj: nu puteți face decât un ou odată. Dar vă descurcați voi cumva.
Buun. Avem ciupercile pregătite pe grill, sparanghelul fiert și oul poșat .
Nimic mai simplu. În ciupercă se adaugă sparanghelul și deasupra oul poșat. Se presară cu pătrunjel verde, piper și sare de mare, parmezan.
De vis !!
Portobello la grătar cu sparaghel și ou poșat
Ingredients
- 4 ciuperci portobello
- marinada: 3 linguri oțet balsamic, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură sos de soia, rozmarin proaspăt, usturoi verde, piper proaspăt râșnit, sare grunjoasă.
- Sparanghel
- 4 Ouă
- Parmezan
- Panco
- Pătrunjel verde
- Sare de mare și piper proaspăt râșnit
Directions
- Step 1 Ciupercile se curăță de impurități cu o pensulă. Se îndepărtează tulpina.
- Step 2 Se pregătește marinada amestecând într-un vas adânc sau într-o punga cu zip toate ingredientele. Oțetul, uleiul de măsline, sosul de soia, rozmarinul tocat mărunt, usturoiul mărunțit, sarea și piperul. Se adăugă ciupercile în marinadă și se ung pe toate părțile cu ajutorul unei pensule. Se lasă în marinadă până se încinge o tigaie grill.
- Step 3 Când tigaie este încinsă, se adaugă puțin ulei și ciupercile. Se prăjesc câte 4-5 minute pe fiecare parte sau până își schimba culoarea și marinada începe să se caramelizeze.
- Step 4 Se pregătește sparanghelul îndepărtând capetele lemnoase de la bază, care fie se rup fie se taie. Sparanghelul curățat se adaugă în apă clocotită. Se lasă la fiert vreo 7-8 minute. Se scurge apa și se trece pe sub jet de apă rece, pentru a-l opri din gătire. Se dă deoparte și se adaugă deasupra puțin ulei de măsline, sare, parmezan și panco.
- Step 5 Oul poșat.
- Step 6 Se pune apa la fiert într-o oală relativ adâncă. Ideal este ca atunci când clocotește să adăugați puțină apă rece sau să luați de pe foc apa până adăugați ouăle. Să nu clocotească. Dacă apa este prea rece oul se împrăștie, iar dacă clocotește gălbenușul se va întări.
- Step 7 Cu ajutorul unei linguri se amestecă în oală pentru a crea un vârtej. Se sparge oul în mijlocul vârtejului și se vede că apa care se învârte nu va lăsa albușul să se împrăștie. Se lasă la fiert vreo 2,5-3 minute, pentru un ou moale. Așa că în funcție de preferințe decideți cât îl lăsați în apă. Cu o spumieră scoateți oul, cu grijă să nu se spargă.
- Step 8 Asamblare – În ciupercă se adaugă sparanghelul și deasupra oul poșat. Se presară cu pătrunjel verde, piper și sare de mare, parmezan.
1 thought on “Portobello la grătar cu sparaghel și ou poșat”