Duminică am avut chef de ceva asiatic, aşa că din seria ” chinezării ” vreau să vă fac poftă cu reţeta mea de pui chinezesc dulce-acru .
Bineînţeles că fiind una dintre cele mai populare reţete chinezeşti există o reţetă clasică pentru sosul dulce acru care se face în casă, adică un amestec din zahăr, oţet, pastă de roşii şi suc de ananas. Ei şi pentru că reuşita acestui sos lasă de dorit câteodată , la raionul de chinezisme în orice supermagazin veţi găsi sos dulce acru gata preparat, după care noi suntem înnebuniţi.
Aveţi nevoie de :
* un piept de pui
tăiat fâşii asezonat cu sare şi piper ( pe care eu l-am ţinut vreo 2 ore în lapte, lucru care nu este necesar dar o fac din obişnuinţă – puiul va fi mai pufos)
* 2 morcovi
* o țelină mică
* 1 ardei roşu gras
* sos soia, sos dulce-acru şi orez
În primul rând curăţaţi legumele şi tăiaţi-le fâşii , nu foarte subţiri .
Încingeți bine nişte ulei de măsline în wok şi cu mişcări rapide adăugaţi legumele şi daţi la foc iute. Mişcând tot timpul wok-ul se asigură uniformitatea temperaturii şi astfel legumele nu se ard. În vreo 6-7 minute se vor călii frumos fără să-şi piardă din calităţi ( culoare , gust). Scoatem legumele într-un vas termorezistent , iar în sosul care a rămas în wok adăugăm puiul , pe care îl prăjim exact în aceeaşi manieră în care am făcut cu legumele.
Când puiul este gata , se pun înapoi în tigaie legumele călite şi se adaugă sosul de soia şi sosul dulce acru. Cantitatea de sos adăugată este în funcţie de dorinţa fiecăruia. Continuați mişcarea wok-ului până sosurile se distribuie uniform pe legume şi pui. Şi cam asta este tot. Se serveşte pe un pat de orez ( fiert).
Pentru iubitori de pui cu alune : atunci când căliți legumele mai puteţi adăuga în wok și vreo 200 gr alune fără coajă, neprăjite şi nesărate. O nebunie de arome!
Mi-a placut tare mult faza „scoateti bucatile intr-un vas termorezistent”. Adica…da! 🤣