Cea mai bună veste: am tăiat cordonul ombilical.
CUM? de când a început vacanța băieții mei se hrănesc singuri: mic dejun, prânz și câteodată și cina. Este o adevărată plăcere să primești mesaj de la mezinul casei : Tocmai am mâncat! Voiam să știi că Rareș a gătit chiar bine. Și aici nu e vorba că eu fac mâncarea iar ei o încălzesc. Nici poveste. Vorbim de gătit de la zero. Preparate simple, dar totul are un început. Faptul că au avut curajul ( și ei, dar mai ales eu) să încerce, să gătească și să mănânce ce au gătit este primul pas spre o viață independentă. Nu vreau ca băieții mei să fie dependenți de mine și de mâncarea pregătită de mine. Și pot să-i ajut pas cu pas. Învățând să gătească, la început prin simpla lor prezență în bucătărie ca mai târziu să pună mâna și să facă singuri, le ofer o abilitate importantă pe tot parcursul vieții.
Este adevarat că bucătăria mea arată ca după război atunci când ajung acasă, dar pas cu pas vor învață și să curețe după ce au gătit și chiar să pună vasele în mașina de spălat. Râdem și glumim, dar chiar le va prinde bine să învețe să se descurce singuri.
Dar să vorbim și despre mâncare. Căpșuni românești. De grădină. Și rubarbă proaspătă. Aluat de biscuiți shortbread sau shortcake și puțină glazură. MINUNĂȚIE!!
Ingrediente shortbread cu căpșuni și rubarbă
aluatul
150 gr. unt la temperatura camerei
100 gr. zahăr brun
180 gr. făină
1/2 linguriță esență vanilie
un vârf de cuțit de sare
umplutura
2-3 fire de rubarbă
250 gr. căpșuni
100 gr. zahăr
o lingură faină
sucul și coajă de la o lămâie
glazura
60 gr. zahăr pudră
1-2 lingurițe de lapte
esență de vanilie
o pișcătură sare
Prima data pregătești umplutura.
Culegi rubarba din grădină și o speli. Folosești doar tijele. Frunzele nu sunt ok, conțin acid oxalic. Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat și poate fi fatal în doze mari. Deci arunci frunzele. După ce ai spălat tijele îndepărtezi pielița. Poate vă întrebați de ce rubarba meu e galbenă și nu roșie ca cea din comerț. Așa și este. Există două feluri de rubarbă, cea intens colorată în roșu care o găsiți la supermarket și e de import și cea din piețe care e de la noi din grădini și care e mai verde.
Dacă tot ești în grădină aduni și niște căpșuni și ești rezolvat.
Tai rubarba pe lungime și apoi cuburi. La fel și căpșunile .
Iei un castron mai mare și combini în el toate ingredientele pentru umplutură. Agiți castronul până fructele sunt acoperite de zahăr și aromele lor încep să se combine. Lași fructele să stea așa la temperatura camerei până pregătești crusta .
Aluatul
În bolul mixerului pui untul la temperatura camerei. Mixezi până devine cremos. Adaugi zahărul și mixezi din nou până obți un amestec pufos și cremos. Adaugi vanilia și făina și sarea.
Mixezi din nou până se formează o bilă de aluat. Aduni tot aluatul de pe marginile bolului dacă e nevoie. Nu mixezi în exces ci doar până se încorporează făina.
Împarte aluatul în 2 părți: una mai mică și una mai mare. Bucata cea mică o acoperi și o dai la frigider.
Iei o tavă pătrată ( 20×20 ) și acoperi cu hârtie de copt. Bucata de aluat mai mare o presezi cu ajutorul degetelor pe întreaga suprafață a tăvii. Chiar mai mult poate să urce și pe marginea tăvii măcar vreo 2 cm. Umezește-ți mâna ca să nu se lipească aluatul.
Dacă nu te grăbești dă tava la frigider vreo 20 min. sau măcar până se încălzește cuptorul la 180 grade C.
Dai la cuptor vreo 15 minute doar aluatul. Se va umfla puțin și își va schimba culoarea.
Scoate aluatul din cuptor și lasă-l să se răcească puțin. Între timp reduci temperatura la 170 grade.
Adaugi umplutura peste aluatul copt.
Scoți bucata mică de aluat din frigider și cu ajutorul mâinilor o fărâmițezi deasupra fructelor.
Dai la cuptor încă 30-45 min. Când e gata o scoți și o lași să se răcească.
Cât timp se răcește faci glazura.
Aici chemi ajutoare, deoarece partea asta e preferata copiilor. Amesteci zahărul trecut prin sită cu laptele și esența de vanilie. Îl adaugi treptat, puțin câte puțin până ajungi la consitența dorită.
Când prăjitură s-a răcit stropește cu glazura de zahăr. Acesta se va întări la uscare.
Tai în bucăți și servești. Noi am tăiat-o înainte de glazură. De dragul fotografiei.
Cea mai faină combinație: căpșuni și rubarbă.
SHORTBREAD/ BISCUIT CU CĂPȘUNI ȘI RUBARBĂ
Ingredients
- aluatul
- 150 gr. unt la temperatura camerei
- 100 gr. zahăr brun
- 180 gr. făină
- 1/2 linguriță esență vanilie
- un vârf de cuțit de sare
- umplutura
- 2-3 fire de rubarbă
- 250 gr. căpșuni
- 100 gr. zahăr
- o lingură faină
- sucul și coajă de la o lămâie
- glazura
- 60 gr. zahăr pudră
- 1-2 lingurițe de lapte
- esență de vanilie
- o pișcătură sare
Directions
- Step 1 Umplutura – Culegi rubarba din grădină și o speli. Folosești doar tijele. După ce ai spălat tijele îndepărtezi pielița. din comerț.
- Step 2 Tai rubarba pe lungime și apoi cuburi. La fel și căpșunile .
- Step 3 Iei un castron mai mare și combini în el toate ingredientele pentru umplutură. Agiți castronul până fructele sunt acoperite de zahăr și aromele lor încep să se combine. Lași fructele să stea așa la temperatura camerei până pregătești crusta .
- Step 4 ALUATUL – În bolul mixerului pui untul la temperatura camerei. Mixezi până devine cremos. Adaugi zahărul și mixezi din nou până obți un amestec pufos și cremos. Adaugi vanilia și făina și sarea. Mixezi din nou până se formează o bilă de aluat. Aduni tot aluatul de pe marginile bolului dacă e nevoie. Nu mixezi în exces ci doar până se încorporează făina.
- Step 5 Împarte aluatul în 2 părți: una mai mică și una mai mare. Bucata cea mică o acoperi și o dai la frigider.
- Step 6 Iei o tavă pătrată ( 20×20 ) și acoperi cu hârtie de copt. Bucata de aluat mai mare o presezi cu ajutorul degetelor pe întreaga suprafață a tăvii. Chiar mai mult poate să urce și pe marginea tăvii măcar vreo 2 cm. Umezește-ți mâna ca să nu se lipească aluatul.
- Step 7 Dacă nu te grăbești dă tava la frigider vreo 20 min. sau măcar până se încălzește cuptorul la 180 grade C.
- Step 8 Dai la cuptor vreo 15 minute doar aluatul. Se va umfla puțin și își va schimba culoarea.
- Step 9 Scoate aluatul din cuptor și lasă-l să se răcească puțin. Între timp reduci temperatura la 170 grade.
- Step 10 Adaugi umplutura peste aluatul copt.
- Step 11 Scoți bucata mică de aluat din frigider și cu ajutorul mâinilor o fărâmițezi deasupra fructelor.
- Step 12 Dai la cuptor încă 30-45 min. Când e gata o scoți și o lași să se răcească.
- Step 13 Cât timp se răcește faci glazura. Amesteci zahărul trecut prin sită cu laptele și esența de vanilie. Adaugă-l treptat, puțin câte puțin până ajungi la consitența dorită.
- Step 14 Când prăjitură s-a răcit stropește cu glazura de zahăr. Acesta se va întări la uscare. Tai în bucăți și servești.