Nimic nu se compară cu o salată și un steak de ton proaspăt, marinat și gătit la perfecțiune în propria bucătărie.
Dacă urmezi câțiva pași simpli este imposibil să dai greș:
- În primul rând povestește cu cei de la raionul de pește și cumpără ton cât mai proaspăt. Carnea lui să fie colorată uniform, de un roșu-închis, cu fibre strânse și fără tendoane.
- Pentru maxim de prospețime este ideal să gătești tonul în ziua în care l-ai cumpărat.
- Tonul nu este un pește gras, de aceea marinarea lui este ceva ce îi poate adăuga o parte din grăsimea necesară și aromă la suprafață.
- Dacă îl vei pregăti în tigaie este important ca tigaia să fie încinsă. Doar așa vei obține o gătire perfectă.
- Odată ce peștele este în tigaie, nu îl mai miști.
- Nu găti prea mult. Acest tip de pește se consumă medium rare (aproape crud în mijloc). Stai cu ochii pe el ca pe butelie. Crede-mă nu e bun de nimic dacă îl gătești prea mult. Devine uscat și ca un cauciuc. Nu te baza pe marinare. Marinarea e foarte bună dar nu îl va face mai suculent – urmărirea atentă a steak-ului în timp ce îl gătești este singura modalitate de a te asigura că nu se va usca.
- Timpul de coacere depinde mult de grosimea fileului. Eu la 2-3 cm grosime gătesc aproximativ 1 1/2 minute pe fiecare parte. Este important să nu uiți că va continua să se gătească un pic mai mult cât timp se odihnește.
Important !!! Dacă ai cumpărat ton proaspăt de bună calitate, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să îl gătești prea mult și să-l faci să aibă un gust de ton conservat. Și chiar dacă mă repet atunci când ai ton proaspăt de bună calitate ar trebui să îl servești aproape crud sau foarte roz.
Ingrediente pentru steak de Ton
- 2 bucăți file de ton de 2-3 cm
- semințe de susan alb și negru
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan
- 1 lingură suc lămâie proaspăt stors
- sare și piper negru proaspăt râșnit
Pentru dressing – Sriracha Mayo
- 1/2 borcan mic de maioneză
- 2 lingurițe Sriracha
- 2 linguri muștar Dijon ( după gust)
Pentru salată
- 1 pungă amestec salată ( după preferințe – găsiți la Selgros o grămadă de salate)
- 2 bucăți avocado
- 1 fir praz
Cum obțin cel mai bun ton?
Ștergi fripturile de ton cu un șervet și le așezi într-un vas de sticlă sau ceramică. Condimentezi cu sare și piper. Torni deasupra uleiul de susan, sosul de soia și sucul de lămâie. Dacă vrei poți face acest amestec/marinada separat. De dragul fotografiei eu le-am turnat pe fiecare în parte.
Deci torni marinada peste pește, întorcându-l pentru a se acoperi bine. Acoperi bine și dai la frigider câteva ore; întorci peștele cel puțin o dată în mijlocul timpului de marinare.
In acest timp poți face Sriracha Mayo: combini maioneza, Sriracha și muștarul dijon într-un castron.
Adăugi mai mult sau mai puțin Sriracha sau muștar, în funcție de cât de picantă dorești maioneză.
Combini semințele de susan alb-negru într-o farfurie întinsă, apoi apeși ușor tonul în semințe pentru al acoperi pe toate părțile.
Într-o tigaie medie la foc mediu-mare, încălzești 2 linguri de ulei până aproape scoate fum.
Adaugi tonul în tigaie și prăjești 1 1/2 minute pe fiecare parte la foc mare, având grijă să-l întorci cu atenție folosind o spatulă plată. (Dacă tonul tău are o grosime mai mică de 2-3 cm, gătești doar 1 minut pe fiecare parte.)
Așa arată când l-ai întors.
Îl transferi pe un tocător.
Îl lași să se odihnească / să se răcească 10 minute. Timp în care pregătești salata.
Într-un castron mediu, amesteci împreună ingredientele pentru salata și dressing. Condimentezi cu sare și piper.
Cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit tai steak-ul.
Împarți salata între farfurii și așezi deasupra tonul.
Servești la temperatura camerei, peste salată preferată. Presări cu semințe de susan și ceapă verde sau praz, dacă vrei mai mult. Lași Sriracha mayo la îndemână.
The Best Tuna Recipe !! Zic eu.
Tuna steak în crustă de susan
Ingredients
- INGREDIENTE PENTRU STEAK DE TON
- 2 bucăți file de ton de 2-3 cm
- semințe de susan alb și negru
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan
- 1 lingură suc lămâie proaspăt stors
- sare și piper negru proaspăt râșnit
- PENTRU DRESSING – SRIRACHA MAYO
- 1/2 borcan mic de maioneză
- 2 lingurițe Sriracha
- 2 linguri muștar Dijon ( după gust)
- PENTRU SALATĂ
- 1 pungă amestec salată după preferințe
- 2 bucăți avocado
- 1 fir praz
Directions
- Step 1 Sriracha Mayo: combini maioneza, Sriracha și muștarul Dijon într-un castron. Adăugi mai mult sau mai puțin Sriracha sau muștar, în funcție de cât de picantă dorești maioneză.
- Step 2 Ștergi fripturile de ton cu un șervet și le așezi într-un vas de sticlă sau ceramică. Condimentezi cu sare și piper.
- Step 3 Faci marinada din uleiul de susan, sosul de soia și sucul de lămâie. Torni marinada peste pește, întorcându-l pentru a se acoperi bine. Acoperi bine și dai la frigider câteva ore
- Step 4 întorci peștele cel puțin o dată în mijlocul timpului de marinare.
- Step 5 Combini semințele de susan alb-negru într-o farfurie întinsă, apoi apeși ușor tonul în semințe pentru al acoperi pe toate părțile.
- Step 6 Într-o tigaie medie la foc mediu-mare, încălzești 2 linguri de ulei până aproape scoate fum.
- Step 7 Adaugi tonul în tigaie și prăjești 1 1/2 minute pe fiecare parte la foc mare, având grijă să-l întorci cu atenție folosind o spatulă plată. (Dacă tonul tău are o grosime mai mică de 2-3 cm, gătești doar 1 minut pe fiecare parte.)
- Step 8 Îl transferi pe un tocător. Îl lași să se odihnească / să se răcească 10 minute.
- Step 9 Salata – Într-un castron mediu, amesteci împreună ingredientele pentru salata și dressing. Condimentezi cu sare și piper.
- Step 10 Cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit tai steak-ul.
- Step 11 Împarți salata între farfurii și așezi deasupra tonul. Servești la temperatura camerei, peste salată preferată. Presări cu semințe de susan și ceapă verde sau praz, dacă vrei mai mult. Lași Sriracha mayo la îndemână.
O reteta foarte gustoasa pentru a gati ton! Felicitari!
Rodica mulțumesc. Noi sunt mari fani ai acestui preparat.
In sfarsit cineva care stie ce inseamna ton si cum se gateste, felicitari.
E plin net-ul de agiamii si habarnisti care au „bloguri culinare”, fac tn cu mamaliga si cartofi :D. Jalnic.
Ce am gasit aici e cu totul altceva, bravo. 🙂
Mulțumesc Iulian. Mă bucur să aud asta!