Aceste două specialități sunt tot ceea ce își doresc copii la micul dejun. Cel puțin ai mei….
Din același aluat am făcut totul așa că este o rețetă foarte simplă și ușor de făcut. In 15 min. aveți masa pregătită și servită.
Am folosit pentru 8 clătite și 4 vafe:
- 250 gr. lapte
- 200 gr. faină
- 2 ouă
- 1 1/2 lingurițe rase praf de copt
- 1/2 linguriță rasă bicarbonat
- un vârf sare
- zahăr vanilat
- 3 linguri rase zahăr brun
- 3 linguri ulei de struguri
- unt pentru aparatul de vafe
- căpșuni sau alte fructe dacă doriți ceva mai special
Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt, bicarbonatul, zahărul şi zahărul vanilat.
Se separă ouăle , iar albușurile se bat spumă. Gălbenuşurile se mixează cu puțină sare și se adaugă laptele și uleiul.
Mixul de lapte se adaugă peste amestecul de faină. Se amestecă încet iar la sfârșit se adaugă albușurile spumă. Se amestecă de sus în jos pentru a se încorpora cât mai încet spuma de albuș (și fără sa se lase). Şi gata compoziția. Dacă doriți să adăugați fructe acum este momentul.
Adevărata arta este în a le praji. Astfel : se așează o tigaie pe foc, se pune puțin unt care apoi se șterge cu un șervet de hârtie. În tigaia încinsă se toarnă încet aluat cu polonicul( sau cu o lingură) . Nu se mișcă tava ca la clătitele autohtone și nu se ating. Se observă că pe suprafața lor vor începe sa apară bule de aer. După prima bulă se întorc. Şi asta este toată arta.
În timpul în care clătitele se fac în tigaie puneți și aparatul de vafe la încălzit. Acesta se unge cu unt iar în funcție de aparat se aproximează și cantitatea de aluat necesară ( aprox un polonic). Se setează la temperatură înaltă(bineînțeles folosiți același aluat).
Când sunt gata scoateți-le pe un grătar și presărați zahăr pudră peste vafe dacă doriți. Noi le-am mâncat cu iaurt si gem de fructe de pădure .
Serviți clătitele și vafelele calde cu unt, miere, sirop de arțar și multe fructe .