Cruffins

Cruffins

0 Comments  /  Rețeta

Cruffin - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

„A cruffin is a hybrid of a croissant and a muffin” așa zice Wikipedia. Ce pot să vă spun mai mult. Cruffin-ul ăsta este relativ o noutate a cărui istorie începe în Melbourne Australia în 2013 când un renumit patiser Kate Reid a avut o revelație. Și bine a făcut. 

Cum am ajuns eu să coc un cruffin? știți că la mine în bucătărie totul este cu și despre copii. Nu există săptămână să nu coc niște muffins. Merg în pachețelul de la școală, desert la prânz sau chiar mic dejun. Și s-au cam săturat. Am ajuns la replica: ” iar muffins?”. Și uite așa din dorința de a mai schimba câte ceva în meniul săptămânal am ajuns la cruffins. Am găsit pe pinterest o imagine care m-a bântuit vreo 2 săptămâni și care aducea cu ea o rețetă relativ ușoară a acestui preparat.

Cruffin original - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

Pentru că e mai mult de frământat, tăiat, învârtit am pus băieții la treabă. La urma urmei este desertul lor.

Sunt mai bine de 9 ani de când am acest blog și de când copiii mei gătesc alături de mine. De ce? pentru că e timpul nostru împreună. Cu toate că se apropie pubertatea și au început comentariile, întotdeauna sfârșim împreună în bucătărie. Din fericire atunci când rămân singuri deja știu cum stă treaba și nu mai au nevoie de mine. Deloc. Ce decizie bună am luat atunci când i-am implicat în bucătăria mea. Este o adevărată plăcere să-i văd cum discută rețeta și își calculează ingredientele, își aleg forma sau crema dacă e cazul și își împart sarcinile. 

Traseul pe care îl parcurg rețetele mele să ajungă pe blog este unul destul de anevoios. Mai ales că am copiii pe lângă mine care își tot bagă degetele peste tot. Dar i-am implicat și mai mult în blog. Unul face fotografii și celălalt participă activ la gătit. Daaa. Brunetul meu este mare fotograf. Așa ajung și eu în fotografii.

Cruffins - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu


Ingrediente Cruffin

  • 2 ouă
  • 520 gr. faină
  • 100 gr zahăr
  • 150 gr. unt
  • 230 ml lapte cald
  • coaja de la o lămâie necerată ( sau portocală)
  • un plic drojdie
  • un vârf cuțit sare
  • zahăr fin pentru decor

 

Cruffins ingrediente - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

Într-un bol mare adaugi ouăle, zahărul, laptele și vreo 60 gr. unt topit. Amesteci bine.

 

Adaugi apoi coaja de lămâie, făina și drojdia.

Chemi ajutoare deoarece e nevoie de frământat și copiilor le place să se murdărească. Frămânți vreo câteva minute până obții o bilă uniformă de aluat.

 

Pui bila de aluat într-un vas mare, presari niște făina și acoperi cu folie de plastic și prosop de bucătărie. E important să lași să crească aluatul într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit.

Ai nevoie de 4 ore sau și mai bine până aluatul își dublează volumul.

 

Când aluatul este crescut adaugi niște făină pe masa de lucru și pui copiii să frământe încă vreo câteva minute.

 

Apoi împarți aluatul în 6 bucăți egale.

 

Lucrezi fiecare bucată de aluat separat. Cu ajutorul sucitorului întinzi o foaie foarte subțire. Ungi foia cu untul topit rămas și o rulezi strâns începând cu partea lungă. Tai ruloul de aluat în două pe lungime.

 

Pregătire Aluat dospit - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

Rulezi fiecare jumătate într-un cuib cu toate straturile vizibile.

 

Pregătire cruffin - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

Ungi cu unt o tavă de muffin. Adaugi rulourile obținute. Ar trebui să ai 12.

 

Pregătire tava cruffin - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

Lași să crească încă 30 min. timp în care încălzești cuptorul la 200 grade .

Dai la cuptor și lași până își schimba culoarea, vreo 15-18 minute sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.

 

Cruffin in cuptor - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

Când sunt gata le scoți din cuptor și le lași vreo 2-3 minute să se odihnească. Pui zahăr fin într-un bol și tăvălești fiecare cruffin. E important să fie fierbinți deoarece așa zahărul se lipește mai bine.

 

muffin + croissant - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

Cruffin în toată frumusețea lui.

 

muffin + croissant - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

Este ceva muncă dar când vezi finalul uiți că ai așteptat 5 ore.

 

muffin + croissant - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

De azi facem cruffins pentru școală.

 

muffin + croissant - Bucătăria familiei mele - Alex Juncu

 

This recipe has no ratings just yet.

CRUFFINS

octombrie 21
: 12 bucati

By:

Ingredients
  • 2 ouă
  • 520 gr. faină
  • 100 gr zahăr
  • 150 gr. unt
  • 230 ml lapte cald
  • coaja de la o lămâie necerată
  • un plic drojdie
  • un vârf cuțit sare
  • zahăr fin pentru decor
Directions
  • Step 1 Într-un bol mare adaugi ouăle, zahărul, laptele și vreo 60 gr. unt topit. Amesteci bine.
  • Step 2 Adaugi apoi coaja de lămâie, făina și drojdia.
  • Step 3 Frămânți vreo câteva minute până obții o bilă uniformă de aluat.
  • Step 4 Pui bila de aluat într-un vas mare, presari niște făina și acoperi cu folie de plastic și prosop de bucătărie.
  • Step 5 Lași să crească vreo 4 ore sau până aluatul își dublează volumul.
  • Step 6 Când aluatul este crescut adaugi niște făină pe masa de lucru și pui copiii să frământe încă vreo câteva minute.
  • Step 7 Apoi împarți aluatul în 6 bucăți egale.
  • Step 8 Lucrezi fiecare bucată de aluat separat. Cu ajutorul sucitorului întinzi o foaie foarte subțire. Ungi foia cu untul topit rămas și o rulezi strâns începând cu partea lungă. Tai ruloul de aluat în două pe lungime.
  • Step 9 Rulezi fiecare jumătate într-un cuib cu toate straturile vizibile.
  • Step 10 Ungi cu unt o tavă de muffin. Adaugi rulourile obținute. Ar trebui să ai 12.
  • Step 11 Lași să crească încă 30 min. timp în care încălzești cuptorul la 200 grade .
  • Step 12 Dai la cuptor și lași până își schimba culoarea, vreo 15-18 minute sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
  • Step 13 Când sunt gata le scoți din cuptor și le lași vreo 2-3 minute să se odihnească. Pui zahăr fin într-un bol și tăvălești fiecare cruffin. E important să fie fierbinți deoarece așa zahărul se lipește mai bine.

Selgros

 


Related Posts

melci cu scortisoara a.k.a cinnamon buns

melci cu scortisoara a.k.a cinnamon buns

Melci cu scortisoara Astăzi vreau să vă povestesc despre cel mai bun remediu împotriva frigului… de vreo câteva zile mă încearcă o răceală la care nu reușesc nici cum să-i dau de cap. Am încercat eu tot felul de ceaiuri și supe cremă, remedii băbești […]

Clătite cu urdă și mărar

Clătite cu urdă și mărar

Clătite cu urdă Clătite cu urdă. Clătitele  nu sunt ceva inventat de români, adică nu sunt ceea ce am numi, generic, un „preparat autohton”. Pentru mine înseamnă tradiție, înseamnă casa străbunicilor, înseamnă copilărie. Vacanțele de vară mi le-am petrecut la Făgăraș, în casa străbunicii mele […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.