• Română
  • English

Fasole bătută, frecată, făcăluită așa ca-n Ardeal

 

 

 Fasole bătută, frecată, făcăluită, sleită ca-n Ardeal - Bucataria familiei mele, Alex Juncu

Fasole frecată…ce poți spune decât că e bătută sau făcăluită.

Cu siguranță mai există sinonime pentru acest preparat, de fapt pentru metoda prin care fasolea devine piure fin.

Se zvonește că fasolea cu ceva lângă este mâncare tradițională de 1 Decembrie. Vă spun drept eu nu știu de așa ceva dar știu cine vă poate lumina pe acestă temă. Cosmin De la Gastro Art vă povestește pe-ndelete ce și cum într-un articol intitulat sugestiv  : De când mâncăm fasole cu afumătură de 1 Decembrie?

Dacă ești din Ardeal cu siguranță ai gustat minunata fasole frecată a gospodinelor din zonă. Nu încurcați însă cu iahnia de fasole sau fasolea scăzută care e altă treabă. Fasolea frecată este inconfundabilă. Este o rețetă tradițională și se gătește aproape la fel în fiecare colț al țării. Cu toate că nu este un preparat care să îl pregătești pe repede înainte este foarte simplu de realizat. Înmoi niște fasole, a doua zi o fierbi în apa cu de toate și o faci piure. Adaugi niște pârgălaș, câteva coaste afumate ( pe care le-ai fiert lângă fasole doar pentru că poți), niște varză murată de anul ăsta și pâine de casă. Mai tradițional de atât nu se poate.

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Se servește atât caldă cât și sleită. Prea multe regionalisme? Să o luăm în ordine: făcăluit adică frecat și zdrobit( ne referim aici la boabele de fasole), pârgălaș – ceapă călită cu boia, sleită – frecată, făcăluită .

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Ingrediente:

  • 300 gr. fasole uscată
  • 1 păstărnac
  • 1-2 morcovi
  • 1 felie de țelină
  • 2 foi de dafin
  • 1-2 căței de usturoi
  • coste afumate, cârnați (opțional)

Pârgălaș :

  • 2-3 cepe
  • 2 lingurițe boia dulce ( paprika)
  • sare, piper
  • ulei

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Cu o seară înainte se pune la înmuiat în apă rece fasolea curățată de impurități.

A doua zi se schimbă apa și se pune la fiert. Dacă ați avut noroc de fasole bună nu va fi nevoie de oală sub presiune și nici 5 ore la fiert. Dacă fasolea este veche de câțiva ani să vă înhămați cu răbdare. Nu există timpi bine delimitați pentru a avea fasolea fiartă.

Fasolea se fierbe în mai multe ape.

Varianta ajutătoare: se cumpără fasole albă fiartă la conservă și se sar astfel primii pași.

Ultima apă în care se pune fasolea, se lasă să fiarbă la foc atât cât mai are nevoie. În acestă apă se adaugă morcovii, țelina și păstărnacul curățate și tăiate în bucăți mari, câteva boabe de piper și foile de dafin.

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Când fasolea este fiartă complet o îndepărtăm cu ajutorul unei palete cu găuri și o punem într-un vas încăpător sau în vasul blenderului. Nu aruncăm apa în care a fiert fasolea. Restul legumelor, foile de dafin si boabele de piper se scot separat.

Se adaugă aproximativ 1 polonic din apa păstrată peste fasole și se pasează. În funcție de blender sau robot, dar și de fasole se pasează până ajungeți la consistența dorită. Dacă se obține o consistență prea densă, se mai adaugă din apa păstrată de pe fasole puțin câte puțin.

Se adaugă cățeii de usturoi care au fost tocați fin, sare și 1-2 linguri de ulei.

Se pasează până se obține o cremă fină și omogenă, fără coji.  Tradițional, pe vremea când nu exista blender acestă cremă de fasole se obținea prin trecerea printr-o sită fină a compoziției.

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Și gata fasolea.

Mai rămâne de făcut pârgălașul.

Se curăță ceapa și se taie solzișori ( julienne). Într-o tigaie anti-aderenta se încinge uleiul.  Se adaugă ceapa și se călește la foc mic până când căpăta o culoare translucidă. Se trage de pe foc și se adaugă boiaua. Atenție boiaua devine amară dacă o adăugați cât există foc sub tigaie.

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Se lasă să se răcească puțin,  1-2 minute. Se adaugă pârgolașul peste fasolea bătută. Se pot adăuga chiar și câteva lingurițe din uleiul în care s-a prăjit ceapa. Bombă la ficat.

Se servește lângă niște coaste sau poate carnați prăjiți, murătură scoasă din butoi și o țâră de pâine de casă.

Fasole frecata, facaluita, batuta, sleita - Bucataria Familiei mele, Alex Juncu

Fasole bătută, frecată, făcăluită așa ca-n Ardeal

Tuesday, 27 November 2018
: easy

By:

Ingredients
  • 300 gr. fasole uscată
  • 1 păstărnac
  • 1-2 morcovi
  • 1 felie de țelină
  • 2 foi de dafin
  • 1-2 căței de usturoi
  • coste afumate, cârnați (opțional)
  • Pârgălaș :
  • 2-3 cepe
  • 2 lingurițe boia dulce ( paprika)
  • sare, piper
  • ulei
Directions
  • Step 1 Cu o seară înainte se pune la înmuiat în apă rece fasolea curățată de impurități.
  • Step 2 A doua zi se schimbă apa și se pune la fiert. Dacă ați avut noroc de fasole bună nu va fi nevoie de oală sub presiune și nici 5 ore la fiert. Dacă fasolea este veche de câțiva ani să vă înhămați cu răbdare. Nu există timpi bine delimitați pentru a avea fasolea fiartă.
  • Step 3 Fasolea se fierbe în mai multe ape.Ultima apă în care se pune fasolea, se lasă să fiarbă la foc atât cât mai are nevoie. În acestă apă se adaugă morcovii, țelina și păstărnacul curățate și tăiate în bucăți mari, câteva boabe de piper și foile de dafin.
  • Step 4 Când fasolea este fiartă complet o îndepărtăm cu ajutorul unei palete cu găuri și o punem într-un vas încăpător sau în vasul blenderului. Nu aruncăm apa în care a fiert fasolea. Restul legumelor, foile de dafin si boabele de piper se scot separat.
  • Step 5 Se adaugă aproximativ 1 polonic din apa păstrată peste fasole și se pasează. În funcție de blender sau robot, dar și de fasole se pasează până ajungeți la consistența dorită. Dacă se obține o consistență prea densă, se mai adaugă din apa păstrată de pe fasole puțin câte puțin.
  • Step 6 Se adaugă cățeii de usturoi care au fost tocați fin, sare și 1-2 linguri de ulei. Se pasează până se obține o cremă fină și omogenă, fără coji.
  • Step 7 Se curăță ceapa și se taie solzișori ( julienne).
  • Step 8 Într-o tigaie anti-aderenta se încinge uleiul. Se adaugă ceapa și se călește la foc mic până când căpăta o culoare translucidă. Se trage de pe foc și se adaugă boiaua.
  • Step 9 Se lasă să se răcească puțin, 1-2 minute. Se adaugă pârgolașul peste fasolea bătută. Se pot adăuga chiar și câteva lingurițe din uleiul în care s-a prăjit ceapa.
  • Step 10 Se servește lângă niște coaste sau poate carnați prăjiți, murătură scoasă din butoi și o țâră de pâine de casă.

Related Posts

Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

    In categoria reţetelor tradiţionale învăţate de la mama intră şi acestă ciorbă de fasole boabe. Să începem cu începutul : face maică-mea o zamă de fasole …awwwwwwwww… Şi acum povestea ciorbei de fasole boabe… In primul rând se alege una bucată ciolan afumat aşa cum […]

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești. Nu știu de ce se numesc românești când restul lumii le cunosc sub denumirea de ouă poșate. Am căutat internetul și cărțile de bucate din cele mai vechi timpuri. Nu am găsit nici o explicație convingătoare. Așadar vă aștept cu povești. Cu siguranță […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.