Ciorbă de fasole cu ciolan afumat » Bucătăria familiei mele
Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

8 Comments

 

 
 
In categoria reţetelor tradiţionale învăţate de la mama intră şi acestă ciorbă de fasole boabe.
Să începem cu începutul : face maică-mea o zamă de fasole …awwwwwwwww…

 
Şi acum povestea ciorbei de fasole boabe.
 
In primul rând se alege una bucată ciolan afumat aşa cum scrie la carte.
 
           
 
Se ia fasolea boabeIn cazul în care veţi folosit fasole cu bobul mic veţi obţine o ciorbă mai groasă , iar în cazul în care fasolea este cu bobul mare va fi foarte clară.  Aici e însă cu cântec..
1. Dacă folosiţi fasole proaspătă , o spălaţi bine şi o puneţi la fiert în apă clocotită .
2. Dacă fasolea nu e de anul ăsta atunci o pui în apă rece de seara până dimineaţa,  când se scurge şi se pune la fiert în apă clocotită.
Se lasă la fiert vreo 40 de minute după care se adaugă în oală peste fasole  2 morcovi, 1 pătrunjel şi jumătate de ţelină ( care fie au fost date prin răzătoare , asta dacă vă place ciorba cu mai multe legume –  fie se lasă bucăţi mai mari pentru a fi mai uşor de înlăturat la sfârşit ). Se mai lasă la fiert încă 15 minute sau până când legumele şi fasolea sunt aproape fierte.
In acelaşi timp într -o altă oală se pune la fiert ciolanul întreg , după ce a fost spălat bine. Şi aici e cu cântec şi există 2 varinate : fie aruncaţi apa din oală după primul clocot fie spălaţi foarte bine ciolanul cu apă clocotită . Ideea este să îndepărtaţi mirosul de fum. Şi ciolanul se lasă la fiert vreo 40 de minute sau până este aproape fiert.
Peste ciolanul aproape fiert se pune fasolea şi legumele ( pe care le scoateţi din oala lor cu paleta de spumă) .
Dacă consideraţi că este nevoie mai puteţi completa cu zeama în care a fiert fasolea ( dar mare atenţie aceasta este de fapt zeama care balonează ).

Se lasă la fiert până ciorba este gata , când trebuie dreasă. La 1 ciolan afumat mediu şi 1/2 kg fasole boabe folosim cam 250 ml bulion de casă ( sau 1 lingură sănătoasă de pastă de roşii ) şi tarhon în oţet după gust  ( dacă folosiţi tarhon proaspăt nu veţi obţine aceea aroma specifică ciorbei)  . 

 

Se serveşte cu smântână  şi ceapă roşie alături .

Să aveţi poftă !!!
 
 

Alte retete cu FASOLE


Related Posts

Fasole bătută, frecată, făcăluită așa ca-n Ardeal

Fasole bătută, frecată, făcăluită așa ca-n Ardeal

    Fasole frecată…ce poți spune decât că e bătută sau făcăluită. Cu siguranță mai există sinonime pentru acest preparat, de fapt pentru metoda prin care fasolea devine piure fin. Se zvonește că fasolea cu ceva lângă este mâncare tradițională de 1 Decembrie. Vă spun […]

Zucchini spaghetti cu feta si rosii

Zucchini spaghetti cu feta si rosii

Concediu…vacanță…soare. Un preparat mediteraneean, ușor, gustos și foarte rapid de preparat. Nu am crezut niciodată că unealta aia de plastic care sta în fundul sertarului poate fi atât de utilă. Și aici mă refer la aparatul de făcut spaghete din zucchini. Ce minte liniștită au […]8 thoughts on “Ciorbă de fasole cu ciolan afumat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.