Gem de rubarba cu afine

Gem de rubarba cu afine

7 Comments

gem de rubarba

 
Să gem.
Să fac gem.
Să facem jama-lama.
Mda .. îmi place gemul de casă.
Copiilor mei le place. Este delicios. Este de casă. Este buget-friendly. Este aspectuos.  Este easy peasy. Este easy peasy lemon squeezy. Şi se păstrează luni și luni de zile.
 
Vara trecută v-am amăgit cu gemul de rubarbă cu căpșuni, dar și cu cel simplu. E sezon la rubarbă așa că încercați-le pe toate .
Pentru a compara.
Pentru contrast.
 
 
 
Pentru moment, însă, am vrut doar să vă împărtășesc ultimele aventuri cu gemete de plăcere

E supeer bun : Gemul de rubarbă cu afine!

 
1 kg rubarbă
600 gr. afine
100 ml. apă
2 linguri suc de lămâie proaspăt stors
500 gr. zahăr ( + – 100 gr.)
 
 
Se prepară foarte ușor:
 
1. Bețele de rubarbă se curăță de coajă și se taie bucăți mici.
 
 
 Nu este necesar să curățați coaja, dar nu cred că vă place un gem cu o textură ațoasă, nu ?? Măsurați acum cantitatea necesară.
 
 

2. Striviți afinele și măsurați.

Strivitul afinelor este o activitate excelentă pentru copii. Acoperiți podeaua. Dă-ți copilului un halat sau niște haine care își permit să fie pătate. Da-ții în mână o ustensilă de pasat cartofi și eliberați-l. Nu există un mod greșit de a face acest lucru. Chiar dacă unele afine rămân întregi, e foarte bine, deoarece adaugă textură în produsul final.
 Nu vreți să știți în ce hal arăta bucătăria după gemul de afine, dar distracția a fost pe măsură.
De data asta eu nu le-am strivit din cauza mofturoșilor din casă, ci le-am trecut prin sită împreună cu rubarba, după fierbere, înainte de a adăuga zahărul.
 
3. Scapă de toate ingredientele, cu excepția zahărului și a sucului de lămâie într-o oală mare. Eu am o oală specială (adică are fundul dublu) pentru făcut gem așa că am scos-o de la naftalină.
 
 
4.  Se pune la foc moderat spre mic până începe să fiarbă , amestecând constant ….
Dacă face spume, culegeți spuma cu o spumieră, deoarece nu va dispărea prin fierbere .
 
 
5. Când a început să fiarbă, am scos sita și am trecut întreaga compoziție prin ea. Astfel am obținut un sirop foarte gros. Partea asta cu sita nu trebuie să o faceți decât dacă doriți un gem cu textura fină .
 
6. Am pus din nou la fiert și am adăugat zahărul și sucul de lămâie.
Nu uitați să amestecați constant, în special spre sfârşit pentru a evita afumarea lui. 
 
Folosind o linguriță gustați gemul. S-ar putea să fie nevoie de mai mult zahăr. 

Ați mai adăugat și tot e prea acru ????

No problem…mai adăugați zahăr, așteptați să se topească și cu altă linguriță gustați din nou.
Notați undeva exact ce cantitate de zahăr ați adăugat. Dacă va fi o rețetă bună pentru familia voastră, veți dori să faceți acest gem fără atâtea degustări.
Cantitatea de zahăr necesară la un gem este în funcție de gusturile fiecăruia.
 Când ați terminat și ați ajuns la gustul dorit ar trebui să aveți o chiuvetă plină de lingurițe. De ce ??  Pentru că nu e frumos să folosiți aceeași linguriță…muahahaha.
Atenție !!!! Gemul poate fi extrem de fierbinte !!!
 
7. Când considerați că este gata opriți focul şi picurați o cantitate mică de gem pe o farfurie lăsată din timp în congelator. Lăsați să se răcească câteva minute și dacă atunci când înghiontiți gemul face riduri , treaba dvs. este aproape gata. Dacă nu, gătiți ceva mai mult, opriți focul și testați gemul din nou.
 
Foarte important să ștergeți constant marginea oalei cu un prosop de bucătărie umed.
 
8. Să nu uitați să sterilizați borcanele. Se încălzește cuptorul la 100 grade C (cu ventilator pornit). Se pun 6-7 borcane curate în cuptor timp de 15 minute.
 Când gemul este gata se toarnă în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de oră. 
 
 
 
După aceea se întorc în poziția normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează într-un loc întunecat şi răcoros.
 
Pam Pam !!!
 
 
 Să aveți o poftă mare !!!!
 
 

 


Related Posts



7 thoughts on “Gem de rubarba cu afine”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.