Rapsodie de fructe de pădure - Gem fără sâmburi »
Rapsodie de fructe de pădure – Gem fără sâmburi

Rapsodie de fructe de pădure – Gem fără sâmburi

3 Comments

 

Am promis cuiva nişte bomboane, dar am preferat să-i fac nişte clătite cu gem, mere şi nuci .

Dar pentru a fi totul homemade am nevoie şi de gem proaspăt.

Cu greu poate fi întrecută la micul dejun culoarea şi aroma acestui gem, ca să nu mai vorbim că este o necesitate la orice reţetă de clătite dulci.

Am luat 1 kg afine, 1 kg mure şi 1 kg zmeură.

Rapsodie de fructe de pădure – Gem fără sâmburi. 
 
Le-am pus la fiert în oala mare de gem , fără zahar, fără apă , doar fructele ( spălate şi curăţate). 
 

Când fructele au început să se sfărâme le-am îndepărtat de pe foc. Şi apoi am trecut la o operaţiune foarte migăloasă , dar necesară pentru a satisface gusturile bărbaţilor casei ( aţi văzut vreodată cum scuipă un fumător de ţigări fără filtru ??? ei bine aşa fac şi ai mei dacă simt sâmburei în gem).

 
Se ia una bucată sită cumpărată special în acest scop ( adică nu o sită din aceea de ceai şi nici una pentru scurs paste). Se trec fructele prin sită … deci aveţi grijă când cumpăraţi sita . În sită vor rămâne doar sâmburii nu şi fructele.
Pasta de fructe obţinută se pune din nou la fiert cu 500 gr. zahăr. Eu am adăugat în oală şi coaja de la 2 mere ( asta pentru un plus de pectină) pe care le-am îndepărtat înainte de a turna gemul în borcane.
 

cât zahăr pun în gem?

Înainte de a pune zahărul am gustat fructele şi erau foarte dulci, de aceea am pus o cantitate de zahăr foarte mică. In general când fac gem încerc să merg pe proportia 3:1, adică la 3 kg fructe adaug1 kg zahăr.
Amestecaţi frecvent până când zahărul s-a dizolvat. Din momentul în care apare prima bulă mai lăsaţi încă 10 minute, apoi faceţi testul  – puneţi o lingură de gem pe o farfurie refrigerată , apoi puneţi la frigider timp de 5 minute. Dacă împingeţi cu degetul siropul de pe farfurie ar trebui să facă riduri. Dacă nu face, readuceţi la fierbere, apoi retestaţi din nou.
 
Dacă face spume, să adunaţi spuma … Şi încă ceva: să nu uitaţi să ştergeţi constant marginea oalei cu un prosop de bucătărie umed.
Când gemul s-a legat suficient, se adaugă zeama de la 1 lămâie şi se mai lasă 1 minut să fiarbă.
 
Gem fără sâmburi
 
 
Gata- îndepărtaţi oala de pe foc şi lăsaţi să se răcească vreo 5 minute, amestecând ocazional, înainte de a turna în borcane curate, uscate şi sterilizate. Se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru 15 min. După aceea se întorc în poziţia normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează în cămară.
 
Să aveţi poftă şi cât mai multe clătite  !!!
 

 


Related Posts

Cheesecake cu fructe de pădure

Cheesecake cu fructe de pădure

   Am de făcut o mărturisire: niciodată nu am fost mare fan al prăjiturii cu brânză.  Dar această prăjitură este altfel. Textura ei este delicată, este combinația ideală între dulce și aromat, este cremoasă, netedă, bogată, este dulce dar-nu-prea-dulce. Este genul de prăjitură care îți […]

Pancakes cu Mascarpone, Fructe de pădure și sirop de Agave

Pancakes cu Mascarpone, Fructe de pădure și sirop de Agave

Pancakes. Rețeta și ingrediente. Cel mai bun mic dejun. Pancakes cu mascarpone și fructe de pădure îmbogățit cu sirop de agave3 thoughts on “Rapsodie de fructe de pădure – Gem fără sâmburi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.