Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi »
Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi

Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi

13 Comments

 

 
A început sezonul la ” gemut ” …  Și pentru că anul trecut s-a terminat foarte repede, anul ăsta am hotărât „să gem” mai mult. Am găsit pe Valea Mureșului o groază de fructe de pădure așa că mi-am făcut rost de 3 găletușe din fiecare.

Am folosit pentru 20 borcănașe de gem  de Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi

 
Zmeură 3.600 kg
 
 
Afine  2.800 kg
 
 
Mure   2.700 kg
 
 
Mai aveam prin frigider și vreo juma de kil de vișine așa că le-am pus și pe alea. 

Până în final am adăugat 1,5 kg zahăr și sucul de la 1 lime.

 
Le-am pus la fiert, fiecare fruct în oala lui, că de m-am întins și nu m-am gândit că eu nu am acasă o oală atât de mare încât să-mi încapă toate fructe. Dar nu au fost probleme. Le-am fiert pe rând, fără zahăr, fără apă, doar fructele ( spălate şi curățate).
Când au început să se sfărâme (am ajutat și eu la sfărâmarea lor cu unealta aia de făcut piure) le-am îndepărtat de pe foc. Şi apoi am trecut la o operațiune foarte migăloasă și mâncătoare de timp, dar necesară pentru a satisface gusturile bărbaților casei ( aţi văzut vreodată cum scuipă tutun un fumător de ţigări fără filtru ??? ei bine aşa fac şi ai mei dacă simt sâmburei în gem).
 

Gem fără sâmburi

 
Se ia una bucată sită cumpărată special în acest scop ( adică nu o sită din aia de ceai şi nici una pentru scurs paste). Se trec fructele prin sită … deci aveţi grijă când cumpăraţi sita. În sită vor rămâne doar sâmburii nu şi fructele. Așa cum vedeți eu am folosit chiar două site, Doamne ferește să scape vreun sâmburel.
 
Pasta de fructe obținută ( după trecea prin sită am rămas cu 4.300 kg fructe ) am pus-o din nou la fiert am amestecat toate fructele împreună cu 1.500 gr. zahăr. Eu am adăugat în oală şi coaja de la 5 mere ( asta pentru un plus de pectină ) pe care le-am îndepărtat înainte de a turna gemul în borcane.
 In general când ” gem ” încerc să merg pe proporția 3:1 , adică la 3 kg fructe adaug1 kg zahăr, dar aproape de fiecare dată se schimbă proporția în funcție de „dulceața” fructelor.
 
Am amestecat frecvent până când zahărul s-a dizolvat. Din momentul în care a apărut prima bulă am mai lăsat încă 10 minute si am testat  – puneţi o lingură de gem pe o farfurie refrigerată, apoi puneţi la frigider timp de 5 minute. Dacă împingeţi cu degetul siropul de pe farfurie ar trebui să facă riduri. Dacă nu face, readuceţi la fierbere și retestați.
 
 
Adunați spuma de la suprafață și ștergeți constant marginea oalei cu un prosop de bucătărie umed.
Când gemul s-a legat suficient, am adăugat zeama de la 1 lime şi am mai lăsat 1 minut să fiarbă.
Cum sterilizez bocanele?
 
 
 Gata – am luat oala de pe foc şi am lăsat la răcit vreo 5 minute, amestecând ocazional, înainte de a turna în borcanele curate, uscate şi sterilizate. Ei și acuma unealta secretă … am găsit cea mai bună metoda de a turna gemul în borcane fără a murdări juma de bucătărie. Nici în o mie de ani nu veți ghici ce am folosit. Vă las poza drept indiciu…
 

 

Oare ce să fie  ???

Nu, nu este pâlnie, de fapt e o pâlnie dar nu din aia de o găsești în comerț pentru lichide… vă dați bătuți ??? … ok vă spun … atunci când am achiziționat mașina de spălat vase cea mai deșteaptă descoperire de la pâinea cu unt încoace , am primit și o unealtă pentru a turna sarea în mașină… 
Ei da, asta este !!!
 
 Am înfiletat capacele şi am întors borcanele sprijinindu-se pe capac, pentru 15 min.
 
 
 După aceea le-am adus în poziția normală, iar când s-au răcit de tot le-am etichetat și depozitat în cămară.
 
 
Mă credeți când vă spun că la anul voi avea nevoie și de mai multe fructe … 
Nu există persoană care să ne treacă pragul casei și să nu plece cu cel puțin un borcan de gem. 
Asta e de bine, nu-i așa ????
 
 
Poftă bună !!!
 

 


Related Posts

Cheesecake cu fructe de pădure

Cheesecake cu fructe de pădure

   Am de făcut o mărturisire: niciodată nu am fost mare fan al prăjiturii cu brânză.  Dar această prăjitură este altfel. Textura ei este delicată, este combinația ideală între dulce și aromat, este cremoasă, netedă, bogată, este dulce dar-nu-prea-dulce. Este genul de prăjitură care îți […]

Pancakes cu Mascarpone, Fructe de pădure și sirop de Agave

Pancakes cu Mascarpone, Fructe de pădure și sirop de Agave

Pancakes. Rețeta și ingrediente. Cel mai bun mic dejun. Pancakes cu mascarpone și fructe de pădure îmbogățit cu sirop de agave13 thoughts on “Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.