Se cereau niște muffin-uri, mai ales că în fiecare dimineață trebuie să pregătesc lunch box-ul școlarilor mei. Mvai de mine cum trece timpul…nu-mi vine să cred că au trecut aproape 11 ani de când îmi plimbam burta prin cartier. Ce zile frumoase…atunci când dormeam până târziu pentru că era liniște și nu trebuia să ajung nicăieri și nu ca acum când am 2 perechi de piciorușe în coaste și ceasul sună de cel puțin 3 ori până mă dau jos din pat, și era ordine în casă nu lego peste tot de nu poți călca… și mâncam la restaurant…Ooo happy days !!!
Dar să revin la muffin-urile mele, vorba omului: ” așa îți trebuie dacă ai făcut copii 🙂 „
Ingrediente:
- 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
- 210 gr. făină
- 100 gr. zahăr brun
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță nucșoară
- o pișcătură de sare
- 2 ouă
- 75 gr. unt
- 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
- coaja de la 1 lămâie ( necerată )
Streusel Topping
- 1 lingură făină
- 1 lingură unt la temperatura camerei
- 2-3 linguri zahăr brun
- 1/2 linguriță scorțișoară
Piure de cartof dulce cu măr
- 1 măr mare, tăiat în sferturi
- 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
- 1 cană de apă
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.
Mmmm …. Fibre.
Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți.
Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.
Muffins
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă.
Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
Nu amestecați excesiv.
Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.
Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.
Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.
Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Se servesc calde sau la temperatura camerei.
S-aveți poftă !
Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel

Ingredients
- 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
- 210 gr. făină
- 100 gr. zahăr brun
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță nucșoară
- o pișcătură de sare
- 2 ouă
- 75 gr. unt
- 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
- coaja de la 1 lămâie ( necerată )
- Streusel Topping
- 1 lingură făină
- 1 lingură unt la temperatura camerei
- 2-3 linguri zahăr brun
- 1/2 linguriță scorțișoară
- Piure de cartof dulce cu măr
- 1 măr mare, tăiat în sferturi
- 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
- 1 cană de apă
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Directions
- Step 1 Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.
- Step 2 Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți. Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.
- Step 3 Muffins – Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
- Step 4 Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
- Step 5 Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă.
- Step 6 Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
- Step 7 Nu amestecați excesiv. Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.
- Step 8 Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.
- Step 9 Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.
- Step 10 Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Pe-asta am salvat-o in to-do list!
Pupici la pitici!
Mihai ❤…pupam fata !!
originala idee: piureu de cartofi dulce cu mar!
copiii sunt înnebuniți !!!