[:ro]Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel[:en]Sweet Potato Apple Muffins with Streusel Topping[:]

[:ro]

 

muffin1

Se cereau niște muffin-uri, mai ales că în fiecare dimineață trebuie să pregătesc lunch box-ul școlarilor mei. Mvai de mine cum trece timpul…nu-mi vine să cred că au trecut aproape 11 ani de când îmi plimbam burta prin cartier. Ce zile frumoase…atunci când dormeam până târziu pentru că era liniște și nu trebuia să ajung nicăieri și nu ca acum când am 2 perechi de piciorușe în coaste și ceasul sună de cel puțin 3 ori până mă dau jos din pat, și era ordine în casă nu lego peste tot de nu poți călca… și mâncam la restaurant…Ooo happy days !!!

Dar să revin la muffin-urile mele, vorba omului: ” așa îți trebuie dacă ai făcut copii 🙂 „

Ingrediente:

  • 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
  • 210 gr. făină
  • 100 gr. zahăr brun
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • o pișcătură de sare
  • 2 ouă
  • 75 gr. unt
  • 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
  • coaja de la 1 lămâie ( necerată )

Streusel Topping

  • 1 lingură făină
  • 1 lingură unt la temperatura camerei
  • 2-3 linguri zahăr brun
  • 1/2 linguriță scorțișoară

Piure de cartof dulce cu măr

  • 1 măr mare, tăiat în sferturi
  • 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
  • 1 cană de apă
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță extract de vanilie

muffin cu cartof dulce

Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.

Mmmm …. Fibre.

Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți.

Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.

piure

Muffins

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă. 
Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
 Nu amestecați excesiv.

Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.

Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.

Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.

muffin cu streusel

Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Se servesc calde sau la temperatura camerei.
 S-aveți poftă !

apple muffin

muffin cu yams

muffins

Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel

septembrie 27
: 1 hr

By:

Ingredients
  • 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
  • 210 gr. făină
  • 100 gr. zahăr brun
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • o pișcătură de sare
  • 2 ouă
  • 75 gr. unt
  • 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
  • coaja de la 1 lămâie ( necerată )
  • Streusel Topping
  • 1 lingură făină
  • 1 lingură unt la temperatura camerei
  • 2-3 linguri zahăr brun
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • Piure de cartof dulce cu măr
  • 1 măr mare, tăiat în sferturi
  • 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
  • 1 cană de apă
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
Directions
  • Step 1 Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.
  • Step 2 Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți. Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.
  • Step 3 Muffins – Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
  • Step 4 Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
  • Step 5 Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă.
  • Step 6 Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
  • Step 7 Nu amestecați excesiv. Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.
  • Step 8 Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.
  • Step 9 Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.
  • Step 10 Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
[:en]

muffin1

It’s about time I baked some muffins … especially now that the school started and I have a preschool freshman in the house how needs a  lunch box every morning. Oh dear, time goes by so fast… It’s been almost 6 years since I was a proud owner of a pregnant belly. Those were the days … when oversleeping was not a problem, not like now when I have 2 pairs of feet in the ribs, and there was tidiness in the house not cars everywhere … and dinning at the restaurant … Oh happy days !

Back to my muffins, but still thinking about what hubby said „- just deal with it woman, that’s what happens when you have kids :)”

Ingredients:

  •     1 cup mashed sweet potato with apple ( recipe below ↓)
        210 gr. flour
        100 gr. brown sugar
        1 teaspoon baking powder
        1/4 teaspoon nutmeg
        a pinch of salt
        2 eggs
        75 gr. butter
        1 and 1/2 tsp of vanilla extract
        zest of 1 lemon

Streusel Topping

  •     1 tablespoon flour
        1 tablespoon butter, at room temperature
        2-3 tablespoons brown sugar
        1/2 teaspoon cinnamon

Mashed sweet potato with apple

  •     1 large apple, cut into quarters
        1 sweet potato, peeled and cut into quarters
        1 cup water
        1/2 teaspoon cinnamon
        1/2 teaspoon vanilla extract

     muffin cu cartof dulce

In a large saucepan put to boil the potato and the apple in water. Bring to a boil and cook for about 10 minutes. Leave the apple unpeeled cause it adds more fiber and flavor.

Mmmm …. Fiber .

Add cinnamon and vanilla and mix. Reduce the heat to a low simmer, cover the saucepan and let it cook 15 to 20 minutes undisturbed. Remove from heat and allow to cool, then drain .
Put in blender. Press the ON button until sauce reaches the desired texture .

piure

Muffins
Preheat oven to 180 degrees C.
In a large bowl mix together flour, baking powder, nutmeg and salt. Put them aside.
In another bowl, mix together : eggs, vanilla, lemon zest, brown sugar, butter (melted and cooled), mashed potato and apple – until it reaches a smooth texture.
Pour the wet ingredients over the dry ones. Mix just until the flour is no longer visible .
 Do not over-mix the batter .

Spoon batter into muffin forms (it is a softer dough).

Use your finger tips to prepare the topping by mixing the flour + butter + cinnamon + sugar until you get a crumbly dough that looks like larger crumbs.

Sprinkle crumbs over batter.

muffin cu streusel

Bake 20 minutes or until a toothpick inserted into the center of a muffin comes out clean.
Serve warm or at room temperature.

apple muffin

Enjoy!

muffin cu yams

muffins

[:]


Related Posts

[:ro]Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea[:]

[:ro]Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea[:]

[:ro]              Toată lumea bine, sănătoasă ?? V-a fost dor de mine ?  mie mi-a fost tare dor de voi ! Simt că va fi un an bun… voi ce ziceți ???  Și ca să-ți meargă bine trebuie să începi […]

Friptură de curcan – umplut cu prune, mere şi prosciutto

Friptură de curcan – umplut cu prune, mere şi prosciutto

[:en]   Şi asta dragii mei este cea mai bună friptură de curcan ever tried and cooked !!!   Vă e foame ???Atunci nu mă lungesc prea mult.   Am luat una bucată mare piept de curcan şi am pregătit-o cu mare stil. Eu am folosit […]



4 thoughts on “[:ro]Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel[:en]Sweet Potato Apple Muffins with Streusel Topping[:]”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.