• Română
  • English

Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel

 

muffin1

Se cereau niște muffin-uri, mai ales că în fiecare dimineață trebuie să pregătesc lunch box-ul școlarilor mei. Mvai de mine cum trece timpul…nu-mi vine să cred că au trecut aproape 11 ani de când îmi plimbam burta prin cartier. Ce zile frumoase…atunci când dormeam până târziu pentru că era liniște și nu trebuia să ajung nicăieri și nu ca acum când am 2 perechi de piciorușe în coaste și ceasul sună de cel puțin 3 ori până mă dau jos din pat, și era ordine în casă nu lego peste tot de nu poți călca… și mâncam la restaurant…Ooo happy days !!!

Dar să revin la muffin-urile mele, vorba omului: ” așa îți trebuie dacă ai făcut copii 🙂 “

Ingrediente:

  • 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
  • 210 gr. făină
  • 100 gr. zahăr brun
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • o pișcătură de sare
  • 2 ouă
  • 75 gr. unt
  • 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
  • coaja de la 1 lămâie ( necerată )

Streusel Topping

  • 1 lingură făină
  • 1 lingură unt la temperatura camerei
  • 2-3 linguri zahăr brun
  • 1/2 linguriță scorțișoară

Piure de cartof dulce cu măr

  • 1 măr mare, tăiat în sferturi
  • 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
  • 1 cană de apă
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță extract de vanilie

muffin cu cartof dulce

Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.

Mmmm …. Fibre.

Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți.

Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.

piure

Muffins

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă. 
Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
 Nu amestecați excesiv.

Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.

Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.

Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.

muffin cu streusel

Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Se servesc calde sau la temperatura camerei.
 S-aveți poftă !

apple muffin

muffin cu yams

muffins

Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel

Friday, 27 September 2013
: 1 hr

By:

Ingredients
  • 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
  • 210 gr. făină
  • 100 gr. zahăr brun
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • o pișcătură de sare
  • 2 ouă
  • 75 gr. unt
  • 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
  • coaja de la 1 lămâie ( necerată )
  • Streusel Topping
  • 1 lingură făină
  • 1 lingură unt la temperatura camerei
  • 2-3 linguri zahăr brun
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • Piure de cartof dulce cu măr
  • 1 măr mare, tăiat în sferturi
  • 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
  • 1 cană de apă
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
Directions
  • Step 1 Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.
  • Step 2 Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți. Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.
  • Step 3 Muffins – Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
  • Step 4 Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
  • Step 5 Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă.
  • Step 6 Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
  • Step 7 Nu amestecați excesiv. Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.
  • Step 8 Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.
  • Step 9 Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.
  • Step 10 Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.


Related Posts

Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea

Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea

             Toată lumea bine, sănătoasă ?? V-a fost dor de mine ?  mie mi-a fost tare dor de voi ! Simt că va fi un an bun… voi ce ziceți ???  Și ca să-ți meargă bine tot anul trebuie să […]

Friptură de curcan – umplut cu prune, mere şi prosciutto

Friptură de curcan – umplut cu prune, mere şi prosciutto

  Şi asta dragii mei este cea mai bună friptură de curcan ever tried and cooked !!! Vă e foame ???Atunci nu mă lungesc prea mult.   Am luat una bucată mare piept de curcan şi am pregătit-o cu mare stil. Eu am folosit doar pieptul deoarece curcanul meu […]



4 thoughts on “Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *