tort de mere
Toată lumea bine, sănătoasă ?? V-a fost dor de mine ? mie mi-a fost tare dor de voi !
Simt că va fi un an bun… voi ce ziceți ???
Și ca să-ți meargă bine trebuie să începi cu ceva dulce, nu ?? și apoi cu burta plină începi să te lauzi ツ
Să trecem la fapte. Se ia o rețetă mai veche și se upgradează vorba lui Rareș.
Cum fac tort de mere cu caramel și bezea?
1. Se caramelizează 4 linguri de zahăr într-o formă de tort ( sau o oală care se poate băga la cuptor). Caramelul obținut se întinde bine pe pereții vasului, apoi se lasă la rece până trosnește.
2. 3 mere suficient de mari, se curăță de coajă, se taie în jumătate și se scobesc. Se așează cu scobitura în sus în forma cu zahărul caramelizat. În fiecare scobitură se adaugă după pofta inimii nuci și biscuiți. Pe fiecare măr se pune un cubuleț de unt și se presară cu scorțișoară și zahăr brun.
3. Este momentul să pornim cuptorul la 180 grade C. Se dau merele la cuptor vreo 20 de minute.
4. Se face o cremă din 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 400 ml lapte cald și puțină esență de vanilie.
5. Turnăm crema obținută peste mere și dăm din nou la cuptor pentru încă 30 de minute.
6. Până se coace crema pregătim un pandișpan din 4 ouă, 4 linguri zahăr, 4 linguri făină, 1/2 linguriță praf de copt stins cu puțină lămâie, 1 lingură ulei de struguri și esență de vanilie. Se toarnă aluatul de pandișpan peste crema bine închegată și se dă la cuptor până scobitoarea introdusă în aluat iese curată.
7. După ce s-a copt blatul, lăsăm puțin să se răcească, apoi răsturnăm tortul pe un platou, dar nu ridicăm vasul în care l-am copt. Lăsăm vasul peste tort şi dăm la frigider câteva ore bune.
8. Între timp se iau alte 2 mere se feliază subțire și se tăvălesc prin scorțișoară. Se așează frumușel pe o foaie de copt și se dau la cuptor ca să se usuce ( eu le-am lăsat 15 minute în cuptorul fierbinte dar închis, după ce am scos tortul).
9. Foarte important : am primit de Crăciun o minune portocalie pe care era musai să v-o arăt și mai ales s-o testez.
10. Pregătim un aluat de bezea din 2 albușuri, 150 gr. zahăr pudră și o pișcătură cream of tartar, pe care o întindem peste tortul rece. Cu ajutorul noii minuni din bucătăria mea ( a.k.a. the blowtorch ) am bronzat bezeaua și am servit-o unor oameni dragi mie.
Să nu uitați de feliile de mere puse la uscat !!!
Serviți cu drag și mai ales alături de oameni dragi !!!
Mmmm, yummy!
La multi ani, happy mommy!
Multumesccc Mihai !!!An nou fericit si multe zambete 🙂
La multi ani!
Senzational tortul si super misto noua jucarie!
Te pup!
Alina, multumesc !!! fiecare cu jucaria lui 🙂
Un 2013 minunat
Super bun..Imi place enorm!
Rocsy,multumesc mult !! ma bucur sa stiu ca iti place 🙂
Arata super-extra-fantastic!! Gustul e pe masura! Pupici
Arata tare bine. Ideea cu feliile puse alaturi e chiar apetisanta!
Ce upgradare delicioasă i-ai făcut tortului de mere!
Arata super!!! Imi dai si mie o feliuta?!
O minunãtie tortul tãu!o retetã aproape ca a ta mia dat bunica mea, numai ca la urmã cand am rãsturnat tortul am facut prostia sa nu il las suficient de mult la rece, rezultatul a fost gust bun dar tort distrus, vai si acuma imi amintesc:))
Bine te-am gasit Alex!!!
Tortul e superb!
Simti ca va fi bun anul si pentru mine???
Si mie mi-a fost dor de tine si cred si eu ca va fi un an bun…mai ales uitandu-ma la ce nebunie de tort ai creat! 😀
Felicitari, pupici!
Dragele mele, va multumesc tare mult !!!
Mii de imbratisari !<3
super delicios!
te pup draga mea!
Emily multumescccccccc !! ♥ pup si eu …
arata delicios.l-am vazut de la prima postare pe facebook…. dar am si eu o intreabare: bezeaua nu trebuie si ea pusa la cuptor? ce se intampla daca nu ai aparatul minune aka blow torch?
Multumesc
nu-i musai ca bezeaua sa fie uscata in cuptor, asta daca se consuma repede… de aceea eu il „aranjez” cu putin timp inainte de servire…
Arata foarte bine cu bezeaua aceea!
Beautiful!!!
O prezentare de nota 10. Felicitari!
L-am facut si este foarte gustos!Multumesc pentru reteta!
Arata foarte bine,felicitari!Cum as putea face bezeaua daca nu am aceasta ”bijuterie”?Dupa ce se rastoarna tortul se pune din nou la cuptor sau se pune spre sfarsit fara a se mai intoarce tortul?multumesc@