Povestea unui sandwich…
un steak sandwich, un sandwich așa cum trebuie, the ultimate sandwich. Am refăcut fraza asta de câteva ori în minte. „The ultimate” este un fel de „cel mai cel sau supremul sau poate cel mai bun” – acestea fiind cuvintele omului în timp ce mai ia o mușcătură.
Am căutat momentul și carnea, bucata aia de carne care atunci când o vezi parcă te strigă și te invită să o pregătești într-un anume fel. Deci se face că găsesc bucata aceea de carne proaspătă și perfectă, care se cerea să fie în sandwich-ul meu. Iau carnea, pun mâna pe niște roșii colorate, niște germeni de ceapă, o ciabatta și ies repede în timp ce îmi anunțam victorioasă omul despre meniul de prânz.
Rețeta o aveam de mult întipărită în minte așa că a fost ușor să mă apuc de treabă.
Nu sunt mare fan Gordon Ramsay, dar sandwich-ul ăsta face toți banii. Și am repetat rețeta asta de vreo 3 ori într-o săptămână. La prima încercare s-a mâncat totul în picioare lângă tigaie, așadar a fost musai să repet. Nici al doilea sandwich nu a ajuns să fie vedetă în fotografii. De-abia la al treilea am reușit să fur câteva cadre pentru a mă putea lăuda și aici.
Ingrediente steak sandwich
- o bucată proaspătă de mușchi de vită-vreo 500-600 gr.
- un cățel întreg de usturoi
- 5-6 fire de cimbru proaspăt
- unt
- salată iceberg
- germeni de ceapă
- 1-2 ciabatta ( depinde de dimensiune )
- ulei de măsline
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
Sosul de roșii picant ( relish cum îi mai spune americanul)
- ulei de măsline
- 1 ceapă roșie de apă, tocată mărunt
- 1-2 ardei iuți, fără semințe și tăiați mărunt
- 250 gr. de roșii colorate, tăiate în jumătăți și sferturi
- 1 lingură oțet de orez
- câteva frunze proaspete de busuioc
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
Maioneză cu muștar
- 3 linguri de maioneză
- 1 lingură muștar Dijon cu boabe întregi
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
METODA
Se încălzește cuptorul la 200 grade C.
Mușchiul de vită se asezonează cu sare și piper din belșug, se tăvălește efectiv prin ele.
Se încălzește o tigaie de fontă și se adaugă puțin ulei. Se prăjește vita la foc mare aproximativ 2 minute pe fiecare parte, inclusiv capetele până își schimbă culoarea. Se adaugă cățelul de usturoi tăiat în jumătate și firele de cimbru. Când s-au înfierbântat treburile și cimbrul nu mai sfârâie se așează carnea deasupra. Se adaugă un cub de unt în tigaie și cu sosul obținut se stropește carnea.
Cu tigaie cu tot, se așază carnea în cuptorul preîncălzit și se lasă acolo vreo 10-12 min. sau până ajunge la 54-56 grade pe termometrul de carne. Medium rare este felul în care se servește această carne. Altă variantă nu știu și nici nu vreau să aud.
Se îndepărtează tigaia din cuptor, se acoperă cu folie și se lasă carnea să se odihnească vreo 10-15 minute, ungând-o cu sucurile din tigaie.
-
Între timp se pregătește sosul de roșii.
Se încălzește ulei într-o tigaie mai mare, se adaugă ceapa și ardeiul iute, toate tocate mărunt, și se gătesc până când se înmoaie.
Se adaugă roșiile și se asezonează cu sare și piper. Se gătește sosul până când roșiile încep să se sfărâme. Acum e momentul să se adauge oțetul, se reduce focul si se lasă să scadă. Când sosul ajunge la consistența dorită se adaugă busuiocul și se asezonează cu sare și piper. Se așează într-un bol de servire și se dă deoparte.
-
Se combină ingredientele pentru sosul de muștar. Se așează într-un bol de servire și se dă deoparte.
Ciabatta se taie longitudinal, se stropește cu ulei de măsline și se prăjește pe ambele fețe într-o tigaie grill încinsă bine.
-
Și acum servirea și asamblarea:
După ce s-a odihnit, carnea se taie felii mai groase și se așează pe o tavă împreună cu restul preparatelor obținute anterior.
Se poate servi totul în această formă și fiecare să își creeze propriul sandwich, fie îl asamblați voi și se servește gata pregătit.
Se unge ciabata prăjită cu sosul de maioneză și muștar pe ambele părți care dau spre interior. Se adaugă câte o frunză de salată, o felie sau mai multe de carne, se adaugă peste sosul de roșii și germenii de ceapă. Se închide sandwich-ul și se taie în jumătate. Nu vă pot spun decât că salivez pe tastatură numai când vă scriu aceste rânduri !
Credeți-mă pe cuvânt: merităăăă !!!! Iar admirația și satisfacția din ochii omului sunt de neprețuit :D.
steak sandwich
steak sandwich
- o bucată proaspătă de mușchi de vită-vreo 500-600 gr.
- un cățel întreg de usturoi
- 5-6 fire de cimbru proaspăt
- unt
- salată iceberg
- germeni de ceapă
- 1-2 ciabatta ( depinde de dimensiune )
- ulei de măsline
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- Sosul de roșii picant
- ulei de măsline
- 1 ceapă roșie de apă, tocată mărunt
- 1-2 ardei iuți, fără semințe și tăiați mărunt
- 250 gr. de roșii colorate, tăiate în jumătăți și sferturi
- 1 lingură oțet de orez
- câteva frunze proaspete de busuioc
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- Maioneză cu muștar
- 3 linguri de maioneză
- 1 lingură muștar Dijon cu boabe întregi
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- Se încălzește cuptorul la 200 grade C.
- Mușchiul de vită se asezonează cu sare și piper din belșug, se tăvălește efectiv prin ele.
- Se încălzește o tigaie de fontă și se adaugă puțin ulei. Se prăjește vita la foc mare aproximativ 2 minute pe fiecare parte, inclusiv capetele până își schimbă culoarea. Se adaugă cățelul de usturoi tăiat în jumătate și firele de cimbrul. Când s-au înfierbântat treburile și cimbrul nu mai sfârâie se așează carnea deasupra. Se adaugă un cub de unt în tigaie și cu sosul obținut se stropește carnea.
- Cu tigaie cu tot, se așează carnea în cuptorul preîncălzit și se lasă acolo vreo 10-12 min. sau până ajunge la 54-56 grade pe termometrul de carne.
- Se îndepărtează tigaia din cuptor, se acoperă cu folie și se lasă carnea să se odihnească vreo 10-15 minute, ungând-o cu sucurile din tigaie.
- Între timp se pregătește sosul de roșii : Se încălzește ulei într-o tigaie mai mare, se adaugă ceapa și ardeiul iute, toate tocate mărunt, și se gătesc până când se înmoaie.
- Se adaugă roșiile și se asezonează cu sare și piper. Se gătește sosul până când roșiile încep să se sfărâme. Acum e momentul să se adauge oțetul, se reduce focul si se lasă să scadă. Când sosul ajunge la consistența dorită se adaugă busuiocul și se asezonează cu sare și piper. Se așează într-un bol de servire și se dă deoparte.
- Se combină ingredientele pentru sosul de muștar. Se așează într-un bol de servire și se dă deoparte.
- Cibatta se taie longitudinal, se stropește cu ulei de măsline și se prăjește pe ambele fețe într-o tigaie grill încinsă bine.
- Servirea și asamblarea: După ce s-a odihnit, carnea se taie felii mai groase și se așează pe o tavă împreună cu restul preparatelor obținute anterior.
- Se poate servi totul în această formă și fiecare să își creeze propriul sandwich, fie se asamblează de către dvs. și se servește gata pregătit.
- Se unge ciabata prăjită cu sosul de maioneză și muștar pe ambele părți care dau spre interior. Se adaugă câte o frunză de salată, o felie sau mai multe de carne, se adaugă peste sosul de roșii și germenii de ceapă. Se închide sandwich-ul și se taie în jumătate.
Alte preparate din vita
1 thought on “Steak sandwich”